Οδοστρωτήρας ο Σαλβίνι – Σύλληψη δημάρχου επειδή ενισχύει την παράνομη μετανάστευση

Ιταλία: Συνελήφθη δήμαρχος με την υποψία ότι ενισχύει την παράνομη μετανάστευση

Η εισαγγελία του Λόκρι, στη νότια Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη του Ντομένικο Λουκάνο, δημάρχου του Ριάτσε, που είναι ένα χωριό «πρωτοπόρο» όπως λένε στην υποδοχή προσφύγων στη νότια Ιταλία, με την υποψία ότι αυτός βοηθάει την παράνομη μετανάστευση.

Η εισαγγελία έδωσε εντολή για την παραμονή σε «κατ’οίκον περιορισμό» του Λουκάνο, ο οποίος είναι ύποπτος επίσης για παρατυπίες στη χορήγηση χρηματοδότησης για τη συλλογή των απορριμμάτων στο χωριό του, σύμφωνα με ανακοίνωση των δικαστικών αρχών.

Ο Λουκάνο κατηγορείται ότι διοργάνωσε εικονικούς γάμους ανάμεσα σε κατοίκους του χωριού του και αλλοδαπές προκειμένου αυτές να εξασφαλίσουν την άδεια διαμονής.

Στην ανακοίνωσή τους οι δικαστικές αρχές επικαλούνται αποσπάσματα τηλεφωνικών συνδιαλέξεών του στις οποίες ο Λουκάνο φαίνεται να δρα πραγματικά εν γνώσει του κατά του ισχύοντος νόμου, τον οποίο χαρακτηρίζει «χαζό».

  Τελευταίο βήμα πριν τον πόλεμο! Το μαύρο κουτί του Ερντογάν

«Θα σας φτιάξω ταυτότητα, είμαι παράνομος, είμαι παράνομος γιατί για να φτιάξω την ταυτότητα θα πρέπει να έχω μια άδεια διαμονής που να ισχύει ακόμη. Επίσης εσείς θα οφείλατε να αποδείξετε ότι κατοικείτε στο Ριάτσε (…)

Αναλαμβάνω την ευθύνη και σας λέω εντάξει», λέει σε μια αλλοδαπή γυναίκα σε τηλεφωνική συνομιλία που κατέγραψαν οι ερευνητές, σύμφωνα με την εισαγγελία. Σε άλλη συνομιλία του, την οποία επικαλείται επίσης η εισαγγελία, προτείνει σε μια Νιγηριανή να κάνει έναν εικονικό γάμο.

«Ξέρετε ποια είναι κατά την άποψή μου η μόνη δυνατότητα; Να παντρευτείτε, όπως έκανε η Στέλλα. Η Στέλλα παντρεύτηκε τον Ναζαρένο, εγώ είμαι ο υπεύθυνος του Ληξιαρχείου, τον γάμο με έναν Ιταλό πολίτη τον τελώ αμέσως», λέει.

  Η Αυστρία προετοιμάζεται για μπλακ άουτ στην Ευρώπη: μαθαίνει στον πληθυσμό να ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό

Τη δεκαετία του 2000 ο Λουκάνο, αριστερός δήμαρχος, ήταν ένας από τους πρώτους που στοιχημάτισαν στους πρόσφυγες για να ξαναδώσει ζωή στο χωριό του των 1.800 κατοίκων.

Έκτοτε, δεκάδες άνθρωποι από το Αφγανιστάν, την Ερυθραία, ή το Ιράκ έχουν εγκατασταθεί στο Ριάτσε, γεμίζοντας το σχολείο του και αυξάνοντας τον αριθμό των κατοίκων του, προσελκύοντας ακόμη και τουρίστες με ατελιέ τοπικών βιοτεχνικών προϊόντων, που κατασκεύασαν σε συνεργασία με τους παλαιούς κατοίκους του χωριού.

Ο Λουκάνο, ο οποίος το 2010 τιμήθηκε με την διάκριση του τρίτου «καλύτερου δημάρχου του κόσμου» και αναφερόταν μεταξύ των 100 προσωπικοτήτων με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο από το περιοδικό Fortune το 2016, ενέπνευσε ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Βιμ Βέντερς και μια τηλεταινία, που αναμένεται να προβληθεί τον Φεβρουάριο στην Ιταλία.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Όλα πλέον έχουν μια εξήγηση…