Όπως φαίνεται δεν είναι τίποτα τυχαίο με την τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων μηνών καθώς προετοιμάζονταν το έδαφος! Το επίμαχο σημείο είναι τα μεγάλα ενεργειακά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο πέριξ της Κύπρου, τα οποία ο Ερντογάν με τίποτα δεν φέρεται για πολλούς λόγους διατιθέμενος να υποχωρήσει.

Όπως αναφέρεται ραγδαίες όσο και ανησυχητικές οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς η Τουρκία δεν δείχνει διατεθειμένη να σταματήσει να προκαλεί.

Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντιδρά ακόμα και στις έρευνες της Exxon Mobıl στο οικόπεδο 10 και αναφέρει:

«Το γεγονός ότι η Exxon Mobil ξεκίνησε δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου στο δήθεν οικόπεδο 10 της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στα ανοιχτά Κύπρου, δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής.

Aυτό θα μπορεί να αλλάξει ορισμένες ευαίσθητες ισορροπίες και στο θέμα της την επίλυσης του προβλήματος.

Δηλώνοντας πως όλοι οι φυσικοί πόροι γύρω από την Κύπρο δεν ανήκουν όχι μόνο για την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά πως ανήκει και στις δυο πλευρές, είχαμε προειδοποιήσει την ελληνοκυπριακή διοίκηση να σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Με αυτή την αφορμή, επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες αναζήτησης και εξόρυξης των ελληνοκυπρίων.

  Τουρκικό UAV Bayraktar ΤΒ2 πέταξε πάνω από τη Λέσβο! (φώτο)

Υπενθυμίζουμε πως η κατανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου είναι θέμα ουσίας του Κυπριακού.

Όπως και πριν έτσι και από εδώ και πέρα, σε συντονισμό με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων που απορρέουν από το διεθνές δίκαια, ως συνιδιοκτήτες του νησιού, θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα.
Εκτός όμως από τη δική μας υφαλοκρηπίδα, θα αρχίσουμε τις δραστηριότητες μας στις περιοχές τις οποίες αδειοδότησε η ᾽᾽Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου´ προς την Τουρκική εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου».

  Νέα πρόκληση Ερντογάν: Λυπάμαι που ο αιγυπτιακός λαός είναι… με το ζόρι με τους Έλληνες

Η τουρκική αυτή κίνηση ήταν φυσικά προγραμματισμένη και συνέπεσε με αντίστοιχη ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους στην οποία αναφέρεται ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει τις «μονομερείς τις ενέργειες» στην Ανατολική Μεσόγειο «και τώρα προσπαθεί να εμπλέξει και τις ΗΠΑ σε αυτή τη διαδικασία».

Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζεται πως «αυτή η κατάσταση απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο νησί και στην περιοχή» και καλεί «όλες τις χώρες και εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτό το ζήτημα να ενεργήσουν με την κοινή λογική, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί».

Το «υπουργείο εξωτερικών» κάνει και λόγο για «παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, σημειώνοντας πως έχουν γίνει «οι απαραίτητες ενέργειες κατά αυτής της κίνησης που επηρεάζει το μέλλον του λαού μας».

AKDENİZ’DE ENERJİ SAVAŞI TÜRKİYE SAHAYA İNDİ TÜRKİYE’NİN AKTÖRLÜĞÜ RAHATSIZ EDİYOR

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.grLoading...