ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ

Για δύο πράγματα είχε δεσμευτεί για το εφετινό καλοκαίρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο,τι θα είναι «φυσιολογικό» απέναντι στην απειλή του κορονοϊού και «ήρεμο» με την Τουρκία του Ερντογάν. Και στα δύο έπεσε έξω ,με εκκωφαντικό τρόπο! Για τον ίδιο ακριβώς λόγο: Τη χαλάρωση! Την επικίνδυνη χαλάρωση που επέδειξε ουσιαστικά η κυβέρνηση τόσο στα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας ,όσο και έναντι του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και καλά. Για την οικονομία της συζήτησης ,να δεχτούμε ότι η μάχη απέναντι στον κορονοϊό μπορεί να κρύβει συνεχώς εκπλήξεις.

Αν και οι πιο σοβαροί και κυρίως «ανεξάρτητοι», επιδημιολόγοι έκρουαν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και μήνες, ακούγοντας τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει στην γερμανική Bild στις 27 Μαΐου ότι «τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η κατάσταση θα είναι σχεδόν φυσιολογική». Με την Τουρκία του Ερντογάν όμως; Από πού εκπορευόταν η διαβεβαίωση για το «ήσυχο καλοκαίρι»; Μα από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο! Ο Ερντογάν διαβεβαίωνε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου ότι το καλοκαίρι είναι για τον…τουρισμό και τις ακρογιαλιές στο Αιγαίο. Και δυστυχώς ο πρωθυπουργός τον πίστεψε.

  Μας το έγραψε και στα ελληνικά ο απόγονος του Τοπάλ Οσμάν…

Και στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που ακολούθησε στις 24 και 25 του ίδιου μηνός, όλα ήταν μέλι γάλα για την Τουρκία. Υπό την αυστηρά…φιλοτουρκική εποπτεία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ (για τελευταία φορά), οι 27 όχι μόνο δεν συζήτησαν καν την επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα για τις συνεχείς προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, αλλά έδωσαν και άλλα πέντε δισεκατομμύρια στον Ερντογάν για το προσφυγικό.

Με έναν και μοναδικό αστερίσκο από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Τι παραπάνω ήθελε ο Τούρκος πρόεδρος για να αποχαλινωθεί; Να στέλνει αρχικά επιστολή στον ΟΗΕ και να αξιώνει αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών στα μέσα Ιουλίου και να αξιοποιεί την τραγική επέτειο της εισβολής του Αττίλα πριν 47 χρόνια για να εξαγγείλει την έναρξη εκστρατείας για τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους , στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο. Αλλά και να βγάζει τη γλώσσα στους Ευρωπαίους ,προειδοποιώντας ότι «δεν μας νοιάζει τι θα πουν όσοι μιλήσουν για την Κύπρο».

  Τούρκος παρουσιαστής βρίζει και προειδοποιεί τους Έλληνες…

Και για να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών, ο Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι «μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό μπορεί μόνο να αρχίσει ανάμεσα σε δύο κράτη. Δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια για να σπαταλήσουμε για την Κύπρο». Ο Τούρκος πρόεδρος εισήγαγε επίσης και μια νέα, επικίνδυνη φραστική καινοτομία: «Δεν υπάρχει πλέον Βορράς και Νότος στην Κύπρο,αλλά Τούρκοι και Έλληνες». Πως μεταφράζεται αυτό ,σύμφωνα με τον Ερντογάν; «Τα σύνορα στην Κύπρο γίνονται σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Άλλο ένα μέτωπο της σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας» , γράφει η Ιταλική ιστοσελίδα Γεωπολιτικής, «Limesonline». ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter


Loading...