Μπορεί η ρωσική πολεμική αεροπορία να ετοιμάζεται να εντάξει στις δυνάμεις της το περίφημο μαχητικό Su-57, το κατά Βλαντίμιρ Πούτιν «καλύτερο πολεμικό αεροσκάφος που έχει κατασκευαστεί ποτέ», ωστόσο, ένα αμερικανικό think tank με ειδίκευση σε στρατιωτικά και διπλωματικά ζητήματα, όχι μόνο δεν φαίνεται να συμφωνεί μαζί του, αλλά κρίνει ότι το stealth αεροσκάφος δεν είναι και τόσο… 5ης γενιάς όσο θέλει να αποκαλείται.

Οι παλαιοί κινητήρες

Συγκεκριμένα, αναλυτές της RAND Corp. επισημαίνουν ότι οι κινητήρες του Su-57 αποτελούν πρόβλημα, όσον αφορά στον χαρακτηρισμό του μαχητικού ως 5ης γενιάς, καθώς δεν είναι δεύτερης γενιάς και ως εκ τούτου δεν συνάδουν με τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι κινητήρες στα αεροσκάφη 5ης γενιάς, όπως, για παράδειγμα, την ικανότητα υπερηχητικής πτήσης χωρίς μετάκαυση σε διάφορα ύψη και με διάφορα φορτία.

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι όλα τα πρωτότυπα Su-57, αλλά και όλα τα αεροσκάφη που θα αρχίσουν να παραδίδονται στην ρωσική πολεμική αεροπορία από τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα φέρουν τους κινητήρες AL-41F1 που στηρίχθηκαν στις μηχανές σοβιετικής εποχής AL-31F που βρίσκουμε στα μαχητικά Su-27, και όχι τον κινητήρα δεύτερης γενιάς Izdeliye 30, ο οποίος βρίσκεται ακόμα σε φάση ανάπτυξης.

Όχι και τόσο… stealth

Οι παλιότεροι κινητήρες προκαλούν κι άλλο ένα πρόβλημα στο Su-57, καθώς λόγω των σχεδιαστικών χαρακτηριστικών τους μειώνουν τις stealth ιδιότητες του αεροσκάφους, μαζί με άλλα χαρακτηριστικά, τα οποία αυξάνουν στο στίγμα του στα εχθρικά ραντάρ. Σημειώνεται, δε, ότι το Su-57 τελεί σε φάση σχεδιασμού και ανάπτυξης από το 2007 και μόλις τώρα η Ρωσία θα αρχίσει να παραλαμβάνει αεροσκάφη σειριακής παραγωγής, με στόχο να αποκτήσει συνολικά 76 Su-57.

Από εκεί και πέρα, μένει να φανεί αν τα πρώτα αεροσκάφη θα αποδείξουν τις ικανότητές τους σε επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς το Su-57 έχει σχεδιαστεί ως μαχητικό πολλαπλών ρόλων και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έχει αναφέρει ότι θα μπορεί να μεταφέρει και υπερηχητικά βλήματα.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

crashonline.grLoading...