Το αυτοκινούμενο πυροβόλο Μ-109 είναι σχεδιασμένο από την United Defense LP οποία εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί μέρος της ΒΑΕ Systems. Η αρχική ιδέα ήταν ότι χρειαζόταν ένα καινούριο σασί για την αντικατάσταση των πυροβόλων Μ-108 που πολεμούσαν στο Βιετνάμ οπότε σχεδιάστηκε το συγκεκριμένο σύστημα.

Ζυγίζει 27 τόνους, με μήκος 9,3 μέτρα και πλάτος 3,5 και το λειτουργεί πλήρωμα 7 ατόμων. Το πυροβόλο 155/39 χιλ. είναι το στάνταρ διαμέτρημα των πυροβόλων του τύπου από το Β. Π.Π. και τα βλήματα μπορούν να εκτοξευτούν σε 360 μοίρες εύρος αφού ο πύργος μπορεί να κινηθεί περιστροφικά κατά 36 μοίρες. Αναλόγως της έκδοσης και της χώρας που το επιχειρεί, το σύστημα φέρει και δευτερεύων οπλισμό είτε κάποιου βαρέως πολυβόλου, απλού πολυβόλου 7,62, εκτοξευτές καπνογόνων ή συνδυασμός των παραπάνω.

  Πολεμικό Ναυτικό: Επιτυχημένη δοκιμή drone στη Φ/Γ «Αιγαίον»

Το όχημα κινείται από έναν κινητήρα 450 ίππων και έχει μέγιστη εμβέλεια 350 χιλ με μέγιστη ταχύτητα τα 35 χλμ/ω. Οι διάφορες αναβαθμίσεις που έχουν γίνει στα οχήματα, και είναι πολλές αφορούσαν το ΣΕΠ του πυροβόλου, τον αποθηκευτικό χώρο των βλημάτων, το δευτερεύων ολισμό του, τα συστήματα δεδομένων και άλλα. Πιο γνωστή από αυτές είναι η έκδοση Paladin του αμερικανικού στρατού.

Ο Ελληνικός στρατός χρησιμοποιεί οχήματα των εκδόσεων Α1Β, Α2, Α3GEA1, A3GEA2 και μερικά Α5. Συνολικά 420 συστήματα των διαφόρων εκδόσεων τα οποία συνθέτουν μία μεγάλη ισχύ πυρός για τις μονάδες των νησιών και του Έβρου.

  Πολεμικό Ναυτικό: Επιτυχημένη δοκιμή drone στη Φ/Γ «Αιγαίον»

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter


Loading...