του Μανώλη Κοττάκη

Εάν θέλουμε να ερμηνεύσουμε τις τουρκικές κινήσεις αυτήν την περίοδο μακριά από θυμωμένες υποδείξεις του τύπου «βυθίστε το Τσεσμέ» οφείλουμε να ακτινογραφήσουμε όλους τους παίκτες. Με τα δεδομένα που έχουμε βεβαίως και το πιθανό περιθώριο λάθους.

Οι ΗΠΑ κατ αρχάς αναθεωρούν το δόγμα τους . Από οικονομικό γίνεται γεωπολιτικό. Ο Τραμπ ήταν υπέρ της μεγάλης συνεννόησης Αμερικής-Ρωσίας για να αντιμετωπιστεί ο πραγματικός εχθρός της, η Κίνα (που διακρατεί το χρέος της) και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη. Ο Μπάιντεν επανέρχεται στο δόγμα Ομπάμα διευρύνοντάς το.

Έως το 2016 δόγμα της Ουάσιγκτον ήταν «όποιος είναι με την Ρωσία , δεν είναι μαζί μας». Τώρα προστίθεται και το Πεκίνο. «Όποιος είναι με την Κίνα δεν είναι μαζί μας» η προσθήκη που απευθύνεται κυρίως στους Γερμανούς και στους Τούρκους και σε εμάς (5G, ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ, ρωσικό εμβόλιο).

Οι Γερμανοί δεν δείχνουν διατεθειμένοι να τους ακούσουν όπως παλαιά. Ο αγωγός Nord2 Stream που συνδέει ενεργειακά την Ρωσία με την Γερμανία κατασκευάζεται τώρα που μιλάμε. Οι γερμανοκινεζικές σχέσεις είναι άριστες. Οι Γερμανοί επίσης συμπεριφέρονται διαφορετικά στους Τούρκους από ό,τι οι Αμερικανοί. Δεν ενοχλούνται από τις αγορές S-400, τους κάνουν πλάτες κιόλας.

Όσο ο Ερντογάν κρατά τους πρόσφυγες μακριά από το Βερολίνο και όσο πριμοδοτεί την γερμανική αμυντική βιομηχανία με την αγορά εξοπλισμών (υποβρύχια) δεν έχουν λόγο να τα ”σπάνε” μαζί του. Η σχέση τους είναι στρατηγική. Γι αυτό και στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής δείχνουν έτοιμοι να τους εγκρίνουν άλλα 4 δις ευρώ για το προσφυγικό και να επικαιροποιήσουν την Συμφωνία Τελωνειακής Σύνδεσης. Η παλαιά πολιτική των ΗΠΑ -αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό- ισχυροποίησε τους άξονες Γερμανία-Κίνα, Γερμανία-Τουρκία και ”βελτίωσε” τις σχέσεις Γερμανίας-Ρωσίας.

  Σύστημα αεράμυνας S-500: Γιατί ανησυχεί τις ΗΠΑ το νέο όπλο του Πούτιν

Ο φόβος της αποσταθεροποίησης

Ο Ερντογάν στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται λοιπόν μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Τα έχει καλά με το Πεκίνο, με την Μόσχα (τον ειδοποίησε για το πραξικόπημα- τον έβαλε στον Καύκασο), με το Βερολίνο και με τον χρηματοδότη Κατάρ, αλλά λόγω της φύσης της παγκοσμιοποιημένης νέας οικονομίας γνωρίζει άριστα πως αν οι ΗΠΑ του τραβήξουν το χαλί της λίρας -έχει ανακάμψει- με κυρώσεις για τους S400 μπορούν να τον ανατρέψουν βελούδινα. Είτε με την κατάρρευση των τραπεζών (μία εβδομάδα αντέχουν σε κυρώσεις) , είτε με την επανάσταση της φρατζόλας. Χωρίς τανκ.

Και βεβαίως αν θέλουν οι ΗΠΑ μπορούν και να τον διασύρουν οικογενειακώς στον τουρκικό λαό με την υπόθεση της Ιρανικής τράπεζας. Αμέσως μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Μπάιντεν παρατηρούνται λοιπόν τα εξής: Οι Αμερικανοί που μετά το Πακιστάν και το Ιράν δεν θέλουν να χάσουν και την Τουρκία «άνοιξαν» μεν κανάλια επικοινωνίας μαζί της (επαφές Συμβούλου Ασφαλείας Σάλιβαν με Καλίν και Υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν με Τσαβούσογλου) αλλά έστειλαν αυστηρά μηνύματα στην Άγκυρα για τους S-400.

H εισήγηση του αμερικανοσπουδαγμένου Τούρκου Υπουργού Αμύνης Ακάρ ο οποίος διεκδικεί ρόλο στην μετα-Ερντογάν εποχή (μετά την εξουδετέρωση του γαμπρού) για αποθήκευση των πυραύλων αλά ”ελληνικά” απερρίφθη από τις ΗΠΑ. Οι οποίες ταυτόχρονα διοχετεύουν προς τα έξω ότι η Ελλάς πλέον αντιμετωπίζεται ως νέα μεγάλη βάση μετεγκατάστασης αμερικανικών βάσεων. Ήδη το ελληνικό έδαφος στον Βορρά αποτελεί τα μετόπισθεν των αντιρωσικών αμερικανικών βάσεων της Ρουμανίας.

  2.000 Γάλλοι στρατιωτικοί σε Ε.Μακρόν: «Θα υπάρξει εμφύλιος πόλεμος & θα επέμβουμε»

Το περιβάλλον Ερντογάν που γνωρίζει άριστα τον ψυχισμό του δεν είδε καλά αυτές τις πρώτες απόπειρες προσέγγισης με τις ΗΠΑ μέσω Καλίν-Ακάρ. Γνωρίζοντας την εύθραυστη ψυχολογία του πλειοδότησε σε αντιαμερικανισμό. Πρώτος ο πιστός Υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού, τον οποίο ο Σουλτάνος συμπαθεί γιατί είχε την ευθιξία να παραιτηθεί όταν προκάλεσε αναστάτωση με τα μέτρα για την πανδημία. Ο Σοϊλού επιτέθηκε στις ΗΠΑ την επομένη της επικοινωνίας Καλίν-Σάλιβαν χρεώνοντας τους ευθέως το πραξικόπημα του 2016.

Ακολούθησε ο πιστός στον Ερντογάν δημοσιογράφος της ”Γενή Σαφάκ” Καραγκιουλ. Και εν τέλει ολοκλήρωσε την επίθεση ο ίδιος Ερντογάν όταν εμαθε ότι στο νέο επιτελείο του Λευκού Οίκου συμμετέχουν και ” φιλοκούρδοι” αξιωματούχοι.

«Μαζί μας ή εναντίον μας!»

Ο Τούρκος Πρόεδρος είδε δάκτυλο των ΗΠΑ πίσω από τις κινητοποιήσεις φοιτητών στα τουρκικά πανεπιστήμια και εγκάλεσε με περιφρονητικά λόγια την υπερδύναμη για τον τρόπο που διεξήγαγε τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Σε μια λογική του τύπου ” μην μας μιλάτε για δημοκρατία εσείς που…”.

Σε άλλη παρέμβαση του έπραξε κάτι ασυνήθιστο. Αντέστρεψε το αμερικανικό δίλημμα που συνήθως απευθύνει ο ισχυρός προς τον αδύνατο. «Πείτε μας αν είστε μαζί μας ή εναντίον μας!» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος απευθυνόμενος προς τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Διαβάστε την συνέχεια newsbreak.grLoading...