Η κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας τις τελευταίες 48 ώρες δεν αποτελεί έκπληξη.

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος εξήγησε στον ΣΚΑΪ ότι η Τουρκία είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη με την ανάληψη ερευνών για υδρογονάνθρακες από την κοινοπραξία TOTAL-ENI στο τεμάχιο 7 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

«Αυτό που τους πείραξε ιδιαιτέρως τώρα είναι το τεμάχιο 7. Στο τεμάχιο 6 που είναι ακριβώς δίπλα βρέθηκε στις αρχές του χρόνου ένα μεγάλο κοίτασμα, το κοίτασμα Καλυψώ, το οποίο απ’ ό,τι φαίνεται επεκτείνεται και στο τεμάχιο 7. Γι’ αυτό δεν μας έχουν πει μέχρι τώρα πιο είναι το ακριβές του μέγεθος. Ήταν επιτακτικό για την Κυπριακή Δημοκρατία να το δώσει και φαίνεται ότι είχαν ασκηθεί πολλές πιέσεις από την Τουρκία προς την γαλλική TOTAL και την ιταλική ΕΝΙ να μην το διεκδικήσουν.

Όχι μόνο το διεκδίκησαν αλλά υπεγράφησαν τα συμβόλαια πράγμα το οποίο εξοργίζει τους Τούρκους. Σύντομα θα ανακοινώσουν οι δύο εταιρείες ότι θα κάνουν 9 γεωτρήσεις μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Άρα σύντομα θα αποκαλυφθεί το ακριβές μέγεθος του ‘’Καλυψώ’’, το οποίο αν είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους προστίθεται στα ήδη υπάρχοντα. Αν είναι μεγάλου μεγέθους αλλάζει ακόμη περισσότερα τα δεδομένα» τόνισε ο Άγγελος Συρίγος.

  Άφιξη στην Σκύρο των ισραηλινών drones «Heron» και των τεχνικών τους

Παράλληλα εκτίμησε ότι η εξοργισμένη ομάδα του Ερντογάν θα συνεχίσει να αντιδρά με στρατιωτικές απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο. «Πρέπει να καταλάβουμε πως λειτουργεί το τουρκικό πολιτικό σύστημα εδώ και περίπου 2 χρόνια. Είναι ο Ερντογάν και μία ομάδα 10 ατόμων γύρω απ’ αυτόν, οι οποίοι ελέγχουν πλήρως τα πράγματα και έδωσαν εντολή θα παίξετε σ’ αυτούς τους ρυθμούς. Και αρχίζουν όλοι από κάτω να παίζουν σε αυτούς τους ρυθμούς.

Είναι καθαρό αυτό το πράγμα. Είναι εξοργισμένη η σκληρή ομάδα γύρω από τον Ερντογάν και γι’ αυτό αντιδρά έτσι. Η εντολή είναι απειλείστε με κάθε τόνο», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Και συνέχισε: «Με την Τουρκία πρέπει να δίνεις σημασία σε όλα αυτά τα οποία λέει διότι στο παρελθόν τα έχει κάνει αλλά αν δούμε και την ρητορική της στο θέμα της Συρίας χθες και προχθές είναι ότι θα περιμένουμε λίγες μέρες κάποιοι είπαν 15 κάποιοι είπαν 10 και θα προχωρήσουμε ανατολικά του Ευφράτη.

Το είπε και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος. Δηλαδή η λογική η σκληρή ομάδα των 10 γύρω από τον Ερντογάν έχει περάσει στην λογική ότι θα χρησιμοποιούμε στρατιωτικές απειλές. Τώρα αν θα τις εφαρμόσουν ή όχι είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Αλλά σε αυτή την φάση έχουν μπει στην λογική ότι θα εκτοξεύουμε απειλές παντού, όπου μπορούμε».

  Τα Phantom F-4E ξανά πάνω από τα ακριτικά νησιά

Επιπλέον ανέφερε ότι παραδοσιακά η τουρκική πλευρά ανεβάζει τους τόνους και προχωρά σε προκλητικές ενέργειες πριν από τις συναντήσεις Ελλάδας-Τουρκίας σε ανώτατο επίπεδο έστω και αν είναι διερευνητικού τύπου. «Εδώ έχουμε ένα ενδιαφέρον σημείο. Απομακρύνθηκαν τα γεωτρητικά σκάφη από την περιοχή.

Εδώ υπάρχουν πολλές εκδοχές. Η μία είναι ότι όντως έχουν τεχνικό πρόβλημα και έπρεπε να απομακρυνθούν. Η άλλη είναι διότι θέλουν να δείξουν καλή στάση ενόψει των συναντήσεων να ζητήσουν επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό. Δεν μας έχει συνηθίσει η Τουρκία σε κάτι τέτοιο.

Η τρίτη ίσως σχετίζεται με τις κυρώσεις που ετοιμάζεται να πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση εις βάρος της Τουρκίας και θέλουν να πουν ότι δεν είναι κάτι τρέχων. Το σημειώνουμε πάντως ως γεγονός ότι είναι περίεργο την ώρα που αυξάνουν τους τόνους να αποσύρουν τα δύο γεωτρητικά σκάφη. Μπορεί όμως να είναι και τεχνικό πρόβλημα», υπογράμμισε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Πηγή: skai.grLoading...