Προετοιμασίες πολέμου – Επίδειξη ισχύος Ρωσο-κινεζικών δυνάμεων

Η άσκηση με την κωδική ονομασία Vostok 2018 είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση ρωσικών και κινεζικών ενόπλων δυνάμεων των τελευταίων δεκαετιών, που συγκέντρωσε 300.000 στρατιώτες, χιλιάδες άρματα μάχης, δεκάδες πλοία και εκατοντάδες αεροσκάφη.

Την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ φέρεται να ετοιμάζει και αυτό την μεγαλύτερη σε αριθμό στρατιωτική άσκηση (40.000 στρατιώτες) η οποία έγινε ποτέ στην ιστορία της συμμαχίας.

Στην ρωσική Άπω Ανατολή τώρα, είχαμε μια άκρως εντυπωσιακή παρέλαση όλων των τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων δυνάμεων που συμμετείχαν στην άσκηση, μπροστά στα μάτια του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν και του Κινέζου τετράστερου στρατηγού, που ήταν επικεφαλής των κινεζικών δυνάμεων.

Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε στο πεδίο εκπαιδεύσεως Tsugol, όπου παρέλασαν τεθωρακισμένα οχήματα BMP-2, BTR-82, Tiger, Typhoon, άρματα μάχης T-72B3, κινεζικά Type 99 και Type 08, πυραυλικά συστήματα Iskander-M, οπλικά συστήματα TOS-1.

Ξεκίνησε με ελαφρά θωρακισμένα τζιπ που έφεραν ρωσικές και κινέζικες σημαίες, ακολουθούμενα από τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη που πετούσαν πάνω στην περιοχή.

Δεκάδες ρωσικά στρατιωτικά οχήματα BMP-3 ήρθαν στη συνέχεια, συμπεριλαμβανομένων των ΤΟΜΑ BTR-82, και των Tiger και Typhoon.

Ρωσικοί πύραυλοι Iskander-M, πολλαπλοί εκτοξευτές TOS-1, καθώς και πολλαπλά συστήματα πυραύλων Tornado παρέλασαν εντυπωσιάζοντας τους προσκεκλημένους.

Καθώς η παρέλαση περατώθηκε, ο Πούτιν παρασημοφόρησε με μετάλλια Ρώσους και Κινέζους αξιωματικούς που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

Μόνο που και η Ουάσιγκτον πράττει ακριβώς το ίδιο «ακονίζοντας” τα μαχαίρια της.

Υπενθυμίσουμε ότι σήμερα 60 μαχητικά αεροσκάφη της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας προσομοίασαν στο πλαίσιο των ασκήσεων του ΝΑΤΟ, σχέδιο αναχαίτισης ρωσικών αεροσκαφών από την είσοδο τους στον συμμαχικό εναέριο χώρο.

Περίπου 60 αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, κυρίως από Ευρωπαίους συμμάχους, βρίσκονται σε επιφυλακή για να υπερασπιστούν τον εναέριο χώρο της συμμαχίας, καθώς το ΝΑΤΟ ασχολείται με την δραματική αύξηση της ρωσικής αεροπορικής δραστηριότητας στα σύνορά του, από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014, με 870 παραβιάσεις στη Βαλτική μόνο το 2016, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι συνηθισμένες στο να επιχειρούν να ασκούν έλεγχο σε ζητήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε συνεργασία με την Ευρώπη. Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ είχαν πρόσφατα πολλά προβλήματα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να υπολογίσουν στις δικές τους δυνάμεις σε περίπτωση ανοικτής στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην κινεζική εφημερίδα Jinri Toutiao είπε ότι την ρωσική κυβέρνηση διακατέχει αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα για την στρατηγική εγκυρότητα των ενεργειών της.

Το Κρεμλίνο δεν σκέφτεται ούτε καν να υπακούσει στην Ουάσινγκτον, ούτε ακολουθεί την πορεία της κλιμάκωσης και επιθετικότητας. Η Ρωσία ενεργεί αποκλειστικά για τα δικά της συμφέροντα και προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας, ανέφερε το κινέζικο δημοσίευμα.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν μια εντελώς διαφορετική συμπεριφορά. Ο αριθμός των βάσεων του ΝΑΤΟ στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία ή τα κράτη της Βαλτικής, αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

Είναι ενδιαφέρον ότι το ΝΑΤΟ βλέπει το κύριο πλεονέκτημα του στρατού του στην αεροπορία. Εάν είναι απαραίτητο, οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ μπορούν να έχουν έτοιμες όσο το δυνατόν συντομότερο τουλάχιστον 5.000 αεροπλάνα, προς επιθετικές κινήσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

crashonline