Σαρωτικές αλλαγές στο πολεμικό μέτωπο της Λιβύης με τις ήττες του πολέμαρχου Χαφτάρ. Επιπτώσεις για Ελλάδα.

NATO Secretary-General Jens Stoltenberg shakes hands with Turkish President Tayyip Erdogan during the NATO Parliamentary Assembly 62nd Annual Session in Istanbul, Turkey, November 21, 2016. REUTERS/Murad Sezer

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Γεωπολιτικός Αναλυτής-Διεθνολόγος-Ειδικός στα θέματα παγκόσμιας ασφάλειας.

Όπως είχα προβλέψει την αποτυχία του Χαφτάρ απέναντι στην πλειοψηφία των Ελλήνων αναλυτών και στρατιωτικών (εα) που περίμεναν το θρίαμβό του και έτρεχαν να τον συναντήσουν, παράλληλα θεωρούσα και θεωρώ ότι ο εμφύλιος στη Λιβύη θα τραβήξει καιρό ενώ ο πολέμαρχος Χαφτάρ δεν θα έχει μέλλον.

Η Αθήνα έκανε κακές και κοντόφθαλμες εκτιμήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη σε πολιτικό-διπλωματικό, προσωπικό και στρατιωτικό επίπεδο, και είναι λογικό πλέον να βρίσκεται σε άσχημη θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Άγκυρα να αλλάζει πολύ τα ισχύοντα στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης δεν είχαν-όπως το είχα επισημάνει -καμία πρόοδο και υπολογίσιμα αποτελέσματα οι επαφές μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις ΑΟΖ, ενώ δεν αποκλείω και “εκπλήξεις’ σε λίγους μήνες από τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ.

Φυσικά ας μην αναμένουμε εξελίξεις στα ενεργειακά για 2-3 χρόνια, ενώ ουσιαστικοποιείται σε επιμέρους τομείς το Τουρκικό δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας’. Παράλληλα οι Αμερικανοί λόγω αντι-ρωσισμού (μισθοφόροι της εταιρείας WAGNER) δεν θέλουν να βλέπουν τον πολέμαρχο Χαφταρ, ενώ το ΝΑΤΟ δια στόματος του ΓΓ Γιενς Στόλντεμπεργκ εμφανώς υποστηρίζει τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ψυχρά και ρεαλιστικά.Τα υπόλοιπα ειναι ανούσιες θεωρητικολογίες και ευχολόγια χωρίς αύριο….

Αυτές τις ημέρες, η πλευρά του Τουρκόφιλου Σαράζ σημειώνει σημαντικές επιτυχίες. Ειδικά η προ τριών ημερών περίπτωση θα μείνει στην ιστορία ως “η σφαγή των PANTSIR”. Tο PANTSIR είναι ένα Ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα εξελιγμένων ικανοτήτων, που περιλαμβάνουν και τη δυνατότητα αντιμετώπισης πολύ μικρών στόχων όπως τα ΜΕΑ (Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη) ως και τις βόμβες που ρίπτει ένα αεροσκάφος. Το σύστημα αυτό ευθύνεται για την κατάρριψη αρκετών Τουρκικών ΜΕΑ, τόσο στο Ιντλίμπ, αλλά και στη ευρύτερη περιοχή της Μεσογειακής Λιβύης.

Φαίνεται όμως ότι η Τουρκική απειλή εξελίσσεται εκθετικά και αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους εχθρούς της, οπότε οι δραματικές αλλαγές στους συσχετισμούς δυνάμεων στη Βορειοαφρικανική ακτή είναι δυσοίωνες για εμάς. Αυτά βέβαια δεν έχουν συζητηθεί στην χώρα μας, αφού είχαμε προσκολληθεί στο΄”άρμα του αυτοαναγορηθέντα συνταγματάρχη και φυσικά ποτέ στρατάρχη του Κανταφικού κυκλώματος, που παταγωδώς απέτυχε στο Τσαντ στην δεκαετία του 80″”.

  Πλήγμα στην Τουρκία – Ο Ερντογάν παγώνει τα εξοπλιστικά προγράμματα λόγω λιτότητας

Μάλιστα οι “εκλεκτοί ‘του στην Αθήνα τον θεωρούσαν ως ‘επιπέδου Ρόμελ, Μανστάιν, Κείτελ και Μοντγκόμερι!!!”. Μόνο που ο συνταγματάρχης Χαφτάρ επί 14 μήνες δεν μπορούσε να καταλάβει την αδύναμη Τρίπολη. Συνέχεια των αποτυχιών σε Τσαντ-Κονγκό-Κένυα κα. Πλούσιο βιογραφικό αποτυχιών…. Μην το ανοίξω.. (είναι πάνω από 400 σελίδες)..

Τελευταία η πλευρά του Σαράζ, που χρησιμοποιεί Τουρκικό υλικό, ανακοίνωσε ότι κατάφερε να καταστρέψει τέσσερα (4) συστήματα PANTSIR του Χαφτάρ που επιχειρούσαν στην στρατηγικής σημασίας πόλη Ταρχούνα. Άλλα δύο καταστράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Σύρτης (ένα σήμερα ένα χθες) ένω ένα έβδομο στοχοποιήθηκε νοτίως της Τρίπολης, χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε λεπτομέρειες για τοτελευταίο.

