Στα 10 μίλια από τις ακτές της Κρήτης τουρκικά πλοία – Τι αποκάλυψε ο Δένδιας

Χάρτη με την παρουσία τουρκικών πλοίων σε απόσταση μόλις δέκα μιλίων από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης, παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συναντήθηκε με του ευρωπαίους ομολόγους τους στη Νέα Υόρκη και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, παρείχε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το πιο πρόσφατο επεισόδιο της τουρκικής παραβατικότητας.

Μεταξύ άλλων, παρουσίασε και τον χάρτη, προκειμένου να οπτικοποιήσει το μέγεθος της πρόκλησης αλλά και τον παραλογισμό της τουρκικής συμπεριφοράς.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει αποκτήσει ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο που της επιτρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση λόγω του ρόλου που παίζει στο Αφγανιστάν.

Όμως, σημειώνουν πως αυτή είναι μία λάθος θεώρηση των πραγμάτων και τονίζουν ότι ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ, την ίδια ώρα ο αμερικανός ΥΠΕΞ κάλεσε σε αποθάρρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη.

Θράσος από τα τουρκικά ΜΜΕ για το «επεισόδιο» ανατολικά της Κρήτης

Στο μεταξύ, δεν έχει τέλος το θράσος των Τούρκων, καθώς επιχειρούν να ρίξουν τις ευθύνες για παρεμπόδιση του «Nautical Geo» από την τουρκική φρεγάτα Ορούτς Ρέις στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «ελληνική πρόκληση».

  Η Τουρκία ετοιμάζεται να χτυπήσει την ελληνική ΑΟΖ;

Σε δημοσιεύματα στα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρεται ότι «η φρεγάτα εμπόδισε την προσπάθεια της Ελλάδας να εισέλθει στη Γαλάζια Πατρίδα με το γαλλικό ερευνητικό πλοίο Nautical Geo. Σταματώντας το γαλλικό πλοίο, το Ορούτς Ρέις έστειλε το εξής μήνυμα μέσω ασυρμάτου: ‘Δεν μπορείτε να μπείτε στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Εάν εισέλθετε, θα παρέμβουμε’, προειδοποίησε. Το πλοίο, το οποίο δεν μπήκε στην υφαλοκρηπίδα, αναγκάστηκε τελικά να στρίψει».

Σημειώνεται πως η Ελλάδα στις 16 Σεπτεμβρίου εξέδωσε Navtex για το πλοίο «Nautical Geo» για έρευνες μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου ανατολικά της Κρήτης.

Τα τουρκικά μέσα μεταδίδουν ότι «όταν η Τουρκία είδε ότι εισέρχονταν στα όρια του μνημονίου με τη Λιβύη και ότι η Navtex καλύπτει και δική της υφαλοκρηπίδα, εξέδωσε μία αντι-Navtex και ενάντια σε μια πιθανή πρόκληση, η φρεγάτα Ορούτς Ρέις στάλθηκε στην περιοχή».

Τον χαβά του ο Ερντογάν στον ΟΗΕ: Να καθίσουμε σε ένα τραπέζι να… μοιράσουμε το Αιγαίο

Για «διαφορές» που πρέπει να επιλυθούν με «διμερή διάλογο», αν και η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μοναδική διαφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στις δύο χώρες, έκανε λόγο από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

  Η Τουρκία ετοιμάζεται να χτυπήσει την ελληνική ΑΟΖ;

Επιχειρώντας ουσιαστικά να απομπλέξει ΕΕ και ΗΠΑ από θέματα που αφορούν τις δύο χώρες, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε ως «ειρηνοποιός», ερμηνεύοντας αλά Τούρκα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης για τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Δήλωσε συγκεκριμένα: «Η διατήρηση του ήρεμου περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί κοινό μας συμφέρον. Ελπίζουμε ότι τα προβλήματα σχετικά με την κατανομή των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Για αυτό καταρχήν είναι απαραίτητο να εγκαταλειφθεί η νοοτροπία που αγνοεί την Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η πρόταση μας για την διοργάνωση μιας “Διάσκεψης Ανατολικής Μεσογείου” με σκοπό τον διάλογο και τη συνεργασία, είναι ακόμη στο τραπέζι. Κατά παρόμοιο τρόπο πιστεύουμε πως τα προβλήματα στο Αιγαίο πρέπει να επιλυθούν με διμερή διάλογο», δήλωσε την ίδια ώρα βέβαια που συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις ανατολικά της Κρήτης.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

με πληροφορίες tovima.gr