Η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη το τελευταίο διάστημα, με κινήσεις κλιμάκωσης από την Αλβανική πλευρά στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου αλλά και πολεμική ρητορική κατά Σερβίας και όχι μόνο.

Στις τελευταίες εξελίξεις προστίθεται μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση με τη συμμετοχή Αλβανίας, Κοσσυφοπεδίου, Κροατίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ενώ όλα δείχνουν πως τα Βαλκάνια οδεύουν προς νέα κρίση, καταδιωκόμενα από φαντάσματα του παρελθόντος, μια άσκηση αυτού του βεληνεκούς μπορεί να σημαίνει την αρχή σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων, έως και πόλεμο.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η εν λόγω άσκηση αποτελεί μια κίνηση συμβολισμού και ρουτίνας ή πρόβα πολέμου κατά της Σερβίας. Το σίγουρο είναι πως τα Βαλκάνια διανύουν μια κρίσιμη περίοδο και οποιαδήποτε είδους κίνηση Βαλκανικής χώρας, πολιτικού ή στρατιωτικού τύπου, πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν.

  Η γεωστρατηγική επέμβαση της Τουρκίας σε Αν. Μεσόγειο και Λιβύη θα έχει ευρύτερα καταστροφικά αποτελέσματα λένε οι ειδικοί

Μια σημαδιακή άσκηση ξεκίνησε χθες στις αλβανικές ακτές, η οποία δίνει το σχήμα της αλβανικής συμμαχίας στα Δυτικά Βαλκάνια, μια δυναμική στρατιωτική δραστηριότητα προς «κάθε κατεύθυνση».

Σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα η διοίκηση του αλβανικού στρατού και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αναπτύξει αμφίβια οχήματα στη διάρκεια της άσκησης στο ακρωτήριο Παλ (Παύλου), σύμφωνα με το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Η εκπαιδευτική άσκηση ανακοινώθηκε από την υπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα, η οποία με ανάρτησή της, σε σελίδα της στα κοινωνικά δίκτυα, σημειώνει:

«Συμβαίνει τώρα στο Ακρωτήριο του Παλ- ο αλβανικός στρατός και Βρετανοί στρατιώτες πραγματοποιούν αποβίβαση στο πλαίσιο της άσκησης «AlbanianLion 2018».

  Έκθεση κόλαφος από τον ΟΗΕ: Κατηγορεί τον Άσαντ για εγκλήματα πολέμου

Η ίδια επισημαίνει ότι η άσκηση θα κρατήσει τρεις εβδομάδες και λαμβάνουν μέρος σε αυτήν η Αλβανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κοσσυφοπέδιο και η Κροατία.

Υποτίθεται ότι ο εχθρός είναι στα Δυτικά Βαλκάνια και είναι σαφές ότι τουλάχιστον οι τρεις βαλκανικές χώρες που συμμετέχουν ως σύμμαχοι δίνουν δυναμική απάντηση, ίσως, στη Σερβία.

Στην άσκηση συμμετέχουν 1164 στρατιώτες και 126 οχήματα που «θα χρησιμοποιηθούν στην πιο σημαντική βάση των Ενόπλων Δυνάμεων μας, για την αύξηση των ικανοτήτων σε οποιαδήποτε επιχείρηση εκκένωσης», γράφει ο Όλτα Τζάσκα και δημοσιεύει βίντεο από την άσκηση.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitterLoading...