Παραιτήθηκε ο επικεφαλής επιστήμονας της ΕΕ – Διαφωνεί με την πολιτική της ΕΕ για τον κορωνοιό

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), Ιταλός καθηγητής Μάουρο Φεράρι, θεωρούμενος ως εκ της θέσης του ο επικεφαλής επιστήμονας της Ευρώπης, υπέβαλε την παραίτησή του, εκτιμώντας ότι απέτυχε να πείσει τις Βρυξέλλες πως χρειάζεται ένα μεγάλης κλίμακας επιστημονικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου Covid-19.

Ο Φεράρι, ο οποίος είχε ξεκινήσει την τετραετή θητεία του μόλις φέτος τον Ιανουάριο, υπέβαλε την παραίτησή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χθες το βράδυ, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

  Η γυναίκα του πρωθυπουργού της Αρμενίας θα πάει να πολεμήσει στο Καραμπάχ

Σε μία δήλωση σχεδόν 1.000 λέξεων αναφέρει ότι «έχασε την πίστη του στο σύστημα», κάνει λόγο για «εσωτερική πολιτική καταιγίδα» και δηλώνει «άκρως απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στη νόσο Covid-19».

Μεταξύ άλλων, προβάλλει ως αιτία της παραίτησής του, πέρα από την ανεπαρκή χρηματοδότηση των επιστημόνων, «την παντελή απουσία συντονισμού στις πολιτικές παροχής υπηρεσιών υγείας μεταξύ των κρατών-μελών».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι η πρότασή του για ένα ειδικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου καταψηφίστηκε ομόφωνα από το διευθυντικό συμβούλιο του ERC.

Η παραίτηση

O Ferrari, όπως επιβεβαίωσε αργότερα σε ανοικτή επιστολή προς την Corriere della Sera, αποφάσισε να παρουσιάσει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, τη Δευτέρα το απόγευμα. Μια απόφαση λόγω του γεγονότος ότι δεν κατάφερε να πείσει τις Βρυξέλλες να δημιουργήσουν ένα ευρύτατο επιστημονικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση των κοροναϊών.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter
  Ξέσπασμα οργής Ερντογάν και κατά των ΗΠΑ: Φέρτε κυρώσεις, είμαστε η Τουρκία, δεν φοβόμαστε

«Ήμουν εξαιρετικά απογοητευμένος από την αντι-πανδημική προσέγγιση του ευρωπαϊκού συστήματος. Είμαι τόσο από την άποψη της έλλειψης συντονισμού για την υγεία μεταξύ των κρατών μελών, από την επανειλημμένη αντίθεση στα προγράμματα αλληλεγγύης προς τις πληγείσες χώρες, τις μονομερείς πολιτικές για τα σύνορα και την έλλειψη συνεργειακών και ευρύτατων επιστημονικών προγραμμάτων », εξήγησε. Και πάλι: “Έπρεπε να δω τις καταστροφικές αναποτελεσματικότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,Loading...