Οικονομικό χάος στην Τουρκία – Απελπισμένος ο Ερντογάν

Οικονομικό χάος στην Τουρκία

Ιδιαίτερα απότομη είναι η προσγείωση για την τουρκική οικονομία καθώς οι προβλέψεις για επικείμενη ανάπτυξη κατέρρευσαν με ταχύτατους ρυθμούς ενώ υπήρξε σημαντική πτωτική αναθεώρηση εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Η τουρκική λίρα παραμένει στη δίνη ενός οικονομικού χάους και προκαλεί έντονο στρες στην Άγκυρα που αναζητά συνεχώς τρόπους διαφυγής.

Τα νέα στοιχεία για το τουρκικό ”σχέδιο ανάπτυξης” είναι η απόδειξη πως η οικονομική κρίση στη γείτονα είναι η αχίλλειος πτέρνα του Τούρκου προέδρου και ενδέχεται να πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις από τους Τούρκους πολίτες.

Η Τουρκία προχώρησε σε σημαντική πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη αυτή και την επόμενη χρονιά στο νέο μεσοπρόθεσμο οικονομικό της πρόγραμμα, εν μέσω βαθιάς κρίσης της λίρας που έχει οδηγήσει το τουρκικό νόμισμα σε υποτίμηση κατά 40% φέτος.

Διαβάστε:  Ιμάμογλου: «Σήμερα κάναμε μια νέα αρχή – Ευχαριστώ Σύρους και Έλληνες»

Τα στοιχεία στην παρουσίαση του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ έδειξαν ότι η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,8% το 2018 και στο 2,3% το 2019, ενώ οι προηγούμενες εκτιμήσεις προέβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης 5,5%.

«Θα δούμε μια σταδιακή επιτάχυνση της ανάπτυξης στη συνέχεια. Ο βασικός μας στόχος είναι να έχουμε μια ανάπτυξη 5% από το 2021 και ύστερα», δήλωσε ο Αλμπαϊράκ στην παρουσίαση στην Κωνσταντινούπολη. Η ανάπτυξη προβλέπεται στο 3,5% το 2020.

«Θα εφαρμόσουμε τις απαραίτητες πολιτικές και μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι θα ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσκολίες», δήλωσε. «Γνωρίζουμε τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες της οικονομίας».

Πηγές είχαν αναφέρει ότι η Τουρκία θα αναθεωρούσε πτωτικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, αν και είπαν ότι υπήρχε συζήτηση μεταξύ υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων για την έκταση των αναθεωρήσεων.