Η Ουάσινγκτον ζήτησε από την Ελλάδα να συνεισφέρει σε μια πολυεθνική ναυτική δύναμη που θα σταλθεί στον Περσικό Κόλπο για να προστατεύσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Το αμερικανικό αίτημα, που έγινε πριν από λίγες ημέρες, αφορούσε βοήθεια είτε με μιας μεγάλης ναυτικής μονάδας – μια φρεγάτα – είτε μιας πλατφόρμας ISR (που δεν έχουμε).

Ωστόσο, προς το παρόν, η Ελλάδα δεν διαθέτει επαρκή μέσα για να ανταποκριθεί στις δικές της ανάγκες αεροπορικής επιτήρησης και, ως εκ τούτου, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Αμερικανών.

Επιπλέον, μετά από σειρά συναντήσεων των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών της Ελλάδας, αποφασίστηκε, σε σχέση με το αίτημα ναυτικής βοήθειας, ότι το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό δεν μπορεί να παράσχει επί του παρόντος φρεγάτες λόγω της εύφλεκτης κατάστασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

  Το ισχυρότερο ρώσικο τεθωρακισμένο T-14 Armata δοκιμάστηκε στην Συρία -

Η Αθήνα δήλωσε επίσης ότι συμμετέχει ήδη σε όλες τις συμμαχικές ασκήσεις ναυτικής εκπαίδευσης – όπως έκανε την περασμένη εβδομάδα με τη φρεγάτα «Αιγαίον» στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών.

Το αίτημα των ΗΠΑ για μια ελληνική συνεισφορά σε μια πολυεθνική ναυτική δύναμη έγινε σε διμερές επίπεδο, καθώς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής απόφαση των Ηνωμένων Εθνών ή οποιουδήποτε άλλου διεθνούς οργανισμού για δράση εναντίον του Ιράν.

Ως τώρα, μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, αρνήθηκαν να ενταχθούν σε ναυτική δύναμη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και το Παρίσι κατέστησε επίσης σαφές ότι δεν θα απωλέσει το προνόμιο της άμεσης επαφής με την Ιρανική ηγεσία στην Τεχεράνη.

  Τούρκικό θράσος “Η Γαλλία να μας ζητήσει συγνώμη”

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα δεν ενδιαφέρεται να εμπλακεί σε περιοχές όπως ο Περσικός Κόλπος. Παράλληλα, δίνει μεγάλη προσοχή στην απάντησή της σχετικά με τα μελλοντικά αιτήματα των ΗΠΑ, δεδομένων των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει στη σχέση της με την Ουάσινγκτον.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

ΠηγήLoading...