Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Η είδηση έγινε ευρέως γνωστή και στην Ελλάδα. Φυσιολογικώς δεν θα έπρεπε να κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η βολή πυραύλου επιφανείας – αέρος από τουρκική φρεγάτα στα ανοικτά της Λιβύης, με σκοπό την προσβολή κάποιου εχθρικού αεροπορικού στόχου.

Από τα τέλη του 2019 η Τουρκία έχει αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος της Λιβύης που σήμερα ένας πρόχειρος υπολογισμός μπορεί να τις ανεβάσει σε 200 περίπου στελέχη και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, δεχόμενοι και ανταποδίδοντας πυρά, έχοντας και κάποιους νεκρούς.

Τα αυτοκινούμενα πυροβόλα, οι ΠΕΠ, τα αντιαεροπορικά συστήματα, τα συστήματα UAV που έχουν αναπτυχθεί στην Τρίπολη, δεν μπορεί παρά να επιχειρούν με τουρκικό προσωπικό. Συνεπώς, το πυρ από μια εκ των φρεγατών, δεν είναι μη αναμενόμενη ενέργεια και σίγουρα υπογραμμίζει τον βαθμό εμπλοκής και του Τουρκικού Ναυτικού.

Στις 1 Απριλίου τουρκική φρεγάτα που βρισκόταν στα ανοιχτά της Sabratha, περί τα 55 χλμ. δυτικώς Τριπόλεως, εκτόξευσε πύραυλο επιφανείας – αέρος SM-1MR Standard εναντίον αεροπορικής απειλής η οποία αναφέρθηκε ότι ήταν UAV των δυνάμεων του LNA. Ο πύραυλος έπεσε νοτίως της Al Ajaylat, νοτιοδυτικώς της Sabratha, σε απόσταση που δεν πρέπει να υπερέβαινε τα 20 χλμ. κατ’ εκτίμηση, από την θέση της φρεγάτας.

Το ενδιαφέρον με την περίπτωση ήταν ότι τα συντρίμμια του πυραύλου αποκάλυψαν σχεδόν άθικτο και χωρίς ίχνη φωτιάς το σώμα του, γεγονός που έδειχνε ότι δεν είχε εκραγεί. Ο πύραυλος ήταν “καρφωμένος” στο έδαφος αλλά από τις φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν από τον LNA, φαινόταν ότι οι σπεύσαντες στο σημείο αποκόλλησαν το κυρίως σώμα και ο κώνος έμεινε χωμένος στο έδαφος.

O SM-1 φέρει δύο πυροσωλήνες, έναν κρουστικό και έναν προσεγγίσεως, με τον δεύτερο να ενεργοποιείται όταν βρεθεί σε απόσταση 15 μέτρων ή λιγότερο από τον στόχο. Ο πύραυλος δεν μπόρεσε να προσβάλει τον στόχο, ενδεχομένως επειδή αυτός τέθηκε εκτός παραμέτρων βολής. Ωστόσο, με την πρόσκρουση στο έδαφος, θα έπρεπε λογικώς να ενεργοποιηθεί ο κρουστικός πυροσωλήνας και να σημειωθεί έκρηξη της κεφαλής μάχης.

Στο πρόσθιο άκρο του ανοιγμένου σώματος του πυραύλου διακρίνονται ο συσσωρευτής και το τμήμα του αυτόματου πιλότου. Εμπρός από αυτό το τμήμα βρίσκεται η κεφαλή μάχης. Το χωμένο στο έδαφος κομμάτι δείχνει να είναι ο κώνος του πυραύλου με την μονοπαλμική κεραία λήψεως σημάτων ραντάρ και την μονάδα κατεύθυνσης του πυραύλου ενώ η ακριβώς όπισθεν αυτού ευρισκομένη κεφαλή μάχης, απουσιάζει.

Το συγκεκριμένο τμήμα, δεν διακρίνεται σε καμμία φωτογραφία. Η αφαίρεση της κεφαλής μάχης από τα συντρίμμια είναι μια επικίνδυνη εργασία συνεπώς κι επειδή δεν γνωρίζουμε από ποιον ελήφθησαν οι φωτογραφίες, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το αν ο πύραυλος έφερε πολεμική κεφαλή…

Πάντως σε μία εκ των φωτογραφιών διακρίνεται το υπόδημα του ατόμου που κρατάει την φωτογραφική μηχανή και είναι ευδιάκριτο ότι πρόκειται για πολιτικό υπόδημα που μάλιστα είναι καθαρό. Συνεπώς πρόκειται για κάποιον πολίτη ο οποίος, πέραν των λοιπών Λιβύων παρισταμένων, θα γνωρίζει καλύτερα τι έγινε η πολεμική κεφαλή.

Πάντως στις φωτογραφίες φαίνεται καθαρά ότι στο σημείο που είναι εκτεθειμένος ο συσσωρευτής και ο αυτόματος πιλότος, δεν είναι σπασμένο το σώμα εκ της προσκρούσεως αλλά ανοιγμένο με εργαλείο, αφού διακρίνονται καθαρά οι οπές από τις βίδες στο σημείο ενώσεως του κελύφους. Το ίδιο ισχύει και με το κομμάτι του κώνου.

doureios.comLoading...