Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά απαραίτητα για να κυριαρχήσουν οι ΗΠΑ σε Αιγαίο και Αν.Μεσόγειο

Για τις ΗΠΑ η Ελλάδα είναι ένα από τα τρια στρατηγικά της σημεία στον πλανήτη. Από την Ελλάδα πλέον έχει το Στρατηγικό Βάθος που χρειάζεται τόσο για την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, όσο και για την Ανατολική Ευρώπη για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ.

Για να το πετύχει αυτό σε μόλις 3 χρόνια οι ΗΠΑ σε συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε ότι δεν έγινε τα τελευταία 70 χρόνια, να πιστοποιηθεί ότι τα Ελληνικά συμφέροντα είναι κοινά μόνο με αυτά των Αμερικανών και των Άγγλων.

Ο έλεγχος του εναέριου χώρου της Βαλκανικής και της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και ο έλεγχος του Αιγαίου είναι από τις βασικές προτεραιότητες των Αμερικανών. Για το έλεγχο του Αιγαίου, εκτός από τα σκάφη του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ χρειάζονται και τον δικό τους στόλο, ένας στόλος που θα χρειαστεί συντήρηση και υποστήριξη.

Τα ναυπηγεία Σύρου-Σκαραμαγκά και το λιμάνι Αλεξανδρούπολης στους σχεδιασμούς των Αμερικανών

Την αρχή της υλοποίησης του σχεδίου που έχει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για επενδύσεις στην Ελλάδα σε ενέργεια, λιμάνια, ναυπηγεία, ναυτιλιακές υποδομές και την ναυτιλία εν γένει είχε υπογραμμίσει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στη διάρκεια του 7oυ Συνεδρίου, «Navigator 2017 «The Shipping decision Makers forum» που πραγματοποιήθηκε στο πλωτό Μουσείο «Hellas Liberty».

«Ήδη προχωράμε μία τεράστια επένδυση στα ναυπηγεία της Σύρου. Θα γιορτάσουμε τη μεγάλη αυτή αμερικανική επένδυση» είπε ο πρέσβης ενώ στην ίδια εκδήλωση είχε σημειώσει «Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ. Θέλουμε να διαδραματίσει ένα μεγαλύτερο ρόλο»

Διαβάστε:  Άγριο σκηνικό στη Θεσσαλονίκη: Ρομά πυροβόλησαν κατά αστυνομικών και εμβόλισαν περιπολικό

Το ναυπηγείο του Νεώριου στην Σύρο στην Onex

Έτσι, ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση κατέληξε στον προτιμητέο επενδυτή για το Νεώριο Σύρου. Πρόκειται για την αμερικάνικη Onex που εκπροσωπείται από τον Πάνο Ξενοκώστα.

Η ΟΝΕΧ αποτελεί έναν πολυεθνικό τεχνολογικό και επενδυτικό όμιλο με παρουσία στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Έχει έδρα τη Νέα Υόρκη και διαχειρίζεται κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πρόταση και πάλι από την Onex στην ΔΕΘ για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας

Το πρωί του Σαββάτου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, του αμερικανού πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ και του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα, έγινε πρόταση από τον επικεφαλής της ΟΝΕΧ, Πάνο Ξενοκώσταγια την εξαγορά των δύο μεγαλύτερων ναυπηγείων της Ελλάδας, της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά

Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο κ. Ξενοκώστας διευκρίνισε πως η επιστολή ενδιαφέροντος για τον Σκαραμαγκά αφορά τόσο το εμπορικό όσο και το στρατιωτικό τμήμα των ναυπηγείων.

Στην Ελευσία, τυχόν εξαγορά αναμένεται να προχωρήσει μέσω της εν εξελίξει διαδικασίας εξυγίανσης.

«Υπέροχο να βλέπουμε ανακοίνωση αμερικανικής επένδυσης», ανέφερε σε ανάρτησή της η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

περισσότερα viadiplomacy.gr