Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα έδωσε την έγκρισή της καθώς το τελευταίο προσχέδιο περιελάμβανε αυστηρότερη φρασεολογία για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανία

Ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τα Σκόπια θα αρχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με σχέδιο ομόφωνης απόφασης των 27 χωρών της ΕΕ, που είδε σήμερα το Reuters και το οποίο πρόκειται να οριστικοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.

Αν δεν υπάρξει αντίρρηση από κάποια χώρα, η απόφαση αναμένεται να εγκριθεί επισήμως στα μέσα της εβδομάδας, πρόσθεσαν οι πηγές.
Οι δυο δυτικοβαλκανικές χώρες είδαν επανειλημμένως τις ελπίδες τους να διαψεύδονται τα τελευταία χρόνια, καθώς Γαλλία και Ολλανδία εξέφραζαν επιφυλάξεις για το ιστορικό των δυο χωρών σε ζητήματα δημοκρατίας και καταπολέμησης της διαφθοράς, φοβούμενες να επιτρέψουν την είσοδο νέων μελών σε μια περίοδο που η συνοχή της ΕΕ είχε ήδη βλαφθεί λόγω του Brexit.

  «Φιάσκο» τουρκικής φρεγάτας στη Λιβύη - Πύραυλος που εκτόξευσαν δεν εξερράγη καν

Ωστόσο, Παρίσι και Χάγη ήραν τις αντιρρήσεις τους τις τελευταίες εβδομάδες και προωθούν την απόφαση, παρά το γεγονός πως στο επίκεντρο τώρα βρίσκεται η μάχη κατά του κορωνοϊού.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Ελλάδα συνέχιζε μέχρι και το Σαββατοκύριακο να μη συμφωνεί με την απόφαση, η οποία απαιτεί ομοφωνία όλων των μελών της ΕΕ, ωστόσο διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως η
Αθήνα έδωσε την έγκρισή της καθώς το τελευταίο προσχέδιο περιελάμβανε αυστηρότερη φρασεολογία για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανία.

  Μας απειλεί η Τουρκία: «Σε 6 μήνες η Ελλάδα θα πάρει την απάντηση της στην Μεσόγειο»

Στην περίπτωση που καμία χώρα δεν φέρει αντίρρηση, τότε η απόφαση αναμένεται να εγκριθεί επισήμως στα μέσα της εβδομάδας, όπως ανέφεραν οι πηγές.

bankingnews.grLoading...