Τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος από τις συνεχείς προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας, επισήμανε ο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στο πλαίσιο των σημερινών του τηλεδιασκέψεων με αξιωματούχους του ΝΑΤO και της DSACEUR.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φλώρος συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (Chairman ΝΑΤΟ Military Committee – CMC), Πτέραρχο Στιούαρτ Πητς, κατόπιν αιτήματος του, στο πλαίσιο της επικείμενης συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, της 14 Μαΐου 2020, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ενώ, στη συνέχεια πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Αναπληρωτή Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (DSACEUR) Στρατηγό Τιμ Ράντφορντ, κατόπιν αιτήματος του και στο πλαίσιο της πρόσφατης ανάληψης των καθηκόντων του.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην πρόσφατη κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης στον Έβρο και στο Αιγαίο, συνεπεία της εργαλειοποίησης του φαινομένου εκ μέρους της Τουρκίας, καθώς και στην παραβατική της συμπεριφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που εκδηλώνεται με παραβάσεις εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας, στις υπερπτήσεις άνωθεν εθνικού εδάφους στον Έβρο και στα νησιά.

  Σε σύγκρουση και με το Ιράκ η Τουρκία – Σκότωσε έναν στρατηγό και έναν συνταγματάρχη με UAV

Επισήμανε, δε, τις μη αβλαβείς διελεύσεις στα χωρικά μας ύδατα, την εκτέλεση παράνομων θαλάσσιων ερευνών και γεωτρήσεων, την παραβίαση του επιβληθέντος από τον ΟΗΕ εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, καθώς και άλλες προκλητικές ενέργειες, επισημαίνοντας ειδικότερα τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος και των σοβαρών συνεπειών που θα επιφέρει κάτι τέτοιο.
Απαράδεκτη και πέραν πάσης λογικής παρενόχληση

Επιπρόσθετα, τόνισε την πρόσφατη απαράδεκτη και πέραν πάσης λογικής παρενόχληση ελικοπτέρου, στο οποίο επέβαινε ο ίδιος με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, από μαχητικά αεροσκάφη της γείτονος, κατά την επίσκεψη τους σε ακριτικά νησιά της χώρας μας στο ανατολικό Αιγαίο.

  Η Τουρκοποίηση της ελληνικής κυριαρχίας –Το Ορούκ Ρέις και η παγίδα της Ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας

Συζητήθηκαν θέματα της αρμοδιότητάς τους, μεταξύ των οποίων η κρίση της νόσου COVID-19 και ο ρόλος της Συμμαχίας στην αντιμετώπισή της, η πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για την ίδρυση του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD COE) στην Κρήτη, η διοργάνωση της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 2021, ο μετασχηματισμός του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων άμυνας και ασφάλειας, στο πλαίσιο της σε εξέλιξη κατάρτισης του «Concept of Deterrence and Defense of the Euro – Atlantic Area», καθώς και θέματα ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter


Loading...