Πυρκαγιά στην Εύβοια- Ενεργοποιήθηκε το προγνωστικό σύστημα IRIS

Πώς και προς τα πού θα κινηθεί η φωτιά στην Εύβοια (video)-Ενεργοποιήθηκε το προγνωστικό σύστημα IRIS

Σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια που καίει από τα ξημερώματα δάσος χαρακτηρισμένο ως NATURA. Σε επιφυλακή βρίσκονται τα χωριά Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη στον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων για το ενδεχόμενο εκκένωσης.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται την τελευταία ώρα δεν επιτρέπει τις αρχές να είναι αισιόδοξες. «Σηκώθηκαν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή και η φωτιά κατακαίει πευκοδάσος ανεξέλεγκτα παρά την μεγάλη υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν οι ενισχυμένες επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μας», δήλωσε νωρίτερα, ο αντιπεριφερειάρχης της Ευβοίας και νέος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός τονίζοντας συγχρόνως πως «πρόκειται για δύσβατη περιοχή στην οποία δεν μπορούν να έχουν καλή πρόσβαση οι επίγειες δυνάμεις».

Διαβάστε:  Παραιτήθηκε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος λόγω ηλικίας

Το προγνωστικό σύστημα IRIS ενεργοποιήθηκε για να ενημερώσει τις Αρχές για την πορεία του μετώπου και την εξάπλωση της πυρκαγιάς τις επόμενες 24 ώρες .

Υπενθυμίζεται ότι το προγνωστικό σύστημα «IRIS» αναπτύχθηκε και λειτουργεί επιχειρησιακά στα πλαίσια του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG-BALKAN-MEDITERRANEAN 2014-2020-DISARM (Drought and fIreobServatory and eArly waRning systeM), με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους των συμμετεχόντων κρατών.

ΠηγήLoading...