Οι Αμερικάνοι φέρνουν νέα όπλα στην Ελλάδα – Χρησιμοποιούν την Αθήνα για να πιέσουν τον Ερντογάν

Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας φέρνει πιο κοντά Αθήνα και Ουάσιγκτον, με την Ελλάδα να αποτελεί το «σχέδιο Β’» για ενίσχυση των αμερικανικών θέσεων στην περιοχή. Με αιχμή την ενίσχυση της συνεργασίας και στον αμυντικό τομέα, οι ΗΠΑ επιχειρούν μέσω και αυτής της οδού να εκβιάσουν ακόμα περισσότερο την Άγκυρα εξετάζοντας και τη δυνατότητα της εγκατάστασης κρίσιμων οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κυριακής, Αθήνα και Ουάσιγκτον αναζητούν ευέλικτες επιλογές για τη συνέχιση της παρουσίας αμερικανικών οπλικών συστημάτων,και άλλων πόρων στην περιοχή, σχετικά με τη δυνατότητα φιλοξενίας στην Ελλάδα αεροσκαφών UAV ή άλλων εξοπλισμών.

Όσα συζητούνται έχουν αρχικά εμφανίζονται να έχουν ως επίκεντρο την αεροπορική βάση της Λάρισας, όπου αυτή τη στιγμή σταθμεύουν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) τύπου ΜQ -9 Reaper.

Η συγκεκριμένη σύμβαση λήγει τον Αύγουστο και στο τραπέζι βρίσκονται δύο ενδεχόμενα: Το πρώτο αφορά στη δυνατότητα στάθμευσης στη Λάρισα ιπτάμενων τάνκερ τύπου KC -135 και το δεύτερο είναι η αντικατάσταση των υφιστάμενων με άλλα τύπου Global Hawk RQ -4.

Διαβάστε:  Β. Πούτιν & Αλ-Σίσι ενώνουν δυνάμεις: Ρωσία & Αίγυπτος ετοιμάζονται να εξαϋλώσουν τους τζιχαντιστές στη Λιβύη

Σημαντικό στοιχείο σε όλες τις πιθανές περιπτώσεις μεταστάθμευσης είναι ότι αφορούν συστήματα τα οποία δεν φέρουν όπλα αλλά χρησιμοποιούνται για υποστήριξη (τάνκερ) ή συλλογή πληροφοριών (UAV). Η συζήτηση για τα KC -135 έχει διάφορες ενδιαφέρουσες πτυχές, ανάμεσα στις οποίες και το γεγονός ότι, σταθμεύουν αυτού του τύπου αεροσκάφη στη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Περισσότερες ασκήσεις
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ δηλώνουν προθυμία να να αυξήσουν τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις που οργανώνονται από την Ελλάδα, ενώ ήδη παρατηρούνται επισκέψεις αμερικανικών πολεμικών ακόμα και σε νησιά τα οποία οι Τούρκοι θεωρούν αποαστρατιωτικοποιημένα, όπως η Ρόδος ενώ η Σούδα παραμένει αποφασιστικής σημασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η άσκηση «Ηνίοχος», που σχεδιάζεται να αναβαθμιστεί σε αεροναυτική άσκηση μεγάλης κλίμακας, ενώ συχνές αναμένεται να είναι και οι επισκέψεις αμερικανικών πλοίων σε λιμάνια στο Αιγαίο.

Σταθερά χαρακτηριστικά αναμένεται να πάρει και η μεταστάθμευση αμερικανικών ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο με τη χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ή της Θεσσαλονίκης ως ενδιάμεσων σταθμών για προώθηση στην ανατολική Ευρώπη.

in.grLoading...