Αποφασισμένo να προχωρήσει στη σύσταση στρατιωτικών ενόπλων δυνάμεων φαίνεται πως είναι το Κόσοβο, κόντρα στις αντιδράσεις από πλευράς Βελιγραδίου και Βρυξελλών.

Η πρόταση της μετεξέλιξης των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσόβου (FSK) σε τακτικό στρατό θα βρεθεί στο κοινοβούλιο προς ψήφιση στις 14 Δεκεμβρίου και όπως όλα δείχνουν θα υπερψηφιστεί.

Η σύσταση στρατού από το Κόσοβο προκαλεί έντονη ανησυχία στο σερβικό πληθυσμού όπου εκτιμά ότι θα χρησιμοποιηθεί για την επιβολή της κυριαρχίας του κράτους του Κοσόβου στο βορρά.Το Βελιγράδι επίσης καταδικάζει τη σύσταση στρατού, εκφράζοντας φόβους ότι θα αποτελέσει απειλή για τον σερβικό πληθυσμό στο Κόσοβο.

  «La Tribune»: Η Αίγυπτος εκτός από Rafale θα αγοράσει και κατασκοπευτικό δορυφόρο από τη Γαλλία.

Μάλιστα, η πρωθυπουργός της Σέρβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, δεν απέκλεισε στρατιωτική επέμβαση εάν ο νεοσύστατος στρατός αναπτυχθεί στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία. Αργότερα βέβαια ανασκεύασε, εξαιτίας των αντιδράσεων που προκάλεσαν στον εξωτερικό οι δηλώσεις της, λέγοντας ότι δεν εξαπέλυσε απειλές αλλά εξέφρασε την ανησυχία της για την σταθερότητα στην περιοχή.

Προς το παρών το ΝΑΤΟ τηρεί στάση ουδετερότητας, ζητώντας από τις δύο πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι ζήτησε να αποφευχθούν ενέργειες που θα δημιουργήσουν ένταση, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η χρονική στιγμή δεν είναι κατάλληλη για την σύσταση του στρατού από την Πρίστινα και ζήτησε την αναβολή της.

  Τουρκική απόπειρα πραξικοπήματος στη Λιβύη - Ένοπλοι εισέβαλαν στο προεδρικό Μέγαρο

Σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ που τηρεί στάση ουδετερότητας εξαιτίας των διαφορετικών απόψεων που εκφράζονται εντός της Συμμαχίας οι ΗΠΑ δεν έχουν ενδοιασμούς.

Ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κόσοβο, Φίλιπ Κοσνέτ, χαρακτήρισε θετικό βήμα την εξέλιξη των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσόβου (FSK) σε τακτικό στρατό.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

«Είναι απολύτως φυσικό το Κόσοβο, ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος να διαθέτει αμυντική ετοιμότητα» δήλωσε ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου στην Πρίστινα.
bankingnews.grLoading...