Μια εβδομάδα μετά τον θάνατο 26 ανθρώπων σε τρομοκρατική επίθεση στο ελεγχόμενο από την Ινδία Κασμίρ, αυξάνεται η ανησυχία για μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των πυρηνικών οπλισμένων γειτόνων της Ινδίας και του Πακιστάν. Η κυβέρνηση του Πακιστάν ισχυρίστηκε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι είχε «αξιόπιστες πληροφορίες» ότι η Ινδία σχεδίαζε να αναλάβει στρατιωτική δράση μέσα σε λίγες ώρες σε αντίποινα για την τρομοκρατική επίθεση της 22ας Απριλίου, για την οποία Ινδοί αξιωματούχοι κατηγορούν μαχητές που υποστηρίζονται από το Πακιστάν.
«Το Πακιστάν έχει αξιόπιστες πληροφορίες ότι η Ινδία σκοπεύει να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον του Πακιστάν τις επόμενες 24-36 ώρες με το πρόσχημα κατασκευασμένων και αβάσιμων ισχυρισμών για συμμετοχή στο περιστατικό του Pahalgam», δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν Attaullah Tarar σε συνέντευξη Τύπου τα μεσάνυχτα.
Τα σχόλια ήρθαν λίγες ώρες αφότου τα ινδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είχε δώσει στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας «πλήρη επιχειρησιακή ελευθερία να αποφασίσουν για τον τρόπο, τους στόχους και το χρονοδιάγραμμα της απάντησής μας στην τρομοκρατική επίθεση».
Ο Μόντι είχε συναντηθεί με ανώτερους υπουργούς της κυβέρνησης και στρατιωτικούς διοικητές κεκλεισμένων των θυρών την Τρίτη το βράδυ για να συζητήσουν την απάντηση στην επίθεση, κατά την οποία τουλάχιστον 26 άνθρωποι – 25 από αυτούς τουρίστες – σκοτώθηκαν σε επίθεση από ενόπλους στη γραφική περιοχή Pahalgam του ινδικού Κασμίρ.
Η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν για άμεση συμμετοχή στην επίθεση. Το Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ευθύνη και προσφέρθηκε να διεξαγάγει έρευνα.
Την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση της 22ας Απριλίου ανέλαβε μια ελάχιστα γνωστή ομάδα που αυτοαποκαλείται Αντίσταση του Κασμίρ, αλλά δεν υπήρξε τρόπος να επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός που έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Λίγες μέρες μετά τη δολοφονία των τουριστών στη δημοφιλή τουριστική περιοχή, η Ινδία έλαβε μια σειρά μη στρατιωτικών μέτρων κατά του Πακιστάν, ακυρώνοντας μια βασική συμφωνία κοινής χρήσης νερού, υποβαθμίζοντας τις διπλωματικές σχέσεις και ζητώντας από τους Πακιστανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν τη χώρα. Το Πακιστάν ανακοίνωσε παρόμοια, αμοιβαία μέτρα μια μέρα αργότερα.
Το Κασμίρ διεκδικείται πλήρως τόσο από την Ινδία όσο και από το Πακιστάν, αλλά κάθε έθνος ελέγχει το δικό του τμήμα της ορεινής περιοχής εδώ και δεκαετίες. Τα δύο έθνη έχουν πολεμήσει τρεις φορές για την περιοχή, η οποία τώρα χωρίζεται από ένα ντε φάκτο σύνορο που ονομάζεται Γραμμή Ελέγχου (LoC).
Ινδικές και πακιστανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή έχουν ανταλλάξει πυροβολισμούς σε όλη τη Γραμμή Ελέγχου επανειλημμένα τις τελευταίες έξι ημέρες.
Η γραφική περιοχή των Ιμαλαΐων πλήττεται τακτικά από μαχητική βία από τότε που ξεκίνησε μια ένοπλη αντι-ινδική εξέγερση το 1989. Η σύγκρουση που σιγοβράζει έχει στοιχίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.
Την Τρίτη, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν για δυνητικά «καταστροφικές» συνέπειες εάν οι δύο γείτονες με πυρηνικά όπλα πάνε σε πόλεμο.
«Η περιοχή και ο κόσμος δεν μπορούν να αντέξουν μια αντιπαράθεση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, η οποία θα ήταν καταστροφική για τις δύο χώρες και για τον κόσμο στο σύνολό του», δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο Γκουτέρες είχε επίσης ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο ζήτησε από τις δύο χώρες «να μην κλιμακώσουν την κατάσταση», δήλωσε η εκπρόσωπος Τάμι Μπρους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την Τρίτη. Είπε ότι ο Ρούμπιο θα μιλήσει με τους υπουργούς Εξωτερικών και των δύο χωρών, «ήδη από σήμερα ή αύριο».