Τα κέρματα ενός σεντ θα σταματήσουν να παράγονται στις ΗΠΑ το επόμενο έτος, επιβεβαίωσε το Υπουργείο Οικονομικών.
Σηματοδοτεί τη σταδιακή κατάργηση των κερμάτων, κοινώς γνωστών ως πένες, τα οποία κυκλοφορούν για περισσότερο από δύο αιώνες.
Ο πρόεδρος Donald Trump είπε στον υπουργό Οικονομικών Scott Bessent τον Φεβρουάριο να σταματήσει να κόβει τα κέρματα, αποκαλώντας τα «σπάταλα».
Τον Ιανουάριο, το ανεπίσημο Τμήμα Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (Doge) του Elon Musk επέστησε την προσοχή στο κόστος κοπής της δεκάρας σε μια ανάρτηση στο X.
Αυξήθηκε το κόστος
Η πένα ήταν ένα από τα πρώτα νομίσματα που κατασκευάστηκαν από το Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ, που τέθηκε σε κυκλοφορία το 1793.
Αλλά τα τελευταία 10 χρόνια, το κόστος παραγωγής του έχει αυξηθεί από 1,3 σεντ σε 3,69 σεντ ανά κέρμα, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.
Το νομισματοκοπείο εκτιμά ότι η διακοπή της παραγωγής θα οδηγήσει σε άμεση ετήσια εξοικονόμηση 56 εκατομμυρίων δολαρίων (42 εκατομμυρίων λιρών) σε μειωμένο κόστος υλικών.
Οι επικριτές του νομίσματος ψευδαργύρου και χαλκού λένε ότι η παραγωγή του είναι σπατάλη χρημάτων και πόρων, ενώ εκείνοι που θέλουν να το διατηρήσουν υποστηρίζουν ότι διατηρεί τις τιμές χαμηλότερες και ενισχύει τη συγκέντρωση κεφαλαίων για φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Η σταδιακή κατάργηση των νομισμάτων σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να στρογγυλοποιήσουν τις τιμές προς τα πάνω ή προς τα κάτω, σύμφωνα με την Wall Street Journal (WSJ).
Άλλες χώρες έχουν διακόψει παρόμοια νομίσματα. Ο Καναδάς εγκατέλειψε το κέρμα του ενός σεντ το 2012, επικαλούμενος το κόστος κοπής του και την πτώση της αγοραστικής του δύναμης λόγω των υψηλότερων τιμών.
Η φθίνουσα χρήση μετρητών σήμαινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έκοψε νέα νομίσματα το 2024, αφού οι αξιωματούχοι αποφάσισαν ότι υπήρχαν ήδη αρκετά νομίσματα σε κυκλοφορία.
Το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι τα κέρματα 1p ή 2p δεν διαλύονται, αλλά με περισσότερους ανθρώπους να ζουν χωρίς μετρητά, υπήρξαν αρκετά χρόνια που δεν παρήχθησαν κέρματα 2p.