Τα μεγαλύτερα υποβρύχια όλων των εποχών δεν κατασκευάστηκαν σε αμερικανικά ναυπηγεία, αλλά σε σοβιετικά. Τα σκάφη κλάσης Akula, είχαν τη δυνατότητα να εξαφανίσουν ολόκληρες χώρες από το χάρτη, εξαιτίας του τρομερού αριθμού πολεμικών κεφαλών που διέθεταν.

Συνολικά κατασκευάστηκαν 6 υποβρύχια της κλάσης μεταξύ 1976-1986 και μόλις 1 παραμένει σε υπηρεσία, αφού υπέστη εκσυγχρονισμό το 2012 για να μπορεί να φέρει βλήματα Bulava.

Τα Akula ήταν πραγματικά μεγαθήρια, αφού με πλήρες φορτίο, εκτόπιζαν 48.000 τόνους. Με μήκος 175 και πλάτος 23 μέτρα, διέθετε άνευ προηγουμένου χώρους ενδιαίτησης του προσωπικού. Μπορούσε να μείνει σε κατάδυση για 120 ημέρες ή και περισσότερο εάν κρινόταν απαραίτητο.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, η ΕΣΣΔ πληροφορήθηκε το σχέδιο των ΗΠΑ για τη κατασκευή των υποβρυχίων κλάσης Ohio, που θα ήταν σε θέση να φέρουν έως 192 πυρηνικές κεφαλές.

Τα Akula σχεδιάστηκαν με ενισχυμένο κύτος για να είναι σε θέση να αναδύονται κάτω από τους πάγους της Αρκτικής και να εκτοξεύσουν το οπλοστάσιό τους. Από εκείνες τις περιοχές, τα υποβρύχια θα ήταν αρκετά κοντά στην ΕΣΣΔ για να βρίσκονται υπό τη προστατευτική ομπρέλα της Σοβιετικής Αεροπορίας και Ναυτικού.

Η απόσταση εκτόξευσης επέβαλε την ανάπτυξη ενός νέου βλήματος, του SS-NX-20 “Sturgeon” με βάρος 84 τόνων και εμβέλεια άνω των 8.000 χιλιομέτρων, που επέτρεπε τη προσβολή στόχων σε όλη την αμερικανική επικράτεια.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

ptisidiastimaLoading...