”Ωρα μηδέν” στη Λιβύη – LNA: ”Βρισκόμαστε σε πόλεμο με την Τουρκία”

Έρχεται “καταιγίδα” εξελίξεων στη Λιβύη ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο

Τις τελικές προετοιμασίες ανάπτυξης αεροσκαφών F-16 στην αεροπορική βάση της Αλ Βατίγια αναφέρουν πολλές και διαφορετικές πηγές στη Λιβύη.

Τα σημάδια δείχνουν ότι η βάση θα “φιλοξενήσει” τουλάχιστον 12 τουρκικά αεροσκάφη F-16 και αριθμό drones, ενώ μεταγωγικά A-400m ATLAS μεταφέρουν συνεχώς εξοπλισμό στη χώρα.

Ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ, Ahmed Al-Mismari, δήλωσε ότι η Λιβύη βρίσκεται σε πόλεμο με την Τουρκία και ότι οι εντάσεις έχουν ανέλθει σε άλλο επίπεδο από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος επισήμανε σε συνέντευξή του στο αραβικό δίκτυο Sky News ότι μπορεί το τουρκικών συμφερόντων εμπορικό πλοίο να παρεμποδίστηκε από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης την περασμένη Δευτέρα, αφού εισήλθε σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη, αλλά η Τουρκία μεταφέρει εξοπλισμό αεροπορικώς.
Ο Αλ-Μισμάρι τόνισε : «Από το 2016, έχουμε εμποδίσει ακόμη και αλιευτικά σκάφη να εισέλθουν στη στρατιωτική ζώνη της Λιβύης, ενώ απαγορεύεται η παρουσία οποιουδήποτε σκάφους σε αυτήν την περιοχή. Το τουρκικών συμφερόντων εμπορικό πλοίο εισήλθε σε αυτήν την περιοχή, χωρίς συντονισμό ή ενημέρωση από την ακτοφυλακής της Λιβύης”.

  Τουρκία : ¨Η Ελλάδα παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς Χίου και Σάμου¨…

Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν σταμάτησε ποτέ να μεταφέρει όπλα στη Λιβύη και ότι η χώρα του βρίσκεται σε κατάσταση πραγματικού πολέμου με την Τουρκία.

«Εμείς και η Τουρκία βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου, εισήλθαμε σε πολεμική αντιπαράθεση πριν πολλούς μήνες και δεν την σταματήσαμε ποτέ. Ο εθνικός λιβυκός στρατός επιθυμεί να καταλήξει σε συμφωνία, αλλά αυτό που βλέπουμε από την Τουρκία είναι το αντίθετο από αυτό που ανέφερε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός”, κατέληξε ο ίδιος.

Την ίδια περίοδο η κυβέρνηση της Τρίπολης αναφέρει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του Χαφτάρ μεταφέρουν συνεχώς δυνάμεις στις πόλεις Σύρτη και Τζούφρα, όπως τόνισε και ο εκπρόσωπος της GNA, Αλ Χαντί Ντρα.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την επίθεση του Χαφτάρ σε στρατόπεδο της κυβέρνησης των δυνάμεων Εθνικής Συμφωνίας που εδρεύει στο Ουμπάρι της νότιας Λιβύης.

Ο Ντραχ αποκάλυψε μέσω δήλωσής του στον Τύπο, ότι οι δυνάμεις τους εντόπισαν ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος μεγάλων διαστάσεων που προσγειώθηκε στη βάση Αλ-Καρντάμπια, στην πόλη της Σύρτης.

  H ανθρωπιστική βοήθεια της Τουρκίας, ¨πάει πακέτο ¨ με το σήμα των ¨Γκρίζων Λύκων¨…

“Το αεροσκάφος μετέφερε όπλα, πυρομαχικά, στρατιωτικό υλικό και στρατιώτες”, ανέφερε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Τρίπολης.

Αυτό συνέπεσε με άλλες αναφορές που επιβεβαιώνουν ότι 11 λεωφορεία που μετέφεραν Σύριους μισθοφόρους είχαν εντοπιστεί σ την ανατολική περιοχή προς την Τζούφρα.

Οι πολιτοφυλακές του Χάφταρ συνεχίζουν να κινητοποιούν μισθοφόρους, και να μεταφέρουν όπλα και πυρομαχικά στις δύο περιοχές προετοιμαζόμενες για ευθεία αντιπαράθεση.

Η Τουρκία μετά τις “επιτυχίες” στο Ναγκόρνο ετοιμάζει πιθανότατα επίθεση για την κατάληψη των κοιτασμάτων και πετρελαιοπηγών της Α. Λιβύης.

Στο πλάνο αυτό παρενέβη ο Αιγύπτιος πρόεδρος που μίλησε ξανά για “κόκκινες γραμμές” στην τουρκική επεκτατικότητα.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Ο Ερντογάν όμως δεν πρόκειται να καθίσει “ήσυχα” και θα επιχειρήσει να πάρει τον έλεγχο των χρυσοφόρων περιοχών της Ανατολικής πλευράς, αφήνοντας να πλανάται το ερωτηματικό του εάν η Αίγυπτο θα επιχειρήσει να εισέλθει στο λιβυκό έδαφος, για να σταματήσει την τουρκική προέλαση που θα είναι σχεδόν σίγουρα στα πρότυπα του πολέμου του Ναγκόρνο.

pentapostagma.gr