Οι Τούρκοι διεκδικούν εκτός από την θαυματουργή εικόνα, το Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου, τον Επιτάφιο και τον Τίμο Σταυρό, που πήραν μαζί τους οι πόντιοι κατά τον διωγμό για να τα προστατέψουν από τους Τούρκους.

Το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας διεκδικεί τα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά, σύμφωνα με δημοσίευμα “βόμβα” της εφημερίδας Μιλιέτ.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ οι αρμόδιοι επισκέφθηκαν μουσεία σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία και κατέγραψαν κειμήλια, εικόνες της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα τα οποία ισχυρίζονται ότι «εκλάπησαν» ή στάλθηκαν στο εξωτερικό παράνομα μετά την ανταλλαγή πληθυσμών.

  Ακάρ: 23 νησιά του Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα (γιατί άραγε;)

Σοβαρή ανησυχία προκαλεί δε η επιβεβαίωση στην εφημερίδα από την πλευρά του Τούρκου υπουργού Τουρισμού, Νουρί Έρσοϊ, ότι η Άγκυρα ξεκίνησε τις διαδικασίες ώστε να επιστρέψουν τα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά στην Τουρκία.

Ειδικότερα, ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας Mεχμέτ Νουρί Έρσοϊ σε ερώτηση που του έθεσαν για τη μονή ανέφερε πως γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για τη διεκδίκηση των κειμηλίων.

Δείτε το βίντεο του Open tv

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitterLoading...