Ρωσικό πυραυλικό σύστημα κατασχέθηκε στη Λιβύη από τους Τούρκους

Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα μεταφέρθηκε στην Τουρκία με στρατιωτικό αεροπλάνο των ΗΠΑ

Η κατάσχεση ενός ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος στη Λιβύη προκάλεσε ανταγωνισμό για την… επιμέλεια μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το περιοδικό Africa Report.

Δυνάμεις πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) κατέλαβαν τους ρωσικούς πυραύλους Pantsir τον Μάιο μετά από μια αντεπίθεση εναντίον του αντιπάλου Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA).

Το πυραυλικό σύστημα μεταφέρθηκε στη συνέχεια στην Τουρκία με στρατιωτικό αεροπλάνο των ΗΠΑ, αποτέλεσμα ενός αμφισβητούμενου συμβιβασμού μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, όπως έγραψε το Africa Report.

Η Τουρκία είναι βασικός υποστηρικτής του GNA, παρέχοντας στην κυβέρνηση της Τρίπολης όπλα ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια εξασφάλισης του ελέγχου της Λιβύης. Αυτά περιλαμβάνουν το τουρκικό drone Bayraktar TB2, το οποίο αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντια στο σύστημα Pantsir, καταστρέφοντας αρκετές συστοιχίες των πυραύλων που δόθηκαν στο LNA από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

  Ιστορική συμμαχία ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας κατα της Κίνας

Ωστόσο, η κατάσχεση άθικτων πυραύλων Pantsir από τις δυνάμεις της GNA τον Μάιο, είδε τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και την Τουρκία να «πολεμούν» για πρόσβαση στη ρωσική τεχνολογία, αφήνοντας το GNA «σαν παιδί εν μέσω διαζυγίου», ανέφερε στο περιοδικό ένας Λίβυος αξιωματούχος.

Η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον εξακολουθούν να διαφωνούν για την αγορά των S-400 από την Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι οποιαδήποτε τουρκική ανάπτυξη των πυραύλων θα υπονόμευε την επιχειρησιακή ασφάλεια του ΝΑΤΟ και πρόσφατα επέβαλε κυρώσεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.

  Οικονομικός “Αρμαγεδδών”: Το Πεκίνο αναλαμβάνει ρωσικά εργοστάσια

Ωστόσο, ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε σχετικά με την πρόσβαση στους πυραύλους του Pantsir έδειξε ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε το Africa Report.

«Νομίζω ότι το γεγονός πως οι ΗΠΑ μετέφεραν το σύστημα Pantsir στην Τουρκία βάσει συμφωνίας, αναφέρεται σε μια εταιρική σχέση που είναι πιο στρατηγική από την απλή τακτική όταν πρόκειται για την υποστήριξη της Τουρκίας στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων ικανών να αντισταθμίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα», δήλωσε ο Emadeddin Badi, ανώτερος αναλυτής της Global Initiative.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Η μελέτη των πυραύλων Pantsir θα μπορούσε να δώσει στην Τουρκία ένα πλεονέκτημα σε αντιπαραθέσεις με τη Ρωσία αλλού, συμπεριλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν και της Συρίας.