Ο Ερντογάν αμφισβητεί πλέον την κυριαρχία και των μεγάλων νησιών

Ο εκνευρισμός της Άγκυρας έχει επανέλθει τις τελευταίες ημέρες τόσο φραστικά όσο και πρακτικά. Πέραν των δηλώσεων, την έξοδο του Ουρούτς Ρέις, τις NAVTEX, έχει ενδιαφέρον να εξεταστεί η νέα επιστολή Σινιρλίογλου.

Πέτρος Λιάκουρας

Ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα ΗΕ με τις τελευταίες δύο επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα, εγείρει καινούργια θέματα που εφευρίσκει για να πλήξει την κυριαρχία των νησιών. Προβάλλει τον ισχυρισμό ότι επειδή παραβιάζεται το καθεστώς της αποστρατιωτικοποίησης δεν εκπληρώνεται ο όρος που είχε τεθεί να τηρείτο για την επικύρωση της κυριαρχίας των νησιών.

Ποιος είναι ο στόχος της Τουρκίας;

  Η Τουρκία ετοιμάζεται να χτυπήσει την ελληνική ΑΟΖ;

Προφανώς η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών. Όμως για να τον πετύχει πρέπει να κατοχυρώσει την ισχύ της αποστρατιωτικοποίησης την οποία η Ελλάδα θεωρεί κατηργημένη ως προσωρινή που ήταν. Στοιχειοθετεί το στόχο με μικρά, αλλά καθοριστικά βήματα. Με την επιστολή του της 13ης Ιουλίου ο Τούρκος πρέσβης προέβαλε τρία επιχειρήματα:

Η Ελλάδα παραβιάζει το ισχύον κατά την Τουρκία, συμβατικό καθεστώς της αποστρατιωτικοποίησης.

Συνεπεία αυτής της παραβίασης η παρουσία ελληνικού στρατού στα νησιά συνιστά απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Έτσι επιβεβαιώνει ότι έχει λόγο να επικαλείται το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης όλων ανεξαιρέτως των νησιών.

  «Βόμβες» στο μυστικό δείπνο: «Μετρημένες οι μέρες του Ερντογάν» – Εκλογές στην Ελλάδα τον Μάιο λόγω… πολέμου;

Ισχυρίζεται ότι επειδή η Ελλάδα παραβιάζει την αποστρατιωτικοποίηση, δεν εκπληρώνεται ο όρος με τον οποίο παραχωρήθηκε η κυριαρχία των νησιών.

Και στη νέα επιστολή, τι θέματα θέτει; Επανέρχεται στην προηγουμένη ή διαφοροποιείται;

Με την τελευταία επιστολή (30 Σεπτεμβρίου) ο Σινιρλίογλου αντικρούει τις ελληνικές απαντήσεις με νέα -αν και όχι επιτυχή- νομικά επιχειρήματα. Στόχος να αντιτεθεί στην ελληνική επιχειρηματολογία ότι το καθεστώς δεν ισχύει και κατά συνέπεια ορθώς η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά για την άμυνά τους. Διότι η παραβίαση την οδηγεί στον απώτερο στόχο της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Διαβάστε την συνέχεια liberal