Οι Άραβες θέλουν να διώξουν Ιράν και Τουρκία από τη Συρία – Διπλωματικό πόκερ

Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, επισκέφθηκε τη Δαμασκό, μετά από ρήξη ετών, και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Μπασάρ αλ Άσαντ και του ισχυρού άνδρα των Εμιράτων, πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

Αυτές οι κινήσεις ξεκίνησαν μετά τα γεγονότα στη νότια συριακή επαρχία Νταράα, όπου η Ιορδανία κινήθηκε για να επιλύσει την ένταση.

Ο Ιορδανός βασιλιάς επισκέφθηκε τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο Άσαντ πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας. Ο υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση της Δαμασκού επισκέφθηκε επίσης το Αμμάν και συναντήθηκε με τον Ιορδανό ομόλογό του.

Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι αυτές οι εξελίξεις, από την ορκωμοσία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον Ιανουάριο, ήταν το επιστέγασμα μιας πορείας ομαλοποίησης με την κυβέρνηση της Δαμασκού που ξεκίνησαν τα ΗΑΕ πριν από καιρό.

  θα αντικαταστήσουν το Ιντσιρλίκ η ΗΠΑ με την αμερικανική βάση στη Θεσσαλία;

Οι αραβικές προσπάθειες, με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, μπορεί να συνδέονται με τις κινήσεις που κάνει η Ρωσία με το Ισραήλ, καθώς αυτές οι χώρες [Ιορδανία και Εμιράτα] έχουν ομαλοποιήσει τις σχέσεις με τα Ιεροσόλυμα και τον διάλογο ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία από τον Ιούνιο και τις κοινές αξιολογήσεις κατά του Ιράν και της Χεζμπολάχ και της παρουσίας τους στη Συρία, στη γραμμή Ιεροσολύμων-Μόσχας, πιθανόν να περιλαμβάνει το άνοιγμα διαύλων διαλόγου με την κυβέρνηση της Δαμασκού.

Με τη σειρά της, η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε ότι δεν υποστηρίζει καμία αραβική προσπάθεια με την κυβέρνηση της Δαμασκού, εκτός εάν η τελευταία εμπλέκεται σε μια πραγματική και μη αναστρέψιμη πολιτική λύση στη συριακή κρίση και παρόλο που δεν έδωσε το πράσινο φως στην πορεία εξομάλυνσης των Αράβων με τη Δαμασκό ούτε άναψε κόκκινο φως.

  Γιώργος Φίλης: Αν συνεχίσει να πέφτει η Τουρκική Οικονομία θα έχουμε αλλαγή ηγεσίας στην Τουρκία

Αυτή η αμερικανική θέση, εκτιμούν αναλυτές, είναι ένα δοκιμαστικό των προθέσεων της Δαμασκού προς μια πολιτική λύση και ότι η επίσκεψη του Ιορδανού Βασιλιά στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα την τελευταία περίοδο, καθώς και το τηλεφώνημά του με τον Άσαντ και το άνοιγμα των συνόρων Συρίας-Ιορδανίας πριν από λίγους μήνες, εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.

Οικονομικά συμφέροντα
Αμερικανικά δημοσιεύματα εικάζουν ότι η προσέγγιση μεταξύ των ΗΑΕ και της κυβέρνησης της Δαμασκού θα μπορούσε να «εξυπηρετήσει και τις δύο πλευρές».

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Διαβάστε την συνέχεια kurdishvoice.gr