Τέλος ένα όγδοο κατελήφθει σε λειτουργική κατάσταση και μαζί με τα σχετικά εγχειρίδια (στην Αραβική) στην αεροπορική βάση Al Wataya (μαζί με ένα επιθετικό ελικόπτερο Mi35). Όλα Ρωσικής προέλευσης. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις έκαναν τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού και τους στρατιωτικούς στην Μόσχα πολύ εκνευρισμένους…

Tα συστήματα αυτά ήταν η μόνη άμυνα απέναντι στα Τουρκικά ΜΕΑ. Μετά την εξουδετέρωσή τους τα επιτυχημένα σε Ιντλίμπ και Λιβύη Τουρκικά drones δεν θα έχουν ιδιαίτερα υπολογίσιμο αντίπαλο.
Δύο είναι οι κύριες μάχες που μαίνονται αυτή τη στιγμή. Η μία, στην Ταρχούνα, όπου, εκτός από τα 4 PANTSIR, τα ΜΕΑ κατέστρεψαν και αριθμό Ρωσικής κατασκευής οχημάτων μάχης τύπου TIGR καθώς και ένα πυροβόλο.

Η πόλη αυτή βρίσκεται στα ανατολικά του διαδρόμου που χρησιμοποίησε ο Χαφτάρ για να πλησιάσει την Τρίπολη από νότια. Η κατάληψή της, από τις δυνάμεις /πολιτφυλακές που εξορμούν από την επαρχία της Μισράτα, θα απειλήσει με περικύκλωση τις δυνάμεις του Χαφτάρ σε ορισμένες περιοχές προς την κατέυθυνση της Τρίπολης. Σε ορισμένς εβδομάδες η Ταρχούνα λογικά θα ανακαταληφθεί από τις δυνάμεις της GNA ενώ θα έχουμε γεγονότα και εξελίξεις στην Ανατολική Λιβύη.

Άλλη μια περικυκλωτική κίνηση εξελίσσεται στα δυτικά του διαδρόμου, όπου η επικείμενη κατάληψη της πόλης Al-Asabiah συμπληρώνει την περικύκλωση άλλων δυνάμεων του Χαφτάρ που επιχειρούσαν στο δυτικό τμήμα της Λιβύης και οι οποίες υποχωρούν ατάκτως. Λέγεται ότι ο δήμαρχος της πόλης αυτής ζήτησε από τις δυνάμεις του Χαφτάρ που βρίσκονται στα περίχωρα να αποχωρήσουν, δηλώνοντας ότι η πόλη υποστηρίζει τον Σαράζ, οπότε οι δυνάμεις του Χαφτάρ έβαλαν φωτιά στο δημαρχείο.

  Πλήγμα στην Τουρκία – Ο Ερντογάν παγώνει τα εξοπλιστικά προγράμματα λόγω λιτότητας

Οι εξελίξεις στην συγκεκριμένη περιοχή έχουν προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά σε υποστήριξη του εκκεντρικού συντσγματάρχη, που εδώ και 14 μήνες δεν επισκέφθηκε ποτέ τις μαχόμενες μονάδες του στην Δυτική Λιβύη… Την ίδια στιγμή-μέχρι τώρα δεν είδαμε την Αίγυπτο να προχωρεί σε κάποιες κινήσεις “που να στέλνουν τα μηνύματα….’ προς υποστήριξη του.. Άλλωστε έχει το Κάιρο τεράστια εσωτερικά προβλήματα….

Επισημαίνεται ότι, παρόλες αυτές τις επιτυχίες της GNA, το Λιβυκό θέμα δεν έχει κριθεί, ούτε θα τελειώσει άμεσα. Και οι δύο πλευρές έχουν σημαντικούς και αποφασισμένους “σπόνσορες”. Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση όπου, όπως λένε και οι στίχοι του Νίκου Γκάτσου, “το πανηγύρι κρατάει χρόνια στα μαρμαρένια του Χάρου αλώνια”.

Αυτό που ήταν ενδιαφέρον και στο οποίο θα πρέπει να δοθεί έμφαση, είναι η επικράτηση των Τούρκων απέναντι στα Ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα. Αν έχουν αναπτύξει αποτελεσματικά μέτρα κατά των όπλων αυτών, θα πρέπει να αναμένουμε την επανεμφάνιση της Τουρκίας στη Συρία και την περαιτέρω αναμειξή της στις υποθέσεις της χώρας αυτής. Οι επιτυχίες των Τούρκων σε Συρία και Λιβύη έχουν εντυπωσιάσει και τους Αμερικανούς επαγγελματίες.(το τονίζω βάσει στοιχείων, συζητήσεων και εγγράφων)

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού του Πολεμικού Δόγματος του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, γίνονται πολλές αναφορές στις Τουρκικές επιχειρήσεις που προκάλεσαν σοκ και δέος στον Άσαντ στα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου στο Ιντλίμπ και στη βάση αυτών γίνεται ριζική αναδιάρθρωση αυτού του όπλου και υιοθετείται εντελώς νέος τρόπος διεξαγωγής του πολέμου με εμπειρίες/LESSONS LEARNED από τις Τουρκικές επιχειρήσεις….. Επειδή τις παρακολουθώ και αναλύω καθημερινά και στα δύο μέτωπα, καλό θα ήταν οι δικοί μας να “ξυπνήσουν”….

Πάντως για τον συνταγματάρχη Χαφτάρ αποδείχθηκε η λεγόμενη επιχείρηση DIGNITY για την κατάληψη της Τρίπολης από τον Απρίλιο του 2019 μία περίπτωση “A BRIDGE TOO FAR…”, επικαλούμενος τις ενδο-Βρετανικές διαφορές το καλοκαίρι΄του 1944 κατά των Γερμανών στα Ολλανδο-Γερμανικά σύνορα και την αποτυχημένη συμμαχική επιχείρηση MΑRKET GARDEN….που κόστισε πολύ στους συμμάχους…. γιατί ήταν …A BRIDGE TOO FAR …
ambassadorsatlarge.com