Οχτώ F-16 θα αγοράσει η Βουλγαρία από τις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι υπάρχει βουλγαρικό ενδιαφέρον για αγορά πολεμικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ και ότι η χώρα βρίσκεται στη διαδικασία προσφορών.

«Σύμφωνα με όσα μας λένε οι πιλότοι, τα F-16 είναι πολύ καλύτερα από τα άλλα προτεινόμενα αεροσκάφη», δήλωσε ο Μπορίσοφ στο περιθώριο της ευρωπαϊκής διάσκεψης κορυφής στις Βρυξέλλες.

Προβλέπεται η προμήθεια οκτώ μαχητικών αεροσκαφών αξίας 900 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα ρωσικά MIG-29.

Προσφορές έχουν γίνει για τα νέα αμερικανικά αεροσκάφη Lockheed Martin F-16 και Boeing F-18, για νέα σουηδικά Gripen και τα χρησιμοποιούμενα από την Ιταλία Eurofighter.

Η επιλογή κλίνει μεταξύ των F-16 και Gripen.

Σήμερα (χθες) στη Σόφια, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Σούλιβαν, έκρινε ότι η προσφορά για τα 8 αμερικανικά αεροσκάφη είναι πολύ ελκυστική.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Σουηδία βελτίωσε σήμερα την προσφορά της σε 10 αντί των 8 αεροσκαφών στην ίδια τιμή.

Η Lockheed Martin υπέγραψε συμφωνία με τη Σλοβακία την Παρασκευή για την πώληση 14 αεροσκαφών F-16 στην τιμή των 1,58 δις δολαρίων.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

echedoros