Connect with us

Εθνικά θέματα

Συνολική αναβάθμιση στις κατηγορίες φορητού οπλισμού επιδιώκουν οι Τούρκοι

Δημοσιεύθηκε

Άμεσο κίνδυνο που δυνητικά θα φέρει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση τις μονάδες Πεζικού του Ελληνικού Στρατού που θα αναγκαστούν να αντιπαρατεθούν σε περίοδο κρίσης απέναντί σε επίλεκτες μονάδες του Τουρκικού Στρατού, δημιουργεί η σταδιακή ανανέωση σε όλες τις κατηγορίες φορητού οπλισμού για τις Ειδικές Δυνάμεις, αλλά και τα επίλεκτα Σώματα Ασφαλείας της γείτονος Τουρκίας.Savvas Vlassis doureios.com

Το ζήτημα έχει διαστάσεις καθώς οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία αλλά και η γενικότερη ειδησιογραφία αποκαλύπτουν μια δυναμική κατάσταση συνεχούς τουρκικού εκσυγχρονισμού και σε αυτόν τον τομέα.

Με πρωταγωνιστές τις χερσαίες δυνάμεις που εκκαθαρίζουν περιοχές (για να ακολουθήσει η διαδικασία σταθεροποίησης) διαπιστώνονται οι επιχειρησιακές ανάγκες στον τομέα του φορητού οπλισμού, οι οποίες κατά προτεραιότητα καλύπτονται άμεσα από την ηγεσία, με την κυβέρνηση να ενισχύει δι’ αυτού του τρόπου τόσο τις κρατικές εταιρίες που κατασκευάζουν φορητό οπλισμό όσο και τις ιδιωτικές.

Ως εκ τούτου μέσα στα τελευταία 3 χρόνια έχει πραγματοποιηθεί μια μεγάλης έκτασης προσπάθεια αναβάθμισης του φορητού οπλισμού με την εισαγωγή σε μεγάλους αριθμούς σύγχρονων τυφεκίων εφόδου και αραβίδων για τις μονάδες Καταδρομών.

Σε συνδυασμό με τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή, βαρέα τυφέκια και οπλοπολυβόλα που χαρακτηρίζονται από ανώτερες βαλλιστικές επιδόσεις, όγκο πυρός και σκοπευτικά βοηθήματα, έχουν αυξήσει δραματικά τη φονικότητα του μέσου στρατιώτη, έναντι του Έλληνα πεζικάριου που συνεχίζει στα πρόθυρα της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, να βασίζεται σε σχεδιάσεις όπλων που ανάγονται στη δεκαετία του 1970, στην καλύτερη περίπτωση.

Το ζήτημα έχουμε παρουσιάσει και μέσα από τις σελίδες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ (τεύχος 34, Ιούνιος 2018) όπου αναλύσαμε την «έκρηξη» της εμπορικής δραστηριότητας τουρκικών εταιρειών όπως η ΜΚΕΚ και η KALEKALIP, που τροφοδοτούν με μεγάλες παραγγελίες τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις με α) Τυφέκιο Ακριβείας β) Ημιαυτόματο Βομβιδοβόλο και γ) Τυφέκια Ελευθέρου Σκοπευτού.

Τυφέκιο εφόδου MPT 76

Πρόκειται για ένα βαρύ τυφέκιο διαμετρήματος 7,62 mm που παραγγέλθηκε αρχικά το 2015 από την κρατική ΜΚΕΚ για τον εφοδιασμό κατά προτεραιότητα όπως απεδείχθη των μονάδων Καταδρομών. Η αρχική απόφαση για αναβάθμιση οπλισμού των μονάδων Καταδρομών, αφορούσε ένα τυφέκιο διαμετρήματος 5,56 mm αλλά τελικά επιλέχτηκε η παραμονή στο 7,62 mm x 51.

Το όπλο χορηγήθηκε αρχικά σε μονάδες της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών και σταδιακά επεκτάθηκε η χρήση του αντικαθιστώντας το τυφέκιο HK-33 των 5,56 mm.

Η βελτιωμένη εργονομία και η ισχύ πυρός, συνδυάζεται με έμβολο βραχείας διαδρομής, συγκρότημα βάσης στη θέση του χειροφυλακτήρα, κοντάκι 7 θέσεων ρύθμισης καθώς και συγκρότημα βάσεων RIS με δυνατότητα προσαρμογής σκοπευτικών βοηθημάτων, που όπως έχει παρατηρηθεί αφορούν συνήθως το ευρυγώνιο σκοπευτικό EOTech XPS3 αλλά και πιο “εξεζητημένα” σκοπευτικά όπως θερμικές διόπτρες.

Σημειώνεται ότι έχουν αναπτυχθεί παράλληλα δύο νέες εκδόσεις βασισμένες στο MPT-76. Πρόκειται για το τυφέκιο ακριβείας KNT-76 με κάννη μήκους 50,8 εκ. και η βραχύκαννη αραβίδα ΚΑΑΝ-717 με κάννη μήκους 30,5 εκ. χωρίς ακόμη παραγγελίες.

Επίσης, μια δεύτερη ιδιωτική εταιρεία, η Sarsilmaz, ανέλαβε στις αρχές του 2017 σύμβαση για την κατασκευή επιπλέον 10.000 τυφεκίων MPT-76 ενώ στελέχη της εταιρείας υποστήριζαν τον Ιανουάριο του 2018 ότι είχε εξασφαλιστεί επιπλέον σύμβαση για την παραγωγή από 15.000 σε 50.000 τυφέκια.

Αραβίδα MPT-55

Το διαφέρον φυσικά για μια αραβίδα διαμετρήματος 5,56mm δεν τερματίστηκε, τόσο από τις Ειδικές Δυνάμεις και των τριών Κλάδων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της Χωροφυλακής, με βάση την εμπειρία από επιχειρήσεις σε κατοικημένους τόπους, όπου κυριαρχούν οι συμπλοκές σε μικρές αποστάσεις και εντός κτιρίων. Ως εκ τούτου ζητούμενο είναι ένα όπλο μικρότερων διαστάσεων με ικανότητα ταχείας σκόπευσης.

Το MPT-55 σχεδιάστηκε από την ΜΚΕΚ ως απάντηση σε αυτήν την απαίτηση, με σχεδίαση που μοιράζεται αρκετά κοινά με το βαρύτερο MPT-76 αλλά και εμφανείς τις βασικές σχεδιαστικές καταβολές που προέρχονται απευθείας από το Μ4.

Κατασκευάζεται σε δύο εκδόσεις: Την MPT 55 (τυπική έκδοση) με κάννη μήκους 36,8 εκ. και την υποαραβίδα MPT 55K με κάννη μήκους 27,9 εκ. και βάρος 3 κιλών. Με τις παραγγελίες να αγγίζουν τις 40.000 + 20.000 από τις αρχές του 2018, οι αραβίδες και των δύο εκδόσεων τροφοδοτούν κυρίως τις Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας και της Χωροφυλακής.

Παράλληλα, το MPT 55K επιλέχτηκε ως βασικός οπλισμός για πληρώματα επιθετικών ελικοπτέρων Τ-129, για μέλη ομάδων ασφαλείς υψηλόβαθμων αξιωματικών του Τουρκικού Στρατού, ενώ χρησιμοποιείται και από τα στελέχη της Προεδρικής Φρουράς (αντιγράφοντας κατ αυτόν τον τρόπο το πρόγραμμα PDW για μια υποαραβίδα που θα εξοπλίζει τις παραπάνω κατηγορίες αποστολών στις ΗΠΑ).

Διαβάστε:  Αυτά είναι τα μέτρα που έλαβε η Ευρώπη κατά της Τουρκίας για Συρία και κυπριακή ΑΟΖ

Οι δύο εκδόσεις του MPT 55 αντικατέστησαν πλήρως τα γνωστά MP-5 των 9 mm, με ένα όπλο ισχυρότερου διαμετρήματος το οποίο δύναται να εφοδιαστεί με πλήθος σκοπευτικών βοηθημάτων ενώ η φονικότητά του, αναμένεται να βελτιωθεί κατακόρυφα καθώς υπό ανάπτυξη βρίσκεται ένα νέο πυρομαχικό 5,56 mm (επίσης από την ΜΚΕΚ).

Αυτή η νέα κατηγορία πυρομαχικών 5,56 mm θα είναι φέρει βολίδα που αποτελείται από πολυμερές υλικό, προσδίδοντας μεγαλύτερο δραστικό βεληνεκές και ακρίβεια που προσεγγίζει αυτή της βολίδας 7,62 mm με προφανή πλεονεκτήματα έναντι των αντιπάλων στο πεδίο της μάχης!

Αραβίδα KCR 556L

Η αραβίδα KCR 556L είναι ένας ακόμη κλώνος του AR-15, που κατασκευάζεται από την εταιρεία  Kalekalip η οποία συμμετείχε στην παραγωγή του MPT 76 (κατασκεύασε 15.014 τυφέκια με έναρξη παραδόσεων από το 2017). Η παραγωγή αφορά 3 εκδόσεις: μακράς KCR 556L, βραχείας KCR 556 SII και πολύ βραχείας κάννης KCR 556 SI, με ολοκλήρωση των βαλλιστικών δοκιμών εντός του 2018 και έναρξη παραδόσεων ποσοτήτων σε μονάδες της Χωροφυλακής και Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας.

Νέο πυρομαχικό των 40 mm

Η ισχύς πυρός της Ομάδος Πεζικού του Τουρκικού Στρατού αυξάνεται περαιτέρω με την εισαγωγή σε υπηρεσία μιας νέας βομβίδας των 40 mm, που διαθέτει χαρακτηριστικά «έξυπνου» πυρομαχικού.

Πρόκειται για την MOD78 με δραστικό βεληνεκές 2.000 μέτρων, που ενσωματώνει προγραμματιζόμενο πυροσωλήνα που θα μπορεί να εκρήγνυται πάνω από το στόχο, με ανώτερα φονικά αποτελέσματα συγκριτικά με απλές βομβίδες των 40 mm.

Η ανάπτυξη της MOD-78 φέρεται να ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2018, με τη συνεργασία των ΜΚΕΚ και ASELSAN, οπότε εκτιμάται πως βρίσκεται σε πλήρη παραγωγή.

Βαρέα τυφέκια ΜΑΜ-15 και ΑΧ-50

Συνεχίζοντας με την επιχειρησιακή απαίτηση των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων για ένα τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή με ιδιαίτερα ισχυρό διαμέτρημα για προσβολή προσωπικού και καταστροφή υλικού σε μέσες – μεγάλες αποστάσεις, η ΜΚΕΚ προχώρησε στην ανάπτυξη μιας νέας σχεδίασης στο διαμέτρημα 12,7 mm x 99. Πρόκειται για το βαρύ τυφέκιο ΜΑΜ-15 με κινητό ουραίο, τροφοδοτούμενο από γεμιστήρα 5 φυσιγγίων, που παρουσιάστηκε στην έκθεση IDEF 2017 διεκδικώντας σύμβαση για 300 τυφέκια.

Ένα δεύτερο τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή ειδικών εφαρμογών διαμετρήματος 12,7 mm είναι το ΑΧ-50, το οποίο κατασκευάζεται από την εταιρία Kalekalip, αναμένεται να χορηγηθεί τόσο στις Ειδικές Δυνάμεις του Τουρκικού Στρατού όσο και τις Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας.

Σχεδιαστικά προέρχεται απευθείας από το ΑΧ-50 της βρετανικής Accuracy International. Κατασκευάζεται κατόπιν άδειας από τον βρετανικό οίκο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μια αρχική προμήθεια (απευθείας από τη βρετανική γραμμή παραγωγής) έγινε για λογαριασμό της Αστυνομίας για τις επιχειρήσεις στο Αφρίν, ενώ η εγχώρια γραμμή παραγωγής θα συνεχίσει να τροφοδοτεί πλέον σταθερά μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων του Τουρκικού Στρατού.

Νέο πιστόλι

Το πιστόλι SAR 9 των 9 mm της εταιρείας Sarsilmaz, επιλέχθηκε από τον Τουρκικό Στρατό για τον εφοδιασμό μονάδων με 110.000 τεμάχια, παράλληλα με ποσότητες που προορίζονται για την Αεροπορία, την Ακτοφυλακή και την Αστυνομία. Το πιστόλι διαθέτει γεμιστήρα 15 φυσιγγίων και σχεδιαστικά φαίνεται ότι αποτελεί κλώνο του Walter P99.

Η ίδια εταιρία κατασκευάζει επίσης το υποπολυβόλο SAR 109T των 9 mm που αποτελεί κλώνο του AR15 με πτυσσόμενο κοντάκι, κάννη μήκους 22 εκ. και γεμιστήρα 20 ή 30 φυσιγγίων με προσθαφαιρούμενη χειρολαβή και ράγα Picatiny για προσαρμογή σκοπευτικών βοηθημάτων. Η ταχυβολία του όπλου είναι 900-1.000 βολές/λεπτό και αντικαθιστά σταδιακά το τυπικό υποπολυβόλο MP5 σε Χωροφυλακή και Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας.

Από όλα τα παραπάνω, εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι έχουν αποφασίσει να αποκτήσουν πλήρη αυτονομία στην προμήθεια φορητού οπλισμού όλων των κατηγοριών συμπεριλαμβανομένων και των πολυβόλων των 7,62 MM, όπου η MKEK σχεδιάζει το πολυβόλο ΜΜΤ, έναν κλώνο του ρωσικού PKM.

Ο στόχος έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό με την σταδιακή παράδοση μεγάλων ποσοτήτων που προσφέρουν πλέον αναβαθμισμένες ικανότητες στα μάχιμα τμήματα, με κύριο πλεονέκτημα ότι συνοδεύονται με σκοπευτικά Red Dot, διόπτρες μεγεθυντές και θερμικές κάμερες.Loading...


Διαβάζονται