Σοκ έχει προκαλέσει στο Πανελλήνιο η επιβολή πολλών ετών φυλάκισης σε φτωχή καθαρίστρια, η οποία υπέπεσε στο αδίκημα της πλαστογραφίας πιστοποιητικού απαραίτητου για το διορισμό της στο Δημόσιο.

Βεβαίως, από τη στιγμή που υπήρξε αδίκημα, αυτό δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο. Στον πυρήνα, όμως, του δικαιακού μας πολιτισμού είναι η αρχή της αναλογικότητας των ποινών. Δηλαδή, η αντιστοίχιση της σοβαρότατος του αδικήματος με τη βαρύτητα της ποινής.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που είναι πρόδηλο ότι η αρχή της αναλογικότητας δεν έχει ισχύσει στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι απολύτως λογικές οι αντιδράσεις που έχουν ξεσηκωθεί.

Από χθες, επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες, υψώνουν τη φωνή τους, ζητώντας από τον υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά και από τον Άρειο Πάγο, να παρέμβουν ώστε να αποκατασταθεί η εικόνα μιας δίκαιης διαδικασίας στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Πιο αναλυτικά το ρεπορτάζ:

Στις φυλακές της Θήβας για να εκτίσει την απίστευτα σκληρή δεκαετή κάθειρξη, μετήχθη η 53χρονη καθαρίστρια από το Βόλο, που πλαστογράφησε το «πτυχίο» της Ε΄ Δημοτικού για να μπορέσει να βρει δουλειά.

  Φωτιά τώρα στο ΚΥΤ Σάμου!

Η Δικαιοσύνη δεν έδειξε καμιά επιείκεια για την περίπτωση της, όπως συμβαίνει συνήθως σε αδύναμους πολίτες.

Πρωτόδικα καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη με ανασταλτικό δικαίωμα μέχρι το Εφετείο. Σε δεύτερο βαθμό καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξη, χωρίς να επιδέχεται αναστολή ποινή της και έτσι οδηγήθηκε στις φυλακές.

Αντιδρώντας στην εξέλιξη αυτή, οι συναδέλφισσες της από το Βόλο εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση:

«Καταγγέλλουμε απερίφραστα την άδικη απόφαση της «δικαιοσύνης» εναντίον της συναδέλφου μας καθαρίστριας από το Βόλο που καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση γιατί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εργαζόταν σε παιδικό σταθμό του Δήμου Βόλου με ψευδές «πτυχίο», «πλαστό» τίτλο σπουδών,ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, ενώ ήταν «απόφοιτη» της Ε΄ τάξης του δημοτικού.

Η αστική δικαιοσύνη, αφού εξάντλησε όλη την αυστηρότητά της σε μια φτωχή εργαζόμενη, καταδίκασε μια γυναίκα που αγωνιζόταν να ζήσει την οικογένειά της σε 10 χρόνια φυλακή! Διορίστηκε το 1996 σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ δηλώνοντας ότι είναι τελειόφοιτη της ΣΤ΄ δημοτικού για να μπορέσει να βρει δουλειά να ζήσει τα παιδιά της και να βοηθήσει τον σύζυγό της που είχε 67% αναπηρία.

  Φωτιά τώρα στο ΚΥΤ Σάμου!

Επί μια 20ετία προσέφερε συνειδητά τις υπηρεσίες σε παιδικό σταθμό του Δήμου Βόλου, προσέφερε εργασία και πληρωνόταν γι’ αυτή. Δεν έκλεψε! Δεν καταχράστηκε τα δημόσια χρήματα! Τα δούλεψε! Για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικογενειακές της ανάγκες. Αυτή τη στιγμή, ύστερα από την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, εκτίει την άδικη ποινή που της επιβληθεί της στις Φυλακές Θήβας.

Ζητάμε να αποφυλακιστεί άμεσα η συνάδελφος μας γιατί δεν είναι έγκλημα να εργάζεται κάποιος για να ζήσει και μάλιστα όταν αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες».

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Επίσης, με αιχμηρή ανακοίνωση του, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα της Μαγνησίας, «Ταχυδρόμος», το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας ζητά την άμεση αποφυλάκιση της καθαρίστριας και την αναίρεση της ποινής τηςLoading...