Ρωσικό υποβρύχιο πλησίασε το HMS Queen Elizabeth: Απονηώθηκαν Α/Υ ελικόπτερα Merlin

Στην ανατολική Μεσόγειο

Ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα απονήωσε το βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth προκειμένου να εντοπίσουν ρωσικό υποβρύχιο το οποίο βρισκόταν συνεχώς στη διαδρομή του βρετανικού αεροπλανοφόρου ενώ αυτό έπλεε στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα ελικόπτερα του βρετανικού Ναυτικού Merlin πραγματοποίησαν, όπως αναφέρεται, άφεση ηχοσημαντήρων στη θάλασσα προκειμένου να προχωρήσουν σ εντοπισμό του υποβρυχίου.

Η επιχείρηση έγινε στις 27 Ιουνίου, τέσσερις ημέρες αφότου ρωσικά αεροσκάφη και πλοία είχαν «κυκλώσει» το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender στη Μαύρη θάλασσα.

Ένα από τα ελικόπτερα Merlin απονηώθηκε από το HMS Queen Elizabeth, ενώ ένα άλλο από το Fort Victoria ένα σκάφος υποστήριξης που συνοδεύει το αεροπλανοφόρο της Βρετανίας στην ανάπτυξή του.

Το ρωσικό υποβρύχιο που προσπάθησαν να εντοπίσουν οι Βρετανοί φέρεται να είναι το Project 636 Varshavyanka κλάσης Kilo γνωστό από τις σχεδόν αθόρυβη λειτουργία του. Το υποβρύχιο πραγματοποιεί περιπολίες ανατολικά της Κύπρου και στη συγκεκριμένη περίπτωση ανέλαβε την παρακολούθηση του βρετανικού Στόλου.

Δεν έγινε γνωστό εάν τελικά οι Βρετανοί κατόρθωσαν να εντοπίσουν το ρωσικό υποβρύχιο ή όχι. Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε μόνο πως «ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα με΄τρα για την ασφάλεια του αεροπλανοφόρο και της ομάδας συνοδείας του».

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

defencenet.gr