Επαναφέρει στην κυπριακή ΑΟΖ για παράνομες γεωτρήσεις και το «Fatih» η Τουρκία, πέραν του γεωτρύπανου «Yavuz» το οποίο έχει στείλει στο Οικόπεδο 7, συνοδεία πολεμικών πλοίων.

Όπως δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, το τουρκικό γεωτρύπανο αναμένεται να επιστρέψει στην ανατολική Μεσόγειο με νέα γεώτρηση στην κατεχόμενη Κύπρο, σε μερικές βδομάδες. «Αυτή τη στιγμή το “Fatih” βρίσκεται στη Μερσίνα για ανεφοδιασμό» είπε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας. Έκανε παράλληλα αναφορά και στη δραστηριότητα των άλλων γεωτρυπάνων και ερευνητικών σκαφών, προτάσσοντας κυρίως το «Yavuz», το οποίο, όπως υποστήριξε, ξεκίνησε τη γεώτρηση στο σημείο Μόρφου 1 πριν από μερικές εβδομάδες.

  Ο εγκλωβισμός τουρκικού υποβρυχίου από την φρεγάτα F464 «Κανάρης» βόρεια της Ρόδου

Οι Τούρκοι δεν κάνουν πλάκα…
Αναφέρεται ασφαλώς στην παράνομη γεώτρηση στο Οικόπεδο 7 εντός της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που ανάγκασε τις ENI και Total να αλλάξουν τα σχέδιά τους και να ξεκινήσουν τις γεωτρήσεις από το Οικόπεδο 11.

Σήμερα, μάλιστα, η τουρκική ιστοσελίδα A Haber δημοσίευσε βίντεο, στο οποίο επιβεβαιώνει τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας για το «Γιαβούζ» και μάλιστα αναφέρει ότι οι γεωτρήσεις έφτασαν στα 5.500 μέτρα.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, το «Oruc Reis» και το «Barbaros» συνεχίζουν τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνές τους.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter
  ΗΠΑ: Η Ελλάδα θα παραλάβει μέρος των F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία το 2022

Στο μεταξύ, η αμερικανική εταιρία ExxonMobil ανακοίνωσε χθες πως θα προχωρήσει εντός του 2010 στην επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος», του Τεμαχίου 10 της ΑΟΖ της Κύπρου. Η επιβεβαιωτική γεώτρηση αναμένεται να καταδείξει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις ποσότητες φυσικού αερίου στον «Γλαύκο», που υπολογίζονται ανάμεσα στα 5-8 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και να βοηθήσει την εταιρία να αποφασίσει αναφορικά με την εμπορική εκμετάλλευσή του. Το κοίτασμα αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ.Loading...