Ανατροπή είχαμε στον διεθνή διαγωνισμό εξαγοράς της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Μία ανατροπή που αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στον τομέα των εξοπλιστικών, αν και επειδή υπάρχει διεθνής διαγωνισμός που “τρέχει”, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο.

Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι η πολύπαθη ΕΛΒΟ, που βρίσκεται χωρίς εργαζομένους και τελεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, αναμένεται έπειτα από μία “μαύρη” περίοδο ετών, να ξαναζωντανέψει, ή τουλάχιστον έτσι δείχνουν τα πράγματα, αν δεν υπάρξουν ανατροπές λόγω της πανδημίας που έχει αλλάξει τα πάντα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του σάιτ μας, newsfish.gr, πολύ κοντά στην απόκτηση της ΕΛΒΟ βρίσκεται η ιταλική εταιρία Ferrovie dello Stato Italiane (FSI), η οποία έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση και αναμένεται να μπει δυνατά στον διεθνή διαγωνισμό εξαγοράς της εταιρίας, με τίμητα τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι έξι επενδυτικά σχήματα έχουν επιδείξει έντονο ενδιαφέρον διεκδικώντας τις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Η Ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane (FSI) που έχει εξαγοράσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Γερμανική Krauss-Maffei WegmannGmbH & Co. KG, η Ισραηλινή Plasan, η Νοτιοαφρικανική Paramount Group, μία σύμπραξη ελληνικών εταιρειών μαζί με την Kouimtzis Group και ο ινδικός όμιλος Tata Group.

Βέβαια, επειδή μιλάμε για διαγωνισμό κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα. Και οι νοτιοαφρικανοί έχουν επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον, αφού η παραγωγή των οχημάτων τους στην γραμμή της ΕΛΒΟ επιφέρει και την πολυπόθητη πιστοποίηση για την ευρωπαϊκή αγορά, ενώ και οι Ισραηλινοί φέρονται εξαιρετικά θετικοί να επενδύσουν στην Ελλάδα και να ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα έπρεπε έως τις 2 Απριλίου να καταθέσουν τις προσφορές τους για την απόκτηση της ΕΛΒΟ, που βρίσκεται σε ειδική εκκαθάριση.

Ωστόσο εξαιτίας των προβλημάτων που έχει προκαλέσει κορωνοϊός αποφασίστηκε να δοθεί νέα παράταση για τις 18 Μαϊου, καθώς τα ενδιαφερόμενα σχήματα δεν έχουν πρόσβαση σε έγγραφα τα οποία πρέπει να προσκομίσουν προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Η ΕΛΒΟ διαθέτει αξιόλογη ακίνητη περιουσία και εξειδικευμένο μηχανολογικό εξοπλισμό. Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στη βιομηχανική περιοχή Θεσσαλονίκης, καταλαμβάνουν έκταση 270 στρεμμάτων, με καλυμμένη επιφάνεια 60.000 τετραγωνικά μέτρα.

Δύο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της, όμως, είναι η πιστοποιημένη γραμμή συναρμολόγησης αρμάτων μάχης Leopard που διαθέτει και ο σταθμός διαγνωστικών και συντήρησής τους, κληροδότημα αμφότερα των αντισταθμιστικών από την προ ετών αγορά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων των εν λόγω αρμάτων μάχης από τη γερμανική Krauss-Maffei Wegmann. Παράλληλα συναρμολογούσε και συντηρούσε στρατιωτικά οχήματα.

Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ΑΒΕ ιδρύθηκε το 1972 με την επωνυμία Στάγιερ Ελλάς ΑΒΕ με σκοπό την παραγωγή και διάθεση φορτηγών οχημάτων, γεωργικών ελκυστήρων και σταθερών κινητήρων. Κατασκεύαζε, αρχικά κάνοντας απλή συναρμολόγηση αλλά αυξάνοντας σταδιακά το ποσοστό εγχώριας κατασκευής εξαρτημάτων, φορτηγά, τανκς και τρακτέρ της αυστριακής εταιρείας στην Ελλάδα. Πολλά από αυτά παραμένουν ακόμη εν υπηρεσία στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Το 1986 η εταιρεία μετονομάσθηκε σε Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ ΑΒΕ) και τον Αύγουστο του 2000, το 43% των μετοχών της, καθώς και το μάνατζμεντ, πέρασαν στη «Μυτιληναίος». Ωστόσο το 2010 η «Μυτιληναίος» αποχώρησε από τη διοίκηση της εταιρείας την οποία και ανέλαβε το ελληνικό Δημόσιο.

Η ΕΛΒΟ τέθηκε τελικά σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης το 2014 και έκτοτε βρίσκεται σε κυριολεκτικά υπαρξιακή αναζήτηση επενδυτή και business plan. Τα οχήματα που έχουν βγει από τις γραμμές της περιλαμβάνουν αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, ηλεκτροκίνητα λεωφορεία (Neoplan), τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ΕΛΒΟ Κένταυρος, οχήματα Mercedes Benz GD και Hummer HMMWV (4×4) 1114 GR, φορτηγά γενικής χρήσης και παλαιότερα τα τεθωρακισμένα Steyr SK 105 Kurrasier και ΤΟΜΠ Λεωνίδας και τα θρυλικά στους Ελληνες φαντάρους φορτηγά Steyr.

πηγή paok24.comLoading...