Η ανακοίνωση της υπογραφής συμφωνίας από την πλευρά της Πολωνίας για την προμήθεια 32 μαχητικών 5ης γενιάς F-35A Lightning II στις 31 του περασμένου Ιανουαρίου, έκανε το γύρο του κόσμου αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες εξόχως ενδιαφέρουσες για την ελληνική πλευρά.

Δικαιολογούν απόλυτα δε, τις μέχρι σήμερα θέσεις μας σχετικά με το ζήτημα αυτό… Η πολωνική συμφωνία ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων λοιπόν, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι αφορά αεροσκάφη που θα είναι διαμόρφωσης Block 4. Πλήρων επιχειρησιακών δυνατοτήτων δηλαδή (FOC-Full Operational Capability).

Γράφει ο Στέργιος Δ. Θεοφανίδης
Η διαμόρφωση αυτή τελεί υπό ανάπτυξη και μεταξύ άλλων στην όλη διαδικασία που θα έχει πρόσθετο κόστος και θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν αποδεσμευτεί, την περίοδο 2024-2025, περιλαμβάνεται και η αποκατάσταση προβλημάτων λογισμικού, ευθυγράμμισης του πυροβόλου των 25 χιλιοστών και αντιμετώπισης του προβλήματος των ρωγμών που εντοπίστηκαν γύρο από αυτό, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα.

Τα ευρήματα σε ό,τι αφορά στο λογισμικό ανέρχονται σε 873 συνολικά και εδώ θα πρέπει επίσης να διευκρινίσουμε κάτι σημαντικό. ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για “παιδικές ασθένειες”. Φράση που συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε για τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα νέα αεροσκάφη και τα συστήματά τους. Το F-35 είναι εντελώς νέας φιλοσοφίας μαχητικό. Όχι απλά νέας γενιάς… Και αυτή η φιλοσοφία είναι που έχει κοστίσει σε χρόνο και χρήμα.

Πρόκειται για την απόλυτη έννοια του όρου sensor fusion, συνδυασμένη με πλήρη αυτοματισμό με απώτερους στόχους τη μείωση του φόρτου εργασίας του ιπταμένου, της αύξηση της επίγνωσης της τακτικής κατάστασης στον ελάχιστο δυνατό χρόνο και την ακαριαία αντιμετώπιση απειλών. Στην ουσία αναφερόμαστε σε τεχνητή νοημοσύνη. Η οποία βέβαια ως “concept” θα εξελιχθεί περαιτέρω στα επανδρωμένα και μη μαχητικά του μέλλοντος, αλλά και τα αερομεταφερόμενα όπλα…

  ΕΛΒΟ: Μία και μοναδική ισραηλινή προσφορά… όλα δείχνουν κανονισμένα

Για τη λειτουργία και τη διασύνδεση των συστημάτων αποστολής του F-35 έχουν γραφεί εκατομμύρια γραμμές κώδικα από πλευράς λογισμικού. Περισσότερες από οκτώ εκατομμύρια γραμμές κώδικα μέχρι τη φάση της επιχειρησιακής αξιολόγησης (DOT&E). Φανταστείτε ότι για τη διασύνδεση των συστημάτων του EMB-145AEW&C που είχε απαιτήσει η Πολεμική Αεροπορία προ 20 περίπου ετών, οι Σουηδοί ανέπτυξαν λογισμικό δύο εκατομμυρίων γραμμών κώδικα.

Το πρόγραμμα είχε καθυστερήσει σημαντικά. Πλήρωσαν κανονικότατα τις ρήτρες καθυστερήσεων που προέβλεπε η σύμβαση, αλλά δημιούργησαν ένα προϊόν που ακόμη και σήμερα προωθούν εμπορικά σε όλο τον κόσμο, έχοντας σημειώσει σημαντικές επιτυχίες και φυσικά… κέρδη!

Για αυτόν ακριβώς το λόγο το F-35 είναι μία ικανότατη πλατφόρμα ISR, μαζί με πολλές άλλες δυνατότητες. Τα συστήματά του στο σύνολό τους είναι απόλυτα διαλειτουργικά. Δηλαδή “βλέπουν” το ένα το άλλο και συνεργάζονται παρέχοντας αυτοματοποιημένη αντίδραση σε κάθε διαδικασία αντιμετώπισης μίας απειλής.

Αν επί παραδείγματι το σύστημα DAS (Distributed Aperture System – τροφοδοτεί σε πραγματικό χρόνο το προβολικό σύστημα απεικόνισης στην κάσκα του ιπταμένου, με εικόνα υπερύθρων από έξι διαφορετικούς αισθητήρες περιμετρικά του αεροσκάφους έτσι ώστε να καλύπτουν 360 μοίρες στο οριζόντιο και το κατακόρυφο επίπεδο), λάβει μία ένδειξη από το EOTS (Electro Optical Targeting System κάτω από το ρύγχος του αεροπλάνου), για αύξηση της θερμότητας (υπέρυθρη ακτινοβολία) σε κάποιο σημείο ή περιοχή στον αέρα ή στο έδαφος, αυτόματα εστιάζει εκεί…

Εστιάζει παρέχοντας στοιχεία στον ιπτάμενο, όχι μόνο από το EOTS, αλλά και από τους άλλους αισθητήρες του αεροπλάνου. Αν εντοπιστεί λόγου χάρη η εκτόξευση ενός πυραύλου (στον αέρα ή το έδαφος…) από το θερμικό της ίχνος, ο ιπτάμενος του F-35 θα λάβει στοιχεία για την ταχύτητά του, το ύψος του, την πορεία και την απόστασή του, τόσο από το ραντάρ APG-81, όσο και από το EOTS, αλλά και το σύστημα αυτοπροστασίας!

  BUK M1-2: “Η αιχμή του δόρατος της Κυπριακής Αεράμυνας”

Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους επαναλαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία ότι το F-35 μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος για την Πολεμική Αεροπορία και την ελληνική άμυνα, ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ότι θα αξιοποιηθεί σε συνδυασμό με τα εκσυγχρονισμένα F-16V και Mirage 2000-5Mk.2. Και αυτοί είναι επίσης οι λόγοι για τους οποίους επαναλαμβάνουμε τη σημασία του άμεσου εκσυγχρονισμού και των F-16 Block 50 τουλάχιστον, στο επίπεδο “V”.

Με άλλα λόγια, επειδή δεν είναι δυνατόν να προμηθευτούμε ακόμα και στα επόμενα 20 χρόνια αριθμό F-35 ίδιο ή έστω “κοντινό” με αυτό των F-16 και Mirage 2000 που σήμερα διαθέτουμε, ΤΟ ΜΟΝΟ που μπορούμε να κάνουμε άμεσα είναι να τα καταστήσουμε με κλάσμα του κόστους ΙΚΑΝΑ να αξιοποιούν τους αισθητήρες και την “τεχνητή νοημοσύνη” του Lightning II.

Αυτό πάνε να κάνουν οι Πολωνοί και πολλοί άλλοι. Ας πάμε όμως ξανά στην πολωνική συμφωνία… Το πρόσθετο κόστος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων – δυσλειτουργιών και την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του Block 4, έχει υπολογιστεί από το GAO (United States Government Accountability Office) σε 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Περιλαμβανομένου και του κόστους προμηθειών υλικών, ήτοι 5,4 ακόμα δισεκατομμύρια δολάρια, το τελικό νούμερο διαμορφώνεται σε 16 περίπου δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

defence-point.grLoading...