Περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων σχεδιάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με την εφημερίδα Το ΠΑΡΟΝ (29/3/20), κάτι που αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει πρόωρες δυναμικές αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Πλην όμως, πριν από μερικές ημέρες προέβλεπε ανάπτυξη άνω του 1%, τώρα παραδέχεται ότι η χώρα μπαίνει σε ύφεση (από 1% έως 3%), γεγονός που δείχνει ότι τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν μέρα τη μέρα και προς το χειρότερο.

Η Αισιοδοξία της κυβέρνησης δεν βασίζεται σε κάποιο πραγματικό στοιχείο

Το επιχείρημα που προέβαλε ο κ. Σταϊκούρας ήταν ότι η κυβέρνηση δεν θα πάει σε μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων διότι… ευελπιστεί ότι πολύ σύντομα η χώρα θα επανέλθει στην κανονικότητα. Αισιοδοξία που δεν βασίζεται σε κάποιο πραγματικό στοιχείο, αντίθετα επιστήμονες σε ολόκληρο τον πλανήτη προβλέπουν ότι ο κύκλος της πανδημίας και οι συνέπειές της θα είναι μεγάλες, μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος του 2020.

  Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με όρους οι δύο αντιεξουσιαστές για τα εκρηκτικά στο σπίτι του Δημήτρη Σταμάτη

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες έγκυρες πληροφορίες, από το μέτρο της περικοπής των μισθών του Δημοσίου θα εξαιρεθούν οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες) και φυσικά γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού.

ΠΗΓΗ: Δημοσιεύθηκε στο «ΠΑΡΟΝ» της Κυριακής 29/03/2020

Τι γράφει η εφημερίδα Καθημερινή 28/3/20

Ενδεχόμενο μείωσης μισθών στο Δημόσιο

H τρομακτική πίεση που ασκείται στον προϋπολογισμό εξαιτίας του κορωνοϊού στήνει σενάρια μείωσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, όχι άμεσα, αλλά στους επόμενους μήνες, αν η κρίση συνεχιστεί.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε χθες ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ξεκαθαρίζοντας ότι προς το παρόν δεν είναι στο τραπέζι. Είπε συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σε συνέντευξή του στο Θέμα FM, ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για αυτό μέχρι σήμερα και ότι «με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε τίποτα να ανακοινώσουμε». Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ευελπιστούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επανέλθει η κανονικότητα».

  Μετανάστες τα έκαναν λίμπα στο ξενοδοχείο της Ερμιονίδας που τους φιλοξενεί!

Επί της ουσίας, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ναι μεν δεν έχει μπει στο τραπέζι κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής και δεν θα μπει αν η κρίση κρατήσει άλλον ένα μήνα, αλλά, αν διαρκέσει 3-4 μήνες ή αν φτάσουμε έως τον Σεπτέμβριο, δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σταϊκούρας έχει πει πως η χώρα διαθέτει επαρκή ρευστότητα έως τον Ιούνιο, δεδομένο που όμως μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο, καθώς διευρύνεται ο κύκλος των μέτρων.Loading...