Τα Mirage 2000-5 ενεπλάκησαν αρκετές φορές με τα τουρκικά αεροσκάφη, αμέσως μόλις τα δεύτερα πέρασαν το FIR Αθηνών

Σκληρές απαντήσεις έδωσαν τα «μπλε Δελταπτέρυγα» της 331 Μοίρας «Θησέας» στους Τούρκους επίδοξους παραβάτες του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Οι αμφισβητίες της Εθνικής κυριαρχίας, όπου εννέα φορές έκαναν υπερπτήσεις πάνω από Ελληνική νησιωτική γη, πήραν για άλλη μια φορά το μάθημά τους.

Τα Mirage 2000-5 ενεπλάκησαν αρκετές φορές με τα τουρκικά αεροσκάφη, αμέσως μόλις τα δεύτερα πέρασαν το FIR Αθηνών. Η 331 Μοίρα και τα readiness με τα «βέλη» της 341 Μοίρας, σήκωσαν το «βάρος» των αναχαιτήσεων και αερομαχιών, με υποστήριξη όταν χρειάστηκε και από το 5λεπτο πλήρωμα επιφυλακής της Αγχιάλου.

Η Πολεμική Αεροπορία άλλη μια μέρα θέλησε να στείλει το μήνυμα της αεροπορικής υπεροχής στο Αιγαίο και πως ουδέποτε οι αεροπόροι θα δεχτούν τις αμφισβητήσεις που επιχειρούνται μέσω των υπερπτήσεων.

  Ο Ακάρ από Λιβύη ζητά αποστρατικοποίηση, αφοπλισμό 16 νησιών Αιγαίου ενώ στοχοποιεί και την Κύπρο

Μάλιστα, γι’ άλλη μια φορά καταγράφεται ότι απέναντι στις παραβατικές εισόδους των τουρκικών F-16, βρίσκονταν διπλός αριθμός ελληνικών αεροσκαφών, μια πρακτική που φέρνει μονίμως σε δύσκολη θέση τους εναέριους εισβολείς.

Όπως πάντοτε έκαναν ιπτάμενοι και μηχανικοί τόσο στα readiness, στις πτέρυγες μάχης όσο και στα επιχειρησιακά κέντρα, διάβασαν από πολύ νωρίς την πρόθεση της στρατιωτικής ηγεσίας της γείτονος η οποία προσπάθησε να αμφισβητήσει το νησιωτικό έδαφος πάνω από το οποίο ασκούνταν Έλληνες αεροπόροι.
Εκνευρίστηκε η Αγκυρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ νωρίτερα από τις πρώτες υπερπτήσεις σε Παναγιά και Οινούσσες, πάνω από τα ελληνικά νησιά ήταν σε εξέλιξη εκπαιδευτικές πτήσεις μαχητικών F-16 από την 111 Πτέρυγα Μάχης. Όπως εκτιμούν ανώτατες αεροπορικές πηγές, αυτό στάθηκε η αφορμή που το στρατιωτικό επιτελείο της Άγκυρας έδωσε εντολή για ένα ακόμη μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τα ακριτικά νησιά του κεντρικού ανατολικού Αιγαίου.

Άλλωστε δεν ήταν η πρώτη- προφανώς ούτε η τελευταία φορά- που η Τουρκία με κάθε τρόπο επιχειρεί να «γκριζάρει» ακόμη και κατοικημένα νησιά σ’ όλο το μήκος του Αρχιπελάγους. Αυτή τη φορά ήταν οι υπερπτήσεις, άλλες φορές είναι η ρητορική και η απαίτηση της αποστρατιωτικοποίησης νησιών όπως δήλωνε προ ημερών ο Χουλουσί Ακάρ.

  Προετοιμάζουν το κλίμα και τους πολίτες για αυτό που θα έρθει

Πάντως για την ιστορία, ουδέποτε τα τουρκικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από δυο διαφορετικές αεροπορικές βάσεις, κατάφεραν να φτάσουν κοντά στα Ελληνικά F-16 που έκαναν εκπαίδευση. Τα Mirage 2000-5 από την Σκύρο και τα F-16 Block 50 από τη Λήμνο έσπευσαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουν την απαραίτητη ασπίδα. Και δεν ήταν μόνο αυτή η φορά που η αναχαίτιση εξελίχθηκε σε αερομαχία διότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται η τάση της αύξησης των ποσοστών στις αεροπορικές εμπλοκές. Προφανώς η μόνιμη παρουσία της Πολεμικής Αεροπορίας, ακόμη και για εκπαιδευτικούς λόγους, δεν αρέσει στην Τουρκία που δείχνει με κάθε ευκαιρία τον εκνευρισμό της.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

ΠΗΓΗ: ethnos.grLoading...