Σχέδιο «βόμβα» των ΗΠΑ στον Αραξο – Θα μεταφέρουν πυρηνικά;

Στο προσκήνιο επανέρχεται το σενάριο της ενδεχόμενης χρήσης της βάσης του Στρατιωτικού αεροδρομίου Αράξου, για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, λόγω της κλιμακούμενης έντασης με την Τουρκία και των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία.

Όπως ανέφεραν σε δημοσίευμά τους πριν από λίγες ημέρες οι New York Times, τα υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας των ΗΠΑ, εξέτασαν -με απόλυτη μυστικότητα- την πιθανότητα μετακίνησης των 50 πυρηνικών όπλων, που διατηρούν στη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Σύμφωνα με Αμερικανό ανώτερο αξιωματούχο, τα όπλα αυτά «στην ουσία είναι αιχμάλωτοι του Ερντογάν τώρα». Σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να προχωρήσουν στην μετακίνησή τους από το Ιντσιρλίκ, θα πρόκειται για το ντε φάκτο τέλος της συμμαχίας των δύο χωρών. Στην αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή τα πυρηνικά παραμείνουν στη βάση -σημειώνει το δημοσίευμα- τότε θα συνεχίσουν να αποτελούν πηγή ενός σοβαρού κινδύνου, ο οποίος θα έπρεπε να απαλειφθεί εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ”Πελοπόννησος”, το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας, προβλέπει την ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικής λύσης για τη βάση του Ιντσιρλίκ. Αυτό σημαίνει ότι, θα μπορούσε να υπάρξει μεταφορά αυτών των πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα: Για το θέμα αυτό, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμιά επιβεβαίωση αλλά ούτε και διάψευση.

Είναι, όμως, γνωστό ότι οι μοναδικές εγκαταστάσεις που μπορούν να «φιλοξενήσουν» πυρηνικά όπλα στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο στη βάση του Άραξου κι έχουν πρόσφατα επιθεωρηθεί από τους Αμερικανούς. Είναι επίσης κοινό μυστικό ότι η Ελλάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟϊκού συμμαχικού σχεδιασμού πυρηνικής αποτροπής, είχε την υποχρέωση να διατηρεί τις αποθήκες αυτές στον Άραξο και μέχρι το 2001 βρίσκονταν εκεί 11 βόμβες τύπου Β61, που απομακρύνθηκαν με μυστική επιχείρηση των ΗΠΑ προς την Ιταλία και εν συνεχεία προς άγνωστη κατεύθυνση.

Αν και η Ελλάδα μετά την απόσυρση των αεροσκαφών τύπου F-104G το 1992, δεν είχε πλέον δυνατότητες μεταφοράς και ρίψης πυρηνικών όπλων, το ΝΑΤΟϊκά επιχειρησιακά σχέδια δεν έχουν διαγράψει τον Άραξο, αφού προβλέπουν ότι σε «περίοδο κρίσεως» μπορεί να γίνεται μεταστάθμευση ξένων αεροσκαφών για να «φορτώσουν από κει πυρηνικές βόμβες τύπου Β61.

Ανώτεροι αξιωματούχοι που είχαν γνώση του θέματος, ανέφεραν ότι πριν από χρόνια στη βάση του Άραξου κάθε μέρα υπήρχε ένα αεροσκάφος επιφυλακής με φορτωμένη βόμβα μέσα σε έναν σχεδιασμένο κύκλο στον οποίο απαγορευόταν να πλησιάσει οποιοσδήποτε και φυλάσσονταν μόνο από Αμερικανούς.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Στον κύκλο αυτό, μπορούσε να περάσει μόνο ένας άνδρας κάθε φορά για να κάνει την εργασία που έπρεπε. Οι Αμερικάνοι κατείχαν τους κωδικούς του όπλου μέχρι και τη στιγμή της ρίψης του, ώστε ακόμη και ο πιλότος να μη μπορεί να ενεργοποιήσει τη βόμβα πριν την κατάλληλη στιγμή αναφέρει topontiki.gr.