Κλιμακώνει την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα, καθώς δέκα τουρκικά πλοία έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο και έχουν δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας στο ερευνητικό πλοίο “Μπαρμπαρός” και το γεωτρύπανο “Πορθητής”, σύμφωνα με το τουρκικό Σπούτνικ, βασιζόμενο σε δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV Μαρία Ζαχαράκη, τα πολεμικά πλοία έχουν αναπτυχθεί σε Κυρήνεια, Αμμόχωστο και Μερσίνα και είναι έτοιμα να επέμβουν οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί, όπως αναφέρεται.

  Με δίωρη ετοιμότητα το ΠΝ - Συγκέντρωση τουρκικών μονάδων λίγο πριν την NAVTEX

“Έχει δημιουργηθεί μία ατμόσφαιρα πολέμου στην περιοχή”, όπως σχολιάζει το Σπούτνικ.Εκτός των πολεμικών πλοίων, η Τουρκία έχει θέσει σε ετοιμότητα και υποβρύχια.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε πως η χώρα του αναμένει από το ΝΑΤΟ να υποστηρίξει τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν ανησυχίες για τα σχέδια της Άγκυρας να πραγματοποιήσει εργασίες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Η αποστολή των πλοίων έγινε «για να προστατευθούν οι αγωγοί πετρελαίου και η έρευνα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεόγειο, τα τουρκικά πλοία είναι επικεφαλής της προστασίας της περιοχής. Οι κανόνες εμπλοκής θα εφαρμοστούν για το γεωτρύπανο Fatih στην περίπτωση πιθανής παρενόχλησης και τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα απαντήσουν άμεσα χωρίς να περιμένουν εντολές από την Άγκυρα»

  «Σήμα» της Κυβέρνησης για την Χάγη: «Έτοιμοι να συμφωνήσουμε και να συζητήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία»

Όπως αναφέρει το τουρκικό Επιτελείο το τουρκικό Ναυτικό έχει αποστείλει φρεγάτες, κορβέτες, πυραυλακάτους, υποβρύχια ενώ έχουν εμφανιστεί και αεροσκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter


Loading...