S-500: Ο “εξολοθρευτής των F-35” υπεβλήθη σε δοκιμές και έρχεται σύντομα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σειρά δοκιμών των S-500, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (08/07), και πρόκειται το αντιπυραυλικό σύστημα να παραδοθεί σύντομα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας.

Το νέο σύστημα αεροπορικής άμυνας S-500 Prometheus, που αναπτύχθηκε από τη ρωσική εταιρεία όπλων Almaz-Antey και πρόκειται για τον ίδιο όμιλο που παρήγαγε τα S-300 και S-400, ολοκλήρωσε με επιτυχία μια σειρά δοκιμών, συμπεριλαμβανομένων εκτοξεύσεων πυραύλων μάχης, όπως έκανε γνωστό την Πέμπτη (08/07) ο υποστράτηγος των ρωσικών Αεροπορικών Δυνάμεων, Σεργκέι Μπαμπακόφ.

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις στην «Krasnaya Zvezda», ο Σεργκέι Μπαμπακόφ εξήγησε ότι το S-500 έχει αναπτυχθεί ως εντελώς νέα γενιά αντιαεροπορικών συστημάτων που στοχεύουν στην αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων μεσαίας εμβέλειας και, εάν είναι απαραίτητο, διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων στο τελικό στάδιο της πορείας πτήσης τους.

Εκτός από αυτό, το S-500 είναι ικανό να καταστρέψει υπερηχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Χαρακτηριστικά, ο Σεργκέι Μπαμπακόφ τόνισε: «Το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-500 είναι ικανό να καταστρέψει υπερηχητικά όπλα όλων των τροποποιήσεων, συμπεριλαμβανομένου του κοντινού διαστήματος, εκτός από αεροδυναμικούς και βαλλιστικούς στόχους, κάτι που καθιστά δυνατό να πούμε με σιγουριά ότι αυτό το σύστημα είναι μοναδικό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο αμυντικό όπλο της Ρωσίας μπορεί να εμπλακεί με εχθρικούς βαλλιστικούς πυραύλους σε εμβέλεια έως 600 χιλιόμετρα και με αεροσκάφη σε περίπου 500 χιλιόμετρα.

Ο αξιωματούχος του ρωσικού Στρατού εξήγησε ότι οι ασκήσεις μάχης περιελάμβαναν πυροβολισμούς σε στόχους που διαθέτουν τεχνικές προδιαγραφές παρόμοιες με τα σύγχρονα όπλα αεροδιαστημικής επίθεσης ή ακόμα και με πιο προηγμένες δυνατότητες.

Επιπλέον, η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας έλαβε υπόψη την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά την εναέρια εκστρατεία στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, καθώς όλα τα περιστατικά χρήσης όπλων και αντιαεροπορικών πυραυλικών εξοπλισμών μελετώνται προσεκτικά και χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

S-500: Το διάδοχο σύστημα των S-400 ή ένα εντελώς νέο όπλο;

Ο Ρώσος αναπληρωτής Άμυνας, Αλεξέι Κριβορούτσκο, αποκάλυψε ότι το πυραυλικό σύστημα S-500 και τα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης Voronezh θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία ήδη από το 2021, μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών.

Επισημαίνεται ότι τα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης μεγάλης εμβέλειας είναι η ραχοκοκαλιά οποιασδήποτε συστοιχίας άμυνας πυραύλων.

Η οικογένεια Voronezh, η οποία παρακολουθεί τον εναέριο χώρο ενάντια σε επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων και αεροσκαφών, έχει τρεις παραλλαγές: Voronezh-M (ζώνη μέτρου), Voronezh-DM (ζώνη δεκαμέτρου) και Voronezh-SM (ζώνη εκατοστών).

Πάντως, όλες οι παραλλαγές λειτουργούν σε ένα ενιαίο σύστημα, καθιστώντας το ικανό να καθορίζει τις παραμέτρους στόχου και να έχουν ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια.

Ο όμιλος Almaz-Antey ανέφερε, τον Απρίλιο, ότι το νέο σύστημα αεροπορικής άμυνας S-500 επρόκειτο να ολοκληρώσει τις δοκιμές φέτος και αναμένεται να παραδοθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας μόλις ολοκληρωθούν τα τεστ μάχης.

Η ανάπτυξη του S-500 προκάλεσε μια έντονη συζήτηση μεταξύ δυτικών στρατιωτικών παρατηρητών, οι οποίοι εξέφρασαν ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με την αναφερόμενη ικανότητα του συστήματος να αποτρέπει με επιτυχία την τεχνολογία χαμηλής παρατηρητικότητας (LO) των αμερικανικών αεροσκαφών.

Σε σχετική δημοσίευση, το «National Interest» έγραψε: «Από όλα τα τελευταία όπλα του Κρεμλίνου, το S-500 είναι από τις πιο άμεσες και ισχυρές απαντήσεις της Ρωσίας στα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, όπως τα F-35 Lightning II και F-22 Raptor της Lockheed Martin».

Επίσης, σε σχετική δημοσίευση, το «Drive» υποστηρίζει: «Τα S-500 θα ήταν ιδανικά για την παροχή περιφερειακής άμυνας βαλλιστικών πυραύλων στα ευρωπαϊκά σύνορα της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ. Είναι με πολλούς τρόπους περίπου ανάλογο με το αμερικανικό σύστημα Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), αν και ο στόχος είναι σαφώς να προσφέρει ευελιξία να ανταποκρίνεται σε πιο συμβατικές εναέριες απειλές».

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Σύμφωνα με ξένους παρατηρητές, το S-500 δεν μπορεί να ονομαστεί καθαρός «διάδοχος» του S-400: Είναι ένα εντελώς νέο όπλο, σχεδιασμένο να εκπληρώνει ένα ευρύτερο σύνολο στρατηγικών εργασιών.

sputniknews.gr