Σήμερα το «πόρισμα» το έβγαλε ο λαός! Εκατομμύρια πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα απαιτώντας δικαιοσύνη για τα Τέμπη. Η προσπάθεια να αμαυρωθεί η μεγαλειώδης συγκέντρωση του Συντάγματος από επεισόδια έπεσαν στο κενό. Ήταν σχεδόν δεδομένο ότι θα υπήρχε ένταση. Το ελάχιστο που έπρεπε να είχε πράξει η κυβέρνηση, σαν ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα και στους συγγενείς των θυμάτων, ήταν να διασφαλίσει πως θα διαδηλώσουν ειρηνικά και με ασφάλεια.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απέτυχαν παταγωδώς αφήνοντας να διαλυθεί η μεγαλύτερη συγκέντρωση της μεταπολίτευσης τρομάζοντας στη θέα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων να δίνουν ανάσα οξυγόνου σπάζοντας το απόστημα του κοινωνικού τραύματος, δύο χρόνια από τη μαύρη επέτειο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Μια λαοθάλασσα ανθρώπων που διεκδικεί τα αυτονόητα: Δικαιοσύνη, αλήθεια και διαφάνεια.
Έδωσαν οξυγόνο, «εισέπραξαν» χημικά
«Θέλουμε οξυγόνο να αναπνεύσουμε ελεύθερα» έλεγαν οι διαδηλωτές με τις δυνάμεις καταστολής να «κερνάνε» απλόχερα χημικά. Να στερούν το οξυγόνο που είναι πολύτιμο αγαθό για τη ζωή και να τρέπουν σε φυγή (ευτυχώς πρόσκαιρα) το πλήθος που κατέκλυσε την πλατεία Συντάγματος και τους δρόμους πέριξ αυτής σε απόσταση χιλιομέτρων. Όχι για να ρίξουν την κυβέρνηση, ούτε να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα αλλά για να γίνουν η φωνή των αδικοχαμένων 57 ανθρώπων και να στηρίξουν τους συγγενείς των θυμάτων.
Η εικόνα από το ποτάμι των διαδηλωτών δεν μπορεί να διαγραφεί από τις πρόσκαιρες στιγμές έντασης. Μια μεγάλη ανάσα οξυγόνου από τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές.
Η «ζημιά» για την κυβέρνηση είναι μεγάλη. Η εικόνα από το ποτάμι των διαδηλωτών δεν μπορεί να διαγραφεί από τις στιγμές έντασης. Οι δρόμοι πλημμύρισαν, οι πλατείες γέμισαν και για τους περισσότερους τα επεισόδια έχουν ονοματεπώνυμο: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
«Ο πόνος φούντωσε και έγινε ορμή»
Πριν ξεσπάσουν τα επεισόδια, η Μαρία Καρυστιανού, με ένα πλακάτ που έγραφε «δεν έχω οξυγόνο», ανέβηκε στο βήμα της συγκέντρωσης, με το πλήθος να διακόπτει την ομιλία της φωνάζοντας ρυθμικά «δολοφόνοι».
«Προχωράμε μπροστά με ευλαβική προσήλωση στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Ο πόνος φούντωσε και έγινε ορμή. Αντιλαμβανόμαστε το βάθος της σήψης. Καθημερινά εμφανίζεται μπροστά μας το τέρας της διεφθαρμένης εξουσίας. Η αναξιοπρέπεια μας κυβερνά και η ατιμία. Όσοι είμαστε σήμερα εδώ είτε ατομικά είτε συλλογικά έχουμε το κόστος μιας άδικης και αλαζονικής κυβέρνησης, έχουμε βιώσει το πρόσωπο της διάχυτης διαφθοράς. Στο χάος στην καρδιά μας από την απώλεια των παιδιών μας ανακαλύψαμε δυνάμεις που δεν ξέραμε ότι υπάρχουν.
Ως μανάδες έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τη μνήμη των παιδιών μας, την ασφάλεια των άλλων παιδιών. Μία ένωση για την κάθαρση. Μπορούμε και θα φέρουμε το θαύμα της δικαιοσύνης στη χώρα μας και πάλι. Απευθύνομαι στους φονιάδες των παιδιών μας. Προσβάλατε και φερθήκατε απαξιωτικά στους νεκρούς μας. Διαπράξατε τη μέγιστη ύβρη και θα λάβετε τα δέοντα μέσα από τη Νέμεση. Το θεϊκό ποτάμι της αλήθειας δεν έχει γυρισμό», τα λόγια της.
«Να μην έχουμε ποτέ ξανά Τέμπη»
Ο Ηλίας Παπαγγελής, πατέρας της 19χρονης φοιτήτριας Αναστασίας, είπε: «Ζητάμε δικαιοσύνη, περισσότερο οξυγόνο, να φύγουμε από το σκοτάδι, να βγούμε στο φως. Να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια και να γίνονται όλα με ασφάλεια και με τον τρόπο που πρέπει. Να μην έχουμε ποτέ ξανά Τέμπη».
Ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας του 26χρονου Δημήτρη, τόνισε: «Είναι μια ημέρα μνήμης, τιμούμε τα θύματα και το μήνυμα είναι ότι επιτέλους πρέπει να φτιάξουμε ένα κράτος δικαίου για να μην γίνονται ξανά τέτοιες μαζικές δολοφονίες».
Ο Δημήτρης Μπέζας, που έχασε την κόρη του, Φραντζέσκα, στο σιδηροδρομικό δυστύχημα μίλησε στο MEGA από το σημείο που σημειώθηκε το έγκλημα: «Το κοριτσάκι μου, η φωνή της κόρης μου ήταν το “δεν έχω οξυγόνο”, στην απέλπιδα προσπάθειά της να επιβιώσει» είπε συγκινημένος. «Η κραυγή της έγινε σλόγκαν. Το παιδί μου δεν τα κατάφερε, όπως δεν τα κατάφεραν και άλλοι άνθρωποι που ήταν μαζί της» συνέχισε.
Καταπέλτης ήταν και ο Νίκος Πλακιάς, ο οποίος ήταν και αυτός στον τόπο του εγκλήματος, όπου γινόταν το τρισάγιο για τις αδικοχαμένες ψυχές.
«Εδώ να έρθουν όσοι μας αμφισβήτησαν, που λοιδορούν χαροκαμένες μάνες και συγγενείς, εδώ να έρθετε κύριε Βορίδη και οι υπόλοιποι. Κάνω έκκληση στους πολιτικούς, αφήστε τις μικροπολιτικές και τις διαφορές και σκύψτε το κεφάλι πάνω από το έγκλημα των Τεμπών. Ο νόμος έκτρωμα περί ευθύνης υπουργών να καταργηθεί. Να κρίνει η δικαιοσύνη. Μαζί θα καταφέρουμε πάρα πολλά. Αγκαλιάστε του συγγενείς», ανέφερε.
Ρίγη συγκίνησης
Η μητέρα της Κλαούντια Λάττα δήλωσε στο MEGA πως όλες οι μητέρες των θυμάτων θα συνεχίζουν να αγωνίζονται για την απόδοση δικαιοσύνης στα 57 θύματα.
«Γι’ αυτούς τους νεκρούς μας αξίζει μία πατρίδα που θα τους δικαιώσει και μία ιστορία που θα τους θυμάται για πάντα. Εμείς οι μανούλες θα σταθούμε όρθιες, μέχρι να πάω στο δικαστήριο να ακούσω από τον κύριο εισαγγελέα ότι όποιος έφταιγε πραγματικά για το χαμό της κόρης μου να μπει 57 φορές ισόβια».
Η μητέρα της Κυριακής Γρίβα, μία μάνα, μία μάνα για όλες τις μάνες, η μητέρα της Κυριακής λύγισε: «Εγώ το παιδί μου το νεκροφίλησα, του είπα το τελευταίο…το τελευταίο αντίο. Αυτές οι μάνες εδώ, αυτές οι μάνες εδώ, ήρθα να τις ρωτήσω πως είναι να ψάχνεις, πως είναι να θάβεις ένα ρολόι, ένα δάχτυλο, ένα κάρβουνο. Πως είναι να σου δίνουν το παιδί σου σε σακούλα. Πώς είναι; Πόσο βάρος έχουν οι 57 ψυχές;».
Μετά τα χημικά οι… «αύρες»
Νωρίς το μεσημέρι, με τον κόσμο να επιστρέφει ειρηνικά στην πλατεία Συντάγματος, με την εικόνα να είναι «μαχαιριά» για το Μαξίμου επιστρατεύτηκαν οι «αύρες» της αστυνομίας. Πετώντας νερό θέλησαν να διώξουν τον κόσμο που επέστρεψε στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Χωρίς να προκληθούν «μπουγέλωσαν» τους διαδηλωτές αλλά τίποτα δεν άλλαξε την εικόνα με τους πολίτες να επιστρέφουν πιο αποφασισμένοι από ποτέ.
Όλη η Ελλάδα στους δρόμους
Από το Σουφλί μέχρι την Γαύδο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους και τις πλατείες σε όλη την Ελλάδα.
Καταστήματα, επιχειρήσεις και υπηρεσίες κατέβασαν συμμετέχοντας ρολά στον απεργιακό ξεσηκωμό ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των οικογενειών των 57 θυμάτων της τραγωδίας. «Δεν έχω οξυγόνο», «Δικαιοσύνη», «Δεν ξεχνάμε», «Δεν ήταν δυστύχημα, ήταν δολοφονία» ήταν μερικά μόνο από τα συνθήματα που φώναξαν οι διαδηλωτές στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν απ’ άκρη σε άκρη της Ελλάδας, για τις ψυχές που χάθηκαν πριν από δύο χρόνια, στις 28 Φεβρουαρίου του 2023.
Λαοθάλασσα στη Θεσσαλονίκη
Μαζική συγκέντρωση και πορεία στη μνήμη των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, πραγματοποίησαν συνδικάτα εργαζομένων, φοιτητές, μαθητές και απλοί πολίτες στη Θεσσαλονίκη. Στην κεντρική συγκέντρωση, στο άγαλμα του Βενιζέλου, συγγενείς θυμάτων και εκπρόσωποι σιδηροδρομικών και σωματείων εργαζομένων απαίτησαν «την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών και των αιτιών του δυστυχήματος» και την απόδοση ευθυνών «σε φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς», καθώς και την «καταδίκη των πολιτικών που έφεραν το σιδηρόδρομο σε αυτήν την κατάσταση».
«Το έγκλημα στα Τέμπη δε θα ξεχαστεί» τόνισε ο εκπρόσωπος του σωματείου Εργαζομένων στην Beta CAE, συνάδελφος θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, Φίλιππος Λαζαρίδη. Από την πλευρά του, ο εργαζόμενος στην Hellenic Train, συγγενής θύματος, Νίκος Τσακλίδης ανέφερε: «Χάσαμε έντεκα συναδέλφους. Από όλους τους χώρους δουλειάς των σιδηροδρόμων. 57 οικογένειες μετρήθηκαν, βρέθηκαν λειψές. Εμείς οι εργαζόμενοι βρεθήκαμε λιγότεροι».
Οι διαδηλωτές αναπτύχθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους από την παλιά παραλία μέχρι την πλατεία αρχαίας ρωμαϊκής αγοράς και κατά μήκος της Εγνατίας οδού από την Καμάρα μέχρι την οδό Αντιγονιδών και την πλατεία Δημοκρατίας, ενώ οι κεντρικοί δρόμοι πάνω από την Εγνατία, οι οδοί Φιλίππου και Ολύμπου πλημμύρισαν από κόσμο στο ίδιο ύψος.
Στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό
Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία μέχρι τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και ένα κομμάτι της συνέχισε μέσω της οδού Αγίων Πάντων προς το Διοικητήριο. Ένα άλλο τμήμα της πορείας κινήθηκε προς την Καμάρα, ενώ ο κύριος όγκος της πορείας παρέμεινε στην οδό Μοναστηρίου στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού.
Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στον σταθμό, στο χώρο στάθμευσης αστικών λεωφορείων – που ωστόσο δεν στάθμευσαν εκεί σήμερα λόγω της απεργίας – όταν ομάδα διαδηλωτών με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, με κουκούλες και υγειονομικές μάσκες ξεχώρισαν από την πορεία και πλησίασαν προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Ακολούθησε ρίψη μολότοφ και αντικειμένων προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι τους απώθησαν με οβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα. Ρίψη αντικειμένων έγινε από μικρό αριθμό ατόμων και σε κλούβα της αστυνομίας στην οδό Μιχαήλ Καλού.
Στην Πάτρα
Μαζική και δυναμική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, στη μνήμη των 57 νεκρών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Στην πολυπληθή συγκέντρωση, όπου πέρα από την πλατεία επεκτεινόταν σε όλους τους γειτονικούς δρόμους, κυριαρχούσε το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης.
Στη μεγάλη συγκέντρωση συμμετείχαν φορείς της πόλης, εργατικά σωματεία και συνδικάτα, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, έμποροι, επαγγελματίες, συλλογικότητες, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, κομμάτων, συλλόγων και απλοί πολίτες.
Πολλοί από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν πανό και αφίσες, ζητώντας «να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη», καθώς και άσπρα και μαύρα μπαλόνια με τα ονόματα των νεκρών, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης φώναζαν συνθήματα.
Στα Τρίκαλα
Χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στα Τρίκαλα, απαιτώντας, με πανό και πλακάτ, δικαίωση των νεκρών του δυστυχήματος των Τεμπών.
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των μαθητών και φοιτητών της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων τόνισαν, στις σύντομες ομιλίες τους, πως ενώνουμε τη φωνή μας με τους συγγενείς των θυμάτων και κάνουμε πράξη την υπόσχεση που δώσαμε από την πρώτη στιγμή, ότι θα γίνουμε η φωνή των νεκρών.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων κ. Δημήτρης Αρμάγος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «ο οργανωμένος λαός βγήκε στο προσκήνιο, έδειξε τη δύναμή του δηλώνοντας ότι απέναντι στα κέρδη τους επιλέγουμε τις ζωές μας!». Μετά τις ομιλίες χιλιάδες πολίτες κατευθύνθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό Τρικάλων.
#28_Φλεβαρη
Τρίκαλα πάνω από 10.000 κόσμου. pic.twitter.com/7LI5eJ8zVB— AlikiTzika (@AlikiTzika) February 28, 2025