Παναγιώτης Λάσκαρης – Αθανάσιος Ζάγκας – Οι δύο πιλότοι που σκοτώθηκαν στο Αλμπαθέτε τον Ιανουάριο του 2015

Ως επίδειξη μέγιστης ασέβειας απέναντι στους δύο νεκρούς πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, Παναγιώτη Λάσκαρη και Αθανάσιο Ζάγκα, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στις 26 Ιανουαρίου του 2015 στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, χαρακτηρίζουν κύκλοι της ΠΑ το γέλιο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κατά την περιγραφή του σχετικού τηλεφωνήματος που έλαβε από τον τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ, του πρώτου -όπως είπε -όταν μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δείτε το βίντεο

Εξαιτίας του γεγονότος, μάλιστα, είχε κηρυχτεί και τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλες τις μονάδες του στρατεύματος.

Επρόκειτο για ένα από τα πλέον τραγικά, όσο και πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα στην Ευρώπη, σε επίπεδο ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι, πέραν των δύο Ελλήνων πιλότων, τη ζωή τους είχαν χάσει άλλα εννέα άτομα, ενώ είχαν τραυματιστεί ακόμη 19 διαφόρων εθνικοτήτων.

Το ελληνικό μαχητικό είχε παρουσιάσει βλάβη στο σύστημα ελέγχου κατά τη διαδικασία απογείωσης και ενώ κινείτο με τη μέγιστη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε «πύρινη μπάλα», παρασέρνοντας τουλάχιστον άλλα πέντε μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, που βρίσκονταν σταθμευμένα στην πίστα της βάσης Los Llanos.

Όλο το παραπάνω σκηνικό, προφανώς, ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη, που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, το θεώρησε ως κάτι εξαιρετικά αστείο, γελώντας συνεχώς ενόσω περιέγραφε το σχετικό τηλεφώνημα από τον τότε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Μιχάλη Κωσταράκο.

Η ιλαρότητα με την οποία επανέφερε στη μνήμη του το περιστατικό ο κ. Αλέξης Τσίπρας είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή του κόσμου, ενώ στην κυριολεξία αμέτρητες ήταν οι επικριτικές αναρτήσεις που, από την πρώτη στιγμή, «κατέκλυσαν» τα κοινωνικά δίκτυα, στηλιτεύοντας τη στάση του πρώτου πολίτη της χώρας.

Ο μεν Σμηναγός Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, ήταν παντρεμένος με ένα γιο, έχοντας 1.459 ώρες πτήσεις, εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16. Ο δε Σμηναγός Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, ήταν επίσης παντρεμένος, έχοντας ένα γιο και μία κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.128 ωρών, εκ των οποίων οι 524 σε αεροσκάφη F-16.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Επειδή ο θάνατός τους συνέβη εν ώρα άσκησης των καθηκόντων τους, η Πολιτεία τους απένειμε τον βαθμό του Πτεράρχου και την ανάλογη σύνταξη προς τις χήρες και τα ορφανά, ενώ οι οικογένειές τους έτυχαν των ευεργεσιών που προβλέπει ο νόμος σε ανάλογες περιπτώσεις (εφάπαξ ποσό, πρόσληψη ενός παιδιού στο Δημόσιο κτλ.).