Συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη, με ”οικοδεσπότη” τον…Τραμπ;

Πληροφορίες του ”ΚΑΛΑΜΙ”, που ενισχύονται και από Αμερικανό γερουσιαστή, αναφέρουν ότι γίνονται ενέργειες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, γιά συνάντηση του πρόεδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ, με ”οικοδεσπότη” τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Αν δεν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις, η συνάντηση θα γίνει την δεύτερη εβδομάδα Οκτωβρίου.

Αυτός είναι ο λόγος που αποχώρησε το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, από την ”αμφισβητούμενη” περιοχή, στο τρίγωνο Κρήτη- Κύπρος- Καστελόριζο. Ούτε επειδή πήγε ο Πομπέο στην Κύπρο κι έκανε δηλώσεις, ούτε επειδή η Τουρκία… φοβήθηκε την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, όπως όλα τα ΜΜΕ στην Ελλάδα αναφέρουν -copy & paste- προωθώντας την κυβερνητική προπαγάνδα.

Φαίνεται ότι υπάρχει μία ”συναντίληψη” ότι ανατολικά του 28 παράλληλου, εκεί που σταματά η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, θα αρχίζει η ΑΟΖ Τουρκίας, με το Καστελόριζο, ναι μεν υπό ελληνική κυριαρχία, αλλά όχι ως μέρος επικράτειας που θα καθορίζει ΑΟΖ.

Δυστυχώς, η βιαστική- με απαίτηση των ΗΠΑ- συμφωνία με την Αίγυπτο ”διχοτομεί” την Ρόδο και η Ελλάδα θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεών της, με την επικύρωση της συμφωνίας στην Βουλή. Την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει στην Βουλή την απόφαση να επεκτείνει την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη (χωρικά ύδατα) στην περιοχή του Ιονίου στα 12 ναυτικά μίλια, από τα 6 που είναι σήμερα. Και το ερώτημα: Γιατί όχι και Κρήτης;;;

‘Οπως φαίνεται, η ”βόλτα” του Oruc Reis με την ένταση που δημιουργήθηκε εξαιτίας της παρουσίας πολεμικών πλοίων των δύο χωρών, ήταν ”η παράσταση” γιά να δοθεί η αιτία, γιά να γίνουν συνομιλίες-διαπραγματεύσεις. ”Φανατισμός” στην εξέδρα δηλ. σε Ελλάδα και Τουρκία, αλλά ”ο αγώνας, στημένος”.

  Η Τουρκία ετοιμάζεται να χτυπήσει την ελληνική ΑΟΖ;

Η Τουρκία ”γκρίζαρε” θαλάσσιες περιοχές, υποτίθεται ελληνικές και η Ελλάδα ”ξέχασε”, με υποχωρήσεις, τις ”κόκκινες γραμμές” της. Η Τουρκία επεδίωξε και πέτυχε συνομιλίες-διαπραγματεύσεις γιά ”αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές” στην Μεσόγειο, ενώ η Ελλάδα, στην φαντασία της, ”έβλεπε” κοινή ΑΟΖ με… Κύπρο.

‘Ολα άρχισαν 7 Ιανουαρίου ’20, στην Ουάσιγκτον, όταν ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο. Του ειπώθηκε ωμά ”να τα βρείτε με την Τουρκία”. Από τότε οι ΗΠΑ κρατούν ίσες αποστάσεις και συνιστούν διάλογο-διαπραγματεύσεις, ”ειρηνική επίλυση των διαφορών” Ελλάδας-Τουρκίας. Δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι λίγο αργότερα, άρχισαν στην Ελλάδα, με επικεφαλή την Ντόρα Μπακογιάννη, να θέτουν ζήτημα ”συνομιλιών” με Τουρκία, υποβαθμίζοντας το Καστελόριζο.

Το λέγει και η Τουρκία: ”Δεν μπορεί ένα νησάκι να εμποδίζει τα δικαιώματα της Τουρκίας, που έχει μεγάλη σε μήκος ακτή, στην Μεσόγειο”. «Αν δεν καθίσει στο τραπέζι η Ελλάδα, τους όρους θα τους θέσουμε εμείς», είπε (12 Σεπ. ’20) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκαθαρίζοντας την θέση της χώρας του. Και η Ελλάδα ”σέρνεται” σε διαπραγματεύσεις. Σε αυτές, η Τουρκία δεν έχει να δώσει κάτι. Η Ελλάδα θα δώσει.

Και με λίγη καθυστέρηση, εξαιτίας κορωνα-ιού, φτάσαμε στον Αύγουστο, με τις ”βόλτες” του Oruc Reis, την συμφωνία με Αίγυπτο, την μειονεκτική γιά την Ελλάδα. Φάνηκε και με την (τηλεφωνική) ”απαίτηση” Πομπέο στον Δένδια, να την υπογράψει. Μην ξεχνάμε τι δήλωσε δημόσια ο υπουργός Εξωτερικών: ”Δεν ήξερα πηγαίνοντας στο Κάϊρο ότι θα υπόγραφα την συμφωνία”. Την υπόγραψε μετά το τηλεφώνημα, με την γνώση και εντολή του πρωθυπουργού.

  «Βόμβες» στο μυστικό δείπνο: «Μετρημένες οι μέρες του Ερντογάν» – Εκλογές στην Ελλάδα τον Μάιο λόγω… πολέμου;

Υποτίθεται ότι ”θύμωσε” η Τουρκία επειδή την επομένη της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου (6 Αυγούστου), θα άρχιζαν ”συνομιλίες”, όπως είχε συμφωνηθεί στην Γερμανία, στην ”μυστική συνάντηση”, που υποτίθεται ”κάρφωσε” ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Κι έστειλε τα πλοία της, στις ”αμφισβητούμενες περιοχές”. ‘Ετσι ”κάηκε” από τις ΗΠΑ η μεσολάβηση της Γερμανίας και το Oruc Reis άρχισε τις ”έρευνες” στην (μη καθορισμένη) ”ελληνική υφαλοκρηπίδα”.

Ακολούθησε η δήλωση Τραμπ ότι ”ο Ερντογάν είναι μεγάλος παίκτης” και τα τηλεφωνήματά του σε Ερντογάν και Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επιδοθεί τελευταία σε έναν αγώνα δρόμου, γιά να καθιερωθεί ως ”ειρηνοποιός”, με τις συμφωνίες Σερβίας-Κοσσόβου, Ισραήλ-Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων κ.ά., γιά προεκλογικούς και λοιπούς λόγους.

Παράλληλα, η Ελλάδα έδειξε ήδη ότι, ανατολικά του 28ου παράλληλου, δεν θα διεκδικήσει ΑΟΖ. Πιθανά να πάρει λίγο ακόμα μετά τον 28ο παράλληλο, γιά να καλύπτεται η Ρόδος. Τι θα γίνει με την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης;;; Λογικά, θα καταργηθεί μόλις συμφωνήσουν Ελλάδα-Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος στην συνέντευξη Τύπου στην Θεσσαλονίκη (13 Σεπ. ’20): «Είμαι έτοιμος γιά συνάντηση με τον Ερντογάν, δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο…». ‘Εχει σημασία η λεπτομέρεια: ”Είμαι έτοιμος γιά συνάντηση”. Δεν είπε π.χ. ”ας αρχίσουν συνομιλίες και βλέπουμε γιά συνάντηση”.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

kalami.us