Στην καθέλκυση του αμφίβιου επιθετικού πλοίου (amphibious assault ship) Anadolu προχώρησε η Άγκυρα και πλέον η απόκτηση ή μη μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Τουρκία αναμένεται να σηματοδοτήσει το μέλλον του πλοίου, το οποίο από μινι αεροπλανοφόρο που θέλουν οι γείτονες να λειτουργεί τελικά ως απλό ελικοπτεροφόρο.

Η συμφωνία της Άγκυρας με τη Μόσχα για την απόκτηση του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 προκάλεσε τεράστια προβλήματα με τη συμμετοχή της τουρκικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα μαχητών F-35 stealth, με τις ΗΠΑ να θέτουν εκτός την Άγκυρα από το σχετικό πρόγραμμα.

Η Τουρκία σκόπευε να αποκτήσει 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35 και F-35B (σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης), τα οποία προόριζε για επιχειρήσεις στο πλοίο Anadolu, ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ στα μέσα Ιουλίου του 2019 ακύρωσε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών 5ης γενιάς.

  Ποιος είναι αυτός ο “μυστηριώδης” κυριουλης , που ξεκινάει τις ταραχές στην Μιννεάπολη;

Σημειώνεται πως υπάρχουν μόνο δύο μαχητικά «Jumper Jet», δηλαδή κάθετης προσγείωσης σε ολόκληρο τον κόσμο: τα F-35B και τα Harrier, τα οποία ωστόσο δεν παράγονται πλέον και το Anadolu, (ένα πλοίο βασισμένο στην ισπανική ναυαρχίδα Juan Carlos I) θα μείνει «ορφανό» από μαχητικά αεροσκάφη. Το πλοίο αναμένεται να παραδοθεί το 2021.

Η συμφωνία με τους S-400 στην Τουρκία προκαλεί πρόβλημα στον τουρκικό στρατό, με τις τουρκικές βιομηχανίες να αποκαλύπτουν, βέβαια, μια μακέτα ενός νέου stealth στο Παρίσι, του TF-X κάτι που είναι μάλλον απίθανο να κατασκευαστεί λόγω κόστους.

  Ντροπή: Ελληνικά μαχητικά F-16 υποδέχθηκαν τους «Μακεδόνες» στο ΝΑΤΟ

Μόνο τρεις χώρες, θεωρητικά, μπορούν να το κάνουν χωρίς να βρεθούν σε κρίση: οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ρωσία. Και μόνο δύο από αυτούς – η Αμερική και η Κίνα – το έχουν κάνει πραγματικά. Το πρόγραμμα Su-57 της Ρωσίας δεν έχει πείσει ακόμη, με τη μόσχα να προσπαθεί να διατηρήσει μία αξιόλογη ροή κατασκευής.

Ένα πλοίο επιθέσεων όπως το Anadolu είναι χρήσιμο ακόμα και χωρίς μαχητικά στο κατάστρωμ, όμως καθώς η Τουρκία ελπίζει να αναπτύξει το σκάφος ως αεροπλανοφόρο, οι φιλοδοξίες της χώρας πάνε περίπατο.

Όπως τονίζουν και διεθνείς αναλυτές η Τουρκία θέλει ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας και αμερικανικά μαχητικά. Δεν μπορεί να έχει και τα δύο.

naftemporiki.grLoading...