Στην Κρήτη το κέντρο υποδοχής μεταναστών από την Λιβύη – Φόβοι για μεγάλο κύμα από την Αφρική λόγω κορωνοϊού

Ενώ οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αναλαμβάνουν το έργο του ναυτικού αποκλεισμού της Λιβύης, κάποιες παράλληλες δράσεις της σχετικής επιχειρήσεως επηρεάζουν αμέσως την Ελλάδα, η οποία για λόγους ανεξηγήτους έχει αποδεχθεί να είναι η χώρα υποδοχής των παρανόμων μεταναστών, οι οποίοι ενδεχομένως θα «διασωθούν» από τα πλοία της Ευρωπαϊκής Ναυτικής Δυνάμεως (EUMARFOR) που θα περιπολούν την Μεσόγειο. Επικρατέστερος προορισμός η Κρήτη.

Παρ’ όλον ότι εν προκειμένω οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, όλες οι ενδείξεις δείχνουν την Σούδα ως λιμένα διελεύσεως προς ένα κέντρο υποδοχής που θα δημιουργηθεί στην ενδοχώρα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η επιχείρησις «Σοφία» ολοκληρώθηκε, ή ακριβέστερα διεκόπη τον περασμένο Φεβρουάριο χωρίς να έχει φέρει αποτελέσματα. Ήταν η ευρωπαϊκή επιχείρησις που άρχισε 2015 προκειμένου να αποτρέψει την διακίνηση παρανόμων μεταναστών δια της κεντρικής Μεσογείου. Να αποτρέψει την προώθησή τους προς την Μάλτα ή την Ιταλία.

  Κόρη Μανώλη Καντάρη - "Δεν είδα την ίδια ευαισθητοποίηση για τον πατέρα μου"

Κατ’ ουσίαν επρόκειτο για έναν ιδιότυπο ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης, ο οποίος απεδείχθη ατελέσφορος. Η επιχείρησις «Ειρήνη» που ήλθε να την υποκαταστήσει, περιγράφεται ευθέως να έχει αποστολή τον ναυτικό αποκλεισμό. Η «πολιτικώς ορθή» περιγραφή του έργου που έχει αναλάβει είναι «ο έλεγχος της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ» στην Λιβύη. Δευτερευόντως θα εντοπίζει και πλοία μεταναστών που μπορεί να κινούνται και αν απαιτείται θα επεμβαίνει αναλαμβάνοντας την διάσωσή τους.

Η λογική λέγει ότι οι μετανάστες αυτοί, θα έπρεπε χωρίς χρονοτριβή να επαναπροωθηθούν προς την ακτή από την οποία προέρχονται. Δηλαδή προς την Λιβύη. Όμως τα ευρωπαϊκά όργανα απεδέχθησαν ότι θα πρέπει να αποβιβασθούν σε κάποιο ευρωπαϊκό λιμάνι προκειμένου εκεί να γίνει η διαλογή για το ενδεχόμενο ανάμεσά τους να υπάρχουν και κάποιοι πρόσφυγες που θα δικαιούνταν ασύλου. Και πάλι η λογική θα έλεγε ότι ενδεδειγμένοι προορισμοί για την υποδοχή και διαλογή αυτή έπρεπε να είναι η Μάλτα ή η Ιταλία, έστω η νησίς Λαμπετούσα.

  Οι αστυνομικοί κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή

Για λόγους γεωγραφικούς αν μη τι άλλο. Και οι δύο αυτές χώρες όμως απέρριψαν κάθε τέτοια σκέψη. Η Ιταλία μάλιστα επικαλείται την κρίση του κορωνοϊού για να κλείσει τα λιμάνια της. Δεν θα μπορούσε να επικαλεσθεί και η Ελλάς το ίδιο;

Πόσο μάλλον που καθώς πλησιάζει καλοκαίρι και οι καιρικές συνθήκες θα το επιτρέψουν, θα ευρεθούμε προ ενός νέου κύματος παρανόμων μεταναστών που θα διασχίζουν την Μεσόγειο. Και η Ελλάς θα έχει να αντιμετωπίσει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα στα ανατολικά θαλάσσια σύνορά της…

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

estianews.gr