Τι έλεγε το εμπιστευτικό τηλεγράφημα της Αμερικάνικης Πρεσβείας για τις φωτιές του 2007

Με αφορμή τις μεγάλες πυρκαγιές στη χώρα μας και τις θεωρίες συνωμοσίας περί «ασύμμετρων απειλών» που ακούστηκαν ακόμη και από επίσημα χείλη, αξίζει να δούμε τι έλεγε εμπιστευτικό τηλεγράφημα της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα προς το State Department, σχετικά με τις φωτιές του 2007.

Το καλοκαίρι του 2007 η Ελλάδα βίωσε τη χειρότερη χρονιά στη σύγχρονη ιστορία της στο θέμα των δασικών πυρκαγιών. Συνολικά χάθηκαν 63 άνθρωποι και κάηκαν 2.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα εκτάσεων.

Στις 24 Αυγούστου, η τότε κυβέρνηση Καραμανλή, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζήτησε τη συνδρομή ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες ανταποκρίθηκαν, στέλνοντας προσωπικό και μέσα.

Τις επόμενες ημέρες ο Β. Πολύδωρας δήλωσε στη Βουλή ότι η χώρα αντιμετώπισε «ασύμμετρες απειλές,» υπονοώντας ότι οι φωτιές ήταν αποτέλεσμα τρομοκρατικής επίθεσης και/ή εμπρησμών από ξένους πράκτορες.

Με τη πάροδο των ετών, προέκυψαν και άλλοι ισχυρισμοί για τους υπεύθυνους των πυρκαγιών. Άλλοι μίλησαν για Τούρκους πράκτορες, άλλοι για Σκοπιανούς, άλλοι για τρομοκράτες. Μέχρι και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ κατηγορήθηκαν ως υπαίτιοι με το σκεπτικό πως ήθελαν τη πτώση της τότε κυβέρνησης Καραμανλή.

Τι έλεγε όμως η Αμερικανική Πρεσβεία;

Η Αμερικάνικη Πρεσβεία απέστειλε στις 26 Αυγούστου τηλεγράφημα προς το State Department που ανέλυε τη κατάσταση στην Ελλάδα. Χαρακτηρίζει τη καταστροφή ως τη χειρότερη που βιώνει η Ελλάδα μετά τους σεισμούς του 1999.

Γίνεται λεπτομερέστατη αναφορά για τις απώλειες ζωών, τις ζημιές, τα πυροσβεστικά μέσα που διατίθενται κτλ, και συνιστά τη παροχή βοήθειας από την Αμερικανική Κυβέρνηση.

Από οικονομικής πλευράς δε συνιστά τη παροχή χρηματικής βοήθειας διότι εκτιμάται ότι αυτή θα δοθεί για την ενοικίαση Ρωσικών μέσων αεροπυρόσβεσης.

Μεταξύ άλλων, το τηλεγράφημα αναφέρει πως προσωπικό της αμερικανικής βάσης στη Σούδα, διατέθηκε για να βοηθήσει τις τοπικές αρχές για τη καταπολέμηση εστιών φωτιάς στη Κρήτη. Αναφορά γίνεται επίσης στο υψηλό κόστος της ενοικίασης ρωσικών πυροσβεστικών ιπτάμενων μέσων.

Παρακάτω στο τηλεγράφημα, γίνεται προσπάθεια εκτίμησης των αιτιών των πυρκαγιών. Αναφέρεται ότι τα τοπικά media δεν προκρίνουν την ιδέα ότι οι φωτιές μπήκαν από ξένους πράκτορες ή εγχώριους τρομοκράτες.

Ωστόσο σύμφωνα με αμερικάνικες πηγές μέσα στην Ελληνική Αστυνομία, βρέθηκαν στον Υμηττό τηλεχειριζόμενες εκρηκτικές συσκευές, παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούν εγχώριες τρομοκρατικές ομάδες όπως ο Επαναστατικός Αγώνας.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το τηλεγράφημα, αυτή η πληροφορία δεν ανακοινώθηκε ποτέ επίσημα από την ΕΛ.ΑΣ. Η Πρεσβεία συμφωνεί με τη δήλωση Καραμανλή ότι οι φωτιές είναι αποτέλεσμα πολλαπλών εμπρησμών.

Τέλος, το τηλεγράφημα εκτιμά ότι οι φωτιές προκλήθηκαν από καταπατητές γης, αλλά και άτομα του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου, σύμφωνα με τα ευρήματα του Υμηττού.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

περισσότερα ptisidiastimaLoading...