“Σκοτώνονται” στα Σκόπια “Βούλγαροι” και “Μακεδόνες” λόγω του… βουλγαρικού βέτο

Η θέση που εκφράζει ο Γκεοργκιέφσκι, είναι η σωστή θέση: το «μακεδονικό έθνος» και η «μακεδονική γλώσσα» αναφέρονται μόνο στο έθνος και τη γλώσσα που δημιουργήθηκε μετά το 1944

Νέος «πόλεμος» ξέσπασε στα Σκόπια στο πλαίσιο των αντιδράσεων που προκαλεί η βουλγαρική άρνηση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα Σκόπια και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Πραγματικός πόλεμος»

Αφορμή αυτήν τη φορά για τον «πραγματικό πόλεμο», όπως τον χαρακτηρίζει στο δημοσίευμά της η βουλγαρική ιστοσελίδα mediapool.bg, οι προτάσεις για την επίλυση της κρίσης με τη Βουλγαρία του πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι, το κόμμα του οποίου συνεργάζεται με το κυβερνών του νυν πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ,.

Ο Γκεοργκιέφσκι, ο οποίος έχει επίσης βουλγαρική υπηκοότητα, προσέφερε μέσω των προτάσεών του παραχωρήσεις στη Βουλγαρία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο κατήγγειλε ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ προκαλεί το κοινό αίσθημα.

  Προειδοποίηση για τις ακτές της Καλιφόρνια; ΤΕΡΑΣΤΙΟ ψάρι βαθιάς θάλασσας που βρέθηκε κοντά στο Σαν Ντιέγκο θα μπορούσε να είναι ΣΗΜΑΔΙ του επόμενου μεγάλου σεισμού!

Οι προτάσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε από την κυβέρνηση να εγγυηθεί το κράτος των Σκοίων ότι δεν έχει καμία αξίωση για τη «Μακεδονία του Πιρίν» και δεν υποστηρίζει οργανισμούς που αναγνωρίζουν «μακεδονικές μειονότητες».

Ο Γκεοργκιέφσκι πρότεινε επίσης το βουλγαρικό Κοινοβούλιο να υιοθετήσει δήλωση με την οποία θα αναγνωρίζει ότι το «μακεδονικό έθνος» και η «μακεδονική γλώσσα» αναφέρονται μόνο στο έθνος και τη γλώσσα που δημιουργήθηκε μετά το 1944.

Επιπλέον, τα σχολικά βιβλία να αφαιρέσουν κεφάλαια που προσβάλλουν τους Βούλγαρους και τα Σκόπια να αναγνωρίσουν τη σφαγή και τη δίωξη των Βουλγάρων των Σκοπίων μετά το 1945.

Ακόμη, τα Σκόπια θα πρέπει να ανακοινώσουν δημόσια ότι οι Γκότσε Ντέλτσεφ, Νταμ Γκρούεφ, Τζόρτσε Πετρόφ και εκατοντάδες άλλοι ήταν Βούλγαροι.

Καταιγίδα αντιδράσεων

Ο δήμαρχος του Κουμάνοβο, Μαξίμ Ντιμιτριέφσκι, ζήτησε από τον πρώην πρωθυπουργό να επιστρέψει την ιθαγένεια των Σκοπίων, να ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα εναντίον του και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ ότι με τις δηλώσεις του Γκεοργκιέφσκι επιχείρησε να βολιδοσκοπήσει αντιδράσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα Σλόμποντεν Πέτσατ.

  Σταμάτησε ξαφνικά την λειτουργία του ένα απο τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά γραφεία της Τουρκίας

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα αποστασιοποιήθηκε από τις απόψεις του Γκεοργκιέφσκι.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, σχολιάζοντας τις προτάσεις του VMRO- Λαϊκό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο Γκεοργκιέφσκι, είπε ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις που δεν σχετίζονται με τη συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό, σύμφωνα με το TV21.

«Προτάσεις τσαρλατάνου»

Το αλβανικό κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης απέρριψε τις προτάσεις του Γκεοργκιέφσκι για την επίλυση της διαφοράς με τη Βουλγαρία ως επιπόλαιες και ερασιτεχνικές, σύμφωνα με την εφημερίδα Νεζαβίσεν Βέσνικ, η οποία τις χαρακτηρίζει στον τίτλο του άρθρου της ως «προτάσεις τσαρλατάνου», αναφέρει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Πηγή: mediapool.bg, echedoros-a.gr