Οι τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ 200HN ΥΔΡΑ, ΣΠΕΤΣΑΙ, ΨΑΡΑ και ΣΑΛΑΜΙΣ-οι πιο νέες φρεγάτες του Στόλου- συμπληρώνουν πλέον 30 χρόνια υπηρεσίας στη θάλασσα

Την ώρα που ο Τουρκικός στόλος συνεχώς ενισχύεται με νέα πλοία και υποβρύχια, αγωνία αλλά και έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Ελληνικό επιτελείο για την επόμενη ημέρα του Πολεμικού Ναυτικού και τις τεράστιες ανάγκες του. Η δραματική ολιγωρία εδώ και δύο δεκαετίες στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του Στόλου παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πληρωμάτων και των τεχνιτών ήδη προκαλεί ερωτήματα για την επόμενη μέρα.

Η καθημερινή μάχη δίνεται πλέον για να εκτελούνται όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και αποστολές-και δεν είναι λίγες με την τεράστια πίεση που δέχεται ο Στόλος στο Αιγαίο -και ταυτόχρονα όλα τα πλοία να παραμένουν ετοιμοπόλεμα. Πλοία τα οποία πλέον θεωρούνται γερασμένα αφού οι κύριες Μονάδες του Στόλου-οι φρεγάτες δηλαδή-συμπληρώνουν ήδη τριάντα και σαράντα χρόνια στη θάλασσα.

  Το πλοίο «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού βυθίζεται - Πλοίο του έκοψε την πρύμνη

Οι τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ 200HN ΥΔΡΑ, ΣΠΕΤΣΑΙ, ΨΑΡΑ και ΣΑΛΑΜΙΣ-οι πιο νέες φρεγάτες του Στόλου- συμπληρώνουν πλέον 30 χρόνια υπηρεσίας στη θάλασσα χωρίς καν να έχουν αναβαθμιστεί έως τώρα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο το πρόγραμμα αναβάθμισής τους με κόστος 158 εκ ευρώ. Ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων πλοίων εκκρεμούσε εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια με αποτέλεσμα τα πληρώματα να δίνουν αγώνα για να κρατήσουν τα πλοία σε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Κι αν για τα πληρώματα των ΜΕΚΟ η προσπάθεια να συντηρήσουν τα πλοία τους χαρακτηρίζεται αξιοζήλευτη πως μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει τον αγώνα που κάνουν τα στελέχη που υπηρετούν στις ακόμη πιο παλιές φρεγάτες τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού;

  Πυραυλικός πόλεμος στο Αιγαίο: Πού υπερτερεί η Ελλάδα και πού η Τουρκία

Ακόμη και έξι μήνες το χρόνο οι φρεγάτες του Στόλου βρίσκονται εκτός ναυστάθμου για να εκτελέσουν ασκήσεις και υπηρεσίες Σκοπούν στο Αιγαίο. Πέρα από Εθνικές ασκήσεις και Εθνικές αποστολές τα πλοία συμμετέχουν σε μια σειρά από επίπονες πολυεθνικές ασκήσεις και αποστολές του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΟΗΕ όπως για παράδειγμα η UNIFILστην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Πηγή: Newpost.grLoading...