Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σώζουν τον Ερντογάν με 10 δις δολάρια!

Σανίδα σωτηρίας για τον Ερντογάν μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που κάνουν ένεση 10 δις δολαρίων στην οικονομία της Τουρκίας!

Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ-Ναχιάν επισκέφτηκε την Τουρκία και συναντήθηκε με τον σουλτάνο στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. Όπως έγραψε σε ανάρτησή του ο σεΐχης, οι επαφές του με τον Ερντογάν ήταν εποικοδομητικές και αναζήτησαν τρόπους για την ενίσχυση των δεσμών των δυο χωρών, καθώς και συνεργασίες ώστε να προωθηθούν οι κοινοί τους αναπτυξιακοί στόχοι!

Η επίσκεψη και μόνο του ισχυρού άντρα των Αραβικών Εμιράτων έφερε αμέσως ενίσχυση της τουρκικής λίρας της τάξεως του 10%. Αλλά εκτός από το οικονομικό σκέλος, υπάρχει και το γεωπολιτικό ενδιαφέρον της συνάντησης. Αραβικά Εμιράτα και Τουρκία βρίσκονται σε «πόλεμο» από το 2011 όταν ξέσπασαν οι εξεγέρσεις της «Αραβικής Άνοιξης», που υποστήριξαν Τουρκία και Κατάρ.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν υπάρχει μέτωπο που Άγκυρα και Άμπου Ντάμπι να μην έχουν υποστηρίξει αντίπαλες πλευρές. Όπως συνέβη και στην περίπτωση της Λιβύης με τα Εμιράτα να έχουν και στρατιωτική εμπλοκή. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι στενοί δεσμοί των Εμιράτων με την Γαλλία και με το Ισραήλ. Συνυπογράφοντας τις «Συμφωνίες του Αβραάμ» και δημιουργώντας σκληροπυρηνικό άξονα, στον οποίο βρήκε θέση και η Ελλάδα.

  Τα "κατάφεραν" οι Τούρκοι... Έκαναν έξαλλο τον Πούτιν

Ο Ερντογάν προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τις δυνάμεις της περιοχής και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στρέφονται στην οικονομική διπλωματία. Άλλωστε υπεγράφησαν συμφωνίες για επενδύσεις στους τομείς ενέργειας, τεχνολογίας, υγείας, λιμανιών και logistics, ενώ οι κεντρικές τράπεζες των δυο χωρών θα ανταλλάσσουν και πληροφορίες.

Η πιο βασική πάντως είναι η συμφωνία ανάμεσα στο Abu Dhabi Development Holding (ADQ) και το Turkish Wealth Fund. Το ADQ είναι από τα πιο δραστήρια, κρατικά επενδυτικά οχήματα των ΗΑΕ και θα «ρίξει» 10 δις δολάρια στην Τουρκία.

Πριν ακριβώς ένα χρόνο η Ελλάδα υπέγραφε συμφωνία με τα Αραβικά Εμιράτα
Ήταν Νοέμβριος του 2020 όταν η χώρα μας υπέγραψε συμφωνία στο Αμπού Ντάμπι, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η διμερή Συμφωνία Ελλάδας – ΗΑΕ για την Κοινή Συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα, περιλάμβανε Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο μέρος.

  Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» ο Γιώργος Τράγκας με κορωνοιό - Τελικά διασωληνώθηκε

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη Ρήτρα, Ελλάδα και ΗΑΕ δεσμεύονται να συμβάλλουν στην άμυνα και τη διατήρηση της ασφάλειας, της κυριαρχίας, της ενότητας, της προστασίας και της εδαφικής ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελλάδας αντιστοίχως, στον βαθμό του εφικτού και όπου είναι πρακτικά δυνατό.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Η Ρήτρα έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και αποτελεί το μέγιστο που μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ δύο χωρών που δεν συνορεύουν. Ένα χρόνο μετά τα Αραβικά Εμιράτα δίνουν φιλί ζωής στην Τουρκία -βεβαίως με το αζημίωτο- αλλά το γεγονός θα πρέπει να μας προβληματίσει και να μας βάλει σε σκέψεις